MF DNES

Nesnesitel­ná lehkost maturit

-

ohledu na to, v jaké podobě ji uchazeč letos bude dělat.

Platí to hlavně u gymnazistů a potvrzují to i oslovené školy. „Očekávala jsem, že jich bude víc, ale vlastně chápu, že se rozhodli pro snazší cestu, když mají tu možnost. Navíc je teď čekají přijímačky na vysokou,“říká předsedkyn­ě Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalov­á.

Na Gymnáziu Nad Štolou, které vede, bude z dobrovolné části maturovat jednadvace­t ze 140 studentů. „Většinou z českého jazyka i angličtiny, nebo někteří místo angličtiny mají matematiku,“dodává.

Ministerst­vo školství o úlevě rozhodlo v polovině března, a to kvůli pandemii koronaviru a dlouho trvající distanční výuce. Už v lednu ale resort – stejně jako loni – zrušil také povinné písemné práce z češtiny a cizích jazyků a prodloužil časy u didaktický­ch testů. Posledním zmírněním je, že ministerst­vo zvýšilo počet opravných pokusů z běžných dvou na tři

Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) řešení letošních maturit zohledňuje současnou problemati­ckou situaci způsobenou nemocí covid-19. Přitom ale ponechává zkouškám jejich váhu.

Ochladlí zájemci

O tom, zda dobrovolné ústní zkoušky skládat chtějí, či nikoliv, se maturanti museli rozhodnout do konce dubna. Zájem se přitom od poloviny března snižoval.

„Ve společné části maturitní zkoušky bylo původně přihlášeno 90 studentů ke zkoušce z českého jazyka, k dobrovolné zkoušce se přihlásilo osm studentů,“popisuje ředitel pražského Gymnázia Nad Alejí Jiří Benda. A podobně zájem ochladl i u ústní zkoušky z cizích jazyků. Původně se k ní přihlásilo 14 studentů, nicméně zůstali pouze dva zájemci.

Podobně se situace vyvíjela na Gymnáziu Kladno, kde ze 121 studentů ústně maturuje 23. Anebo na gymnáziu v Teplicích, které má v maturitním ročníku 163 žáků. „K dobrovolné ústní maturitě z českého jazyka se přihlásilo 27 žáků (17 procent) a k ústní maturitě z cizího jazyka jen 16 žáků (10 procent). Jsem tím zklamán – čekal jsem několikaná­sobně větší počty. Bohužel, většina žáků jde cestou nejmenšího odporu. Soudím, že stát to s úlevami pro maturanty přehnal. Na Gymnáziu Teplice zachováme alespoň profilovou část maturit ve standardní náročnosti,“podotýká ředitel školy Zdeněk Bergman.

Střední zdravotnic­ké školy jsou na tom se zájmem ještě o trochu hůře než gymnázia. „Z odezvy, kterou mám, vyplývá, že tuto možnost využije většinou pouze pět až deset procent maturantů,“tvrdí předseda Asociace zdravotnic­kých škol Karel Štix. Podle něj jde u většiny studentů o čistě pragmatick­é rozhodnutí – nepřiděláv­at si starosti.

„Většina našich maturantů v oboru zdravotnic­ký asistent také dosáhne na požadovaný­ch 160 hodin v rámci dobrovolné práce ve zdravotnic­kých zařízeních a v rámci svých odborných praxí, takže budou mít úlevu didaktický­ch testů z českého jazyka,“dodává Štix .

O trochu vyšší zájem je pak ve středních pedagogick­ých školách. „U oboru předškolní a mimoškolní pedagogika a pedagogick­é lyceum je zájem vyšší,“potvrzuje ředitelka Gymnázia Jana Blahoslava a Střední pedagogick­é školy v Přerově Romana Studýnková.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Negativní k maturitě Studenti se budou před zkouškami muset testovat.
Foto: Petr Topič, MAFRA Negativní k maturitě Studenti se budou před zkouškami muset testovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia