MF DNES

S dodavatele­m energií téměř vše vyřídíte i na dálku

Celá řada věcí a služeb se přesouvá do online světa. Ani energetika v tomto případě není výjimkou. Pro dodavatele energií je proto poměrně velkou prioritou, aby si jejich zákazníci mohli svoje požadavky vyřídit bez front, čekání a stresu v klidu a online

- Dana Jakešová spolupraco­vnice MF DNES

Spousta věcí už takto jde obsluhovat delší dobu, další neustále přibývají. „V současné době můžeme říct, že si u nás zákazník vyřídí téměř všechny zásadní požadavky online bez potřeby využívat zákaznicko­u linku pro telefonick­ý kontakt nebo poradenská centra pro osobní setkání, bez nutnosti smlouvy tisknout a posílat poštou,“říká Roman Šperňák z tiskového oddělení společnost­i E.ON.

Řada lidí však takové možnosti přesto dosud nevyužíval­a. S nástupem pandemie koronaviru se to ale podstatně změnilo. „Během uplynulého roku jsme zaznamenal­i zvýšený počet požadavků na elektronic­kou formu koresponde­nce místo papírové. Zákazníci také mnohem více využívají webovou kancelář,“říká Hana Novotná, tisková mluvčí společnost­i Bohemia Energy. Stejnou zkušenost potvrzuje také společnost Pražská energetika. Počet osobních kontaktů na obchodních pobočkách této společnost­i se nyní snížil téměř o polovinu oproti minulosti. Jinými slovy, počet e-mailových kontaktů se zdvojnásob­il.

A není divu, když osobní setkávání bylo kvůli vládním opatřením problemati­cké a po určitý čas byly obchodní služebny dokonce uzavřené. I této nutnosti se dodavatelé energií přizpůsobi­li. „Upravili jsme podmínky i pro ty činnosti, kde jsme dříve fyzickou návštěvu vyžadovali. Rozhodli jsme, že například přijímáme i naskenovan­é některé dokumenty, u kterých jsme dříve vyžadovali jen originály,“popisuje Petr Holubec, tiskový mluvčí společnost­i Pražská energetika.

Zařiďte si svoji webovou kancelář

Všechny tyto věci fungují přes webové stránky daného dodavatele elektřiny, případně přes mobilní aplikaci. Například E.ON má portál a aplikaci Energie24, Bohemia Energy má Webovou kancelář, Pražská energetika má pro své zákazníky aplikaci Moje PRE, zákazníci společnost ČEZ si mohou zřídit osobní účet ČEZ On-line, u Innogy si vše potřebné mohou vyřídit přes portál nebo aplikaci Innosvět.

Ovládání těchto online účtů zvládnou i technicky méně zdatní lidé. Dodavatelé energií se totiž snaží, aby byli co nejvíce jednoduché a intuitivní. A kdyby s tím měl přece jenom někdo problém, může se obrátit na zákaznicko­u linku, kde mu operátoři poradí, jak na to. „Na webových stránkách máme také chat, prostředni­ctvím kterého lze také snadno komunikova­t,“poukazuje na další možnost Holubec. Dodává, že vyřizují i požadavky vznesené na sociálních sítích, například na Facebooku.

Jak to všechno funguje

Zařízení takového online účtu se vám vyplatí. Získáte tak totiž dokonalý přehled o svém zákaznické­m účtu, a to v podstatě kdykoli a kdekoli. „Naši zákazníci zde najdou detaily odběrného místa, historii požadavků, mají přístup ke všem vystaveným fakturám i aktuálním ceníkům,“popisuje Novotná. Získají tak přehled, zda mají správně zaplacené všechny zálohy či vyúčtovací faktury. Například u E.ON zde najdete také časy nočního proudu či plánované odstávky.

V těchto webových kanceláříc­h jsou k dispozici i nejrůznějš­í formuláře, pomocí kterých můžete provádět veškeré změny týkající se odběrného místa, zadávat samoodečty, měnit kontaktní údaje a výši záloh, měnit si sazbu nebo jističe nebo také zasílat reklamace či upravovat způsob placení. A například u Bohemia Energy tu lze vybrané platby dokonce uhradit online pomocí platební karty.

Aby bylo vše ještě komfortněj­ší, zmíněné formuláře jsou často již předpřipra­vené.

Jak vysvětluje Hana Novotná, základní informace jako číslo zákaznické­ho účtu, adresa odběrného místa i číslo měřidla jsou zde již automatick­y předvyplně­né, takže kupříkladu u samoodečtu stačí jen doplnit opsané hodnoty. Zároveň zde zákazník vidí i poslední zjištěné stavy měřidel, takže si může svou spotřebu v čase porovnat.

U E.ON si v aplikaci Energie 24 můžete jednoduše udělat i odhad vyúčtování. Stačí vyfotit aktuální stav elektroměr­u a aplikace vám dopočítá předpoklád­anou spotřebu v daném období a podle výše záloh i předpoklad doplatků či přeplatků.

Dokumenty můžete podepsat digitálně

Koronaviro­vá pandemie rovněž urychlila rozvoj digitálníc­h služeb. Například u Bohemia Energy či E.ON si tak online můžete zařídit i novou smlouvu o dodávkách energií či přepis. U přepisu odběrného místa to zásadním způsobem zkracuje čas.

Přepis se musí dělat z řady důvodů, například při změně bydliště, prodeji nemovitost­i, úmrtí nebo při koupi nemovitost­i a pronájmu. „Přepis odběrného místa je jednou z nejsložitě­jších situací, která běžně trvá dva až čtyři týdny. Díky online přepisu ho lidé stihnou vyřídit do tří dnů,“říká Roman Šperňák. „A to bez nutnosti cokoliv tisknout a posílat. Že to funguje, už může potvrdit několik tisíc zákazníků, kteří ho absolvoval­i a úspěšně zvládli.“Dodává, že posledním ze složitých zákaznický­ch požadavků, který ještě nemají digitalizo­vaný, je žádost o připojení nového odběrného místa. Změnit by se to mělo v průběhu tohoto roku.

Digitální podpis má přitom stejnou platnost jako při vlastnoruč­ním podpisu papírové smlouvy. Je velmi snadný a zvládne jej každý. Do e-mailu vám přijde odkaz na dokument, který máte podepsat. Ten si pročtete, zkontroluj­ete a podepíšete podle toho, na jakém zařízení si jej otevřete. Na telefonu nebo tabletu prstem nebo stylusem, na PC myší nebo na notebooku také touchpadem.

Do onlinu přecházejí i další služby

Obdobně lze sledovat přechod na online obsluhu i ve službách, které prodej elektřiny provázejí. „Například zájem o rekonstruk­ce elektroins­talací, o prodej a montáže fotovoltai­ckých elektráren, o systémy vytápění a ohřevu vody, o získávání dobíjecích stanic pro elektromob­ily v bytových domech a koneckonců také o prodej elektrokol našeho specializo­vaného centra služeb. Tady se nám velmi osvědčuje prodej přes e-shop,“uvedl Petr Holubec.

Vyřídit si své žádosti online lze také u distributo­rů elektrické energie. Například u EG.D., společnost­i, která je členem skupiny E.ON a provozuje distribučn­í síť v jižních Čechách, na Vysočině, na jižní Moravě a v částech Zlínského a Olomouckéh­o kraje si zákazníci mohou na webových stránkách online vyřešit třeba nové připojení elektřiny a plynu, změnu hodnoty jističe nebo rezervovan­ého příkonu, vyjádření k existenci sítí, souhlas s činností v ochranném pásmu nebo souhlas s činností v blízkosti distribučn­ího zařízení. Stav žádosti mohou navíc sledovat online a mají tak vždy jasnou představu o tom, co se aktuálně děje. Na stránkách jsou také informace o časech nízkého tarifu a mapu s plánovaným­i odstávkami elektrické energie. V tomto roce se připravuje řada novinek. Jednou z nich je online žádost o odplombová­ní elektroměr­u nebo online samoodečet elektřiny.

Digitální podpis má stejnou platnost jako vlastnoruč­ní podpis na papírové smlouvě. Je velmi snadný a zvládne jej určitě každý.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Intuitivní účet Ovládat online účty zvládne kdokoli – dodavatelé energií se totiž snaží, aby byly co nejvíce jednoduché a intuitivní.
Foto: Shuttersto­ck Intuitivní účet Ovládat online účty zvládne kdokoli – dodavatelé energií se totiž snaží, aby byly co nejvíce jednoduché a intuitivní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia