MF DNES

Vím, jak se řídí fotbal

Fotbalové volby se blíží. Zvítězí Petr Fousek? Seriál rozhovorů MF DNES s kandidáty na předsedu fotbalové asociace. Dnes Petr Fousek.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Neodehrál přes 100 zápasů za národní tým. Nekopal penaltu ve finále Ligy mistrů. Nikdy mu na vyprodaném stadionu netleskali a už vůbec neskandova­li jeho jméno.

Proč by také ano? Petr Fousek je profesioná­lní funkcionář, respektova­ný zdaleka nejen v Evropě. Že nikdy nehrál fotbal na elitní úrovni, to před červnovými volbami nepovažuje za handicap. Přitom proti němu stojí těžké váhy, legendy Karel Poborský a Vladimír Šmicer.

„Věřím si, protože mám co nabídnout. Vím, jak se řídí svaz, mám s tím zkušenosti,“říká Fousek. Má za sebou mise v řadě svazů Asie, Afriky nebo Evropy. Naposledy pomáhal čistit fotbal v Řecku. Sérii rozhovorů MF DNES s kandidáty zahajuje právě on, neboť jsme zvolili abecední pořadí.

Do voleb jdete už potřetí. Proč?

Matematick­y sice potřetí, ale poprvé v podmínkách, kdy fotbal může volit opravdu svobodně. Právě proto mi poskytují oba pokusy před čtyřmi lety morální náskok, každý ví, jak na fotbal nahlížím. Je to i jeden z důvodů, proč kandiduji znovu. Tím hlavním je ovšem podpora řady klubů, okresů a krajů.

Copak vás neznechuti­ly předchozí pokusy?

Co tě nezabije, to tě posílí, říká jedna moudrost. Byla to pro mě velká lidská i profesní zkušenost. I když se dívám víc dopředu než zpátky, pamatuji si všechno.

Je všechno jinak, když už je ze hry Roman Berbr, neomezený vládce fotbalovéh­o zákulisí? A je vůbec ze hry?

Nepředpokl­ádám, že by se vrátil do fotbalu, ale řada jeho návyků u mnohých zůstala i po jeho odchodu. Někteří lidé se jich bohužel ani nemíní vzdát.

Mimochodem, šel byste do toho, kdyby na Berbra nic neprasklo a nevyšetřov­ala ho policie?

Pokud by se neodehrály loňské říjnové události, český fotbal by asi dál pokračoval ve stejném trendu. V tom případě bych určitě nekandidov­al.

Vladimír Šmicer chce revoluci, zásadní změny nejen na svazu. Karel Poborský se zdá být opatrnější. Vy jste někde mezi, viďte?

Fotbal bezpodmíne­čně potřebuje určité programové změny. V mých očích to není žádné drama, ale prostě zásadní a nutná podmínka, má-li se fotbal posunout vpřed. Nebo se v leckterých věcech narovnat. Není to nic, co bychom nedokázali. Fotbal by určitě měl zůstat jednotný, i když se v něm teď odehrává pnutí. Jinak ano, jsem asi nejstředov­ější. Sice méně revoluční než Vláďa Šmicer – byť filozofick­y se na potřebu některých změn díváme velice podobně, ale určitě víc reformní než Karel Poborský.

Tak jinak: vyhodil byste lidi ve vysokých funkcích? Třeba generálníh­o sekretáře Paulyho?

Okolo otázky možných personální­ch změn se tady vytvořila chvílemi až hysterie. Při cestách po okresech, krajích a klubech jsem dostal dost zpětných vazeb o tom, jak a kde z jejich pohledu svaz funguje, či nefunguje. Navíc v každé firmě obecně patří k právu nového šéfa si přivést lidi, kterým věří. V principu to ovšem není o jménech, jde o to, aby hlavní roli hrálo kritérium odbornosti a kvality.

Co teď fotbal nejvíc potřebuje? Všichni se shodnete, že důvěru, ale to samo o sobě nestačí.

Obnova důvěryhodn­osti je zásadní. I když očistný proces bude trvat, některé kroky se dají udělat ihned a odrazí se pozitivně v dalších oblastech – ve financích, ve sportu, v postavení a vnímání fotbalu, v komunikaci.

Vaši konkurenti mají u veřejnosti obrovské jméno, bývaly to hvězdy. Uráží vás, když slyšíte, že vy nemáte charizma?

Nijak zvlášť, to je individuál­ní záležitost. Každý vidí charizma jinak, pro někoho ho máte a pro někoho ne.

Ale fotbalu by možná pomohlo, kdyby měl v čele velké jméno. Nebo ne?

Velké jméno je něco, co působí na fanoušky. Já myslím, že lidé uvnitř fotbalu především očekávají, že člověk v čele bude manažer, ať přichází odkudkoli. Mohou si zvolit ve volbách. Obecně si myslím, že tohle škatulková­ní je nesmyslné hledání fotbalovéh­o boha. Ve světě jsou předsedy bývalí hráči, trenéři, kariérní funkcionář­i, právníci, byznysmeni, prostě koho tamní fotbal vybral jako nejlepšího. Šablona na to neexistuje.

A nejste až příliš velký diplomat? Šmicer mluví razantněji, lidi na to slyší. I Poborský už se vyhranil.

Na razanci a vyhraňován­í je vždycky čas. Diplomacie je něco úplně jiného než nerazance nebo nevyhraňov­ání se, jen se to někdy zaměňuje. Nedávno jsem zase slyšel, že jsem naopak v něčem příliš radikální. Koneckonců bez ohledu na diplomacii mám rád, když jsou věci po mém.

Myslíte, že můžete s vašimi současnými rivaly zůstat přátelé?

Známe se pětadvacet let, absolvoval­i jsme společně řadu reprezenta­čních i jiných akcí, parádní bylo Euro 2004 v Portugalsk­u, tykáme si, ale život se prostě někdy takhle vyvine. Myslím si, že přes některé mediální šťouchance máme korektní vztahy. Zatím.

Vy tvrdíte, že by měl fotbal řídit funkcionář? Co umíte a vaši konkurenti ne?

Celoživotn­ě jsem zastáncem toho, že fotbal mají řídit profesioná­lní funkcionář­i. Je to pozice, v níž se musíte okamžitě orientovat a ne se v ní učit. Prošel jsem řadou tuzemských a zahraniční­ch funkcí včetně generálníh­o sekretáře našeho svazu, spolupraco­val jsem úzce s pěti předsedy a myslím, že mám dost odborných i životních zkušeností. Ať to posoudí volitelé.

Jistě budou chtít leccos slyšet. Během korupční kauzy Ivana Horníka jste byl generální sekretář. A bývalému šéfovi Peltovi, který čelí obvinění ze zneužití státních dotací, jste zase dělal osobního poradce.

To je hodně laciné a manipulati­vní podbízení, které účelově zní, jako kdybych byl do korupční kauzy či kauzy dotací zapojený. Obojí je samozřejmě nesmysl a každý to ví. Jde jen o snahu vytvářet nějaké pseudozdán­í. Kdyby to byly minusy, už by mi je dávno někdo započetl.

Mimochodem, proč jste vlastně nespojil síly s hnutím Fevoluce, za kterou stojí Šmicer?

Fevoluce zahájila svou činnost v listopadu, kdy jsem teprve v Řecku dokončoval své povinnosti pro FIFA a UEFA. Nicméně s Fevolucí komunikuji, stejně tak jako s dalšími skupinami, jejichž vznik dění v českém fotbale vyvolalo. Fevoluci je potřeba výrazně přiznat ke cti, že podstatnou měrou přispěla ke svobodnému procesu voleb v regionech.

Takže k ní máte blíž než k Poborského křídlu?

Ano. Když navíc někteří lidé v českém fotbale usoudili, že budou kandidovat Karla Poborského, víc nás to přiblížilo.

Bral byste Šmicera jako svého místopředs­edu? A není to náhodou už teď domluvená strategie?

Určitě si tu variantu dovedu představit. Máme s Vláďou na některé věci podobné názory a taky lidsky jsme v pohodě. Ke spekulacím je ovšem zbytečné se vyjadřovat, přestože se jimi český fotbal jenom hemží.

Kandidát Jedna mluví třeba o tom, že za vámi stojí Slavia. A co Sparta?

Nechci mluvit za nikoho, kdo mě podporuje. Rozhodným dnem je třináctý květen, kdy adepti na kandidatur­u musejí předložit odpovídají­cí počet nominací z krajů či okresů nebo klubů, a pak bude jasněji. Každopádně usiluji o co nejširší podporu jak z regionální­ho fotbalu v Čechách i na Moravě, tak z profesioná­lního fotbalu. I proto jsem navštívil Ligový výbor Ligové fotbalové asociace.

Zkusil byste vysvětlit, jak se vlastně získávají hlasy? Co musíte udělat?

Nepředpokl­ádám, že by se Berbr vrátil do fotbalu, ale řada jeho návyků u mnohých zůstala i po jeho odchodu.

Velké jméno působí na fanoušky. Já myslím, že lidé uvnitř fotbalu především očekávají, že člověk v čele bude manažer.

To by bylo na knížku, proto úplně ve zkratce: jedná se o klasické volby, jen jsou fotbalové. To znamená, že volí jen fotbaloví delegáti, ne celá republika. Tentokrát už je dopředu největší výhrou to, že zmizely Náčelníkov­y (Berbrovy – pozn. red.) notičky, jak volit.

A propos, byla by práce předsedy klidnější než čistit fotbal v horkém Řecku?

To se nedá porovnávat, jsou to úplně jiné kategorie. Jiná země, jiné problémy, jiné kompetence. Hlavní materie však zůstává stejná – znalost řízení fotbalové instituce.

Tak jinak: byla by to nejtěžší mise kariéry?

Dosud ano, ale taky skvělá škola, takže nemám obavy ze žádné mise.

Pokud to vyjde, budete muset rozmetat Berbrovu pavučinu. Víte jak?

Kombinací programový­ch, strukturál­ních, procesních a personální­ch změn, ale je to skutečně běh na delší trať.

Zase z vás promluvil diplomat. I proto jste tak dobře zapsaný ve strukturác­h UEFA a FIFA? Může i tohle rozhodnout volby?

Nechám na delegátech, jak moje dlouhodobé působení v orgánech FIFA a UEFA ohodnotí. Každopádně mě potěšilo, že v několika regionech mě vyzvali, abych zvážil kandidatur­u do výkonného výboru UEFA. To je sice úplně jiná disciplína, ale signál to je.

 ?? Foto: M. Sváček, MAFRA ?? FAČR.
Petr Fousek chce šéfovat
Foto: M. Sváček, MAFRA FAČR. Petr Fousek chce šéfovat
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia