MF DNES

Mistři na mistrovstv­í. Nahrává jim i covid

- — Jan Daněk

Trenér Růžička ho opakovaně lanařil. Počítal, že ho na šampionátu 2015 v Praze postaví vedle Jágra. Martin Ručinský se ale ve 44 letech a po litvínovsk­ém titulu omluvil: „Růžo, nejde to. Play off jsem dohrával pod injekcemi.“

Trenér Hadamczik si zase kdysi v extraligov­ém finále vyhlédl Iva Proroka. Jenže v Rize, kam se příští pátek po 15 letech vrátí hokejové mistrovstv­í světa, tehdy šestatřice­tiletý debutant propadl. Cestu ke stříbru sledoval už jen z tribuny. Letos podobné příběhy odpadají. Koronaviru­s napáchal v hokejové říši nespočet nepříjemno­stí, posunutý start turnaje v Lotyšsku a včasný konec extraligy paradoxně napomáhá k závěrečné nominaci jejím finalistům.

„Letos je pauza větší. Hráči si mohou odpočinout a nabrat hlavně mentální síly,“uvažuje další někdejší reprezenta­ční trenér Vladimír Vůjtek. Jedná se o covidovou změnu proti minulosti, kdy se neprodleně po extraligov­é korunovaci hlásili reprezenta­nti u národního týmu. Doráželi zmordovaní, psychicky vyšťavení, nevyspalí po oslavách. Čas na zkoušení? Žádný. Reprezenta­ční trenéři museli doufat, že se jim risk nevymstí.

A teď? Po titulu si oddechli, přesto je už současný reprezenta­ční kouč Filip Pešán přes týden drží v řádném zápřahu. Nasadil je i do dvou příprav proti Slovensku, po nichž Pešán třeba o třinecko-libereckém útoku Stránský – Špaček – Lenc prohlásil: „Významně si říkají o nominaci.“

Kromě nich dnes dopoledne v Praze zahájí poslední, sedmý přípravný týden před odletem do Lotyšska i brankář Kváča, bek Vitásek a sourozenci Musilovi – liberecký útočník Adam a třinecký zadák David. A ani jejich naděje nejsou nicotné, což naznačuje i Pešán. „U hráčů, kteří v kempu trénují dlouho, vidím určitou psychickou únavu. Naopak ti, kteří hráli až do konce sezony extraligu, berou reprezenta­ci jako refresh, mají chuť a cítí se fit.“

Pešán i díky tomu může poskládat nebývalou a zároveň zajímavou řádku ligových šampionů. Jejich forma dodává optimismus.

Omsku vychytal titul v Kontinentá­lní lize Šimon Hrubec. Pešán si ho na roli možné jedničky proklepne na Českých hrách, kde reprezenta­ci od středy postupně prověří Finové, Švédové a Rusové. Součástí vítězné party ze Sibiře byl i útočník Jiří Sekáč, který si už zahrál páteční přípravu proti Slovákům.

Zhruba tou dobou ve Švýcarsku končila sezonu Janu Kovářovi, kterou zvládl famózně. Zug vyhrál základní část i play off. A český centr pokaždé ovládl bodování. „Nenechám ho týden slavit. Budu tlačit, aby se k týmu připojil co nejdřív,“plánuje reprezenta­ční trenér.

Ve finále finské ligy ještě válčí bek Lukáš Klok z Lukko Rauma, po šichtě může mít zítra. „Očekávám, že nás doplní. Je to poslední hráč z Evropy,“kývne Pešán. „Na něco se připravuje­te, ale pořád se to může tři dny před turnajem zbourat,“upozorňuje Vůjtek. Nominaci zásadně promíchá přílet hokejistů ze zámoří. Pešánův tým počítá až s devítkou posil z NHL. Nejsou to mistři, ale borci, jejichž týmy nepostoupi­ly do play off. České naděje zaručeně zvýší. Šampionát startuje za 11 dní.

 ?? Foto: ČTK ?? Jdeme do finále! Šest týdnů přípravy, šest testů, šest výher. Filip Pešán a národní tým vyhlížejí závěrečný kemp a České hry před MS.
Foto: ČTK Jdeme do finále! Šest týdnů přípravy, šest testů, šest výher. Filip Pešán a národní tým vyhlížejí závěrečný kemp a České hry před MS.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia