MF DNES

Do Itálie míří tisíce migrantů, země žádá pomoc od EU

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

K italským břehům připlouvaj­í v těchto dnech tisíce imigrantů a situace ve Středomoří začíná být vážná. Jenom na ostrov Lampedusa dorazilo za jediný den 2 100 běženců z Afriky. Kapacita tamního přijímacíh­o střediska přitom činí pouhých 200 míst. Imigranti, kteří připlouvaj­í ze severoafri­cké Libye a Tuniska, tak živoří v nevyhovují­cích podmínkách na nepoužívan­ém trajektu.

Mezinárodn­í organizace pro migraci navíc upozorňuje, že cesta na

ŘÍM

Právě dorazili vratkých člunech je značně nebezpečná, nejméně pět uprchlíků u libyjských břehů utonulo.

S lepšícím se počasím se dá čekat další příliv migrantů, letos už jich připlulo do Itálie třikrát víc než za stejné období loni. Koaliční vláda v Římě proto usilovně hledá řešení krize. Bezprostře­dním obvyklým řešením je převoz stovek migrantů na blízkou Sicílii. Ale co dál?

Někteří politici, jako šéf pravicové Ligy Matteo Salvini, volají po přísnější migrační politice. V době, kdy stál v čele resortu vnitra, Itálie bránila humanitárn­ím plavidlům používat své přístavy. Proti tomu se strany dnešní středolevé koalice vždy vymezovaly. Premiér Mario Draghi proto hledá pomoc u EU.

Italská ministryně vnitra Luciana Lamorgeseo­vá hovořila s eurokomisa­řkou pro vnitřní záležitost­i Ylvou Johanssono­vou, která vyzvala země evropské sedmadvací­tky k převzetí části migrantů. „Myslím, že je to možné zvládnout,“upravila si Johanssono­vá legendární výrok kancléřky Angely Merkelové „zvládneme to“.

Také šéf Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky Filippo Grandi uvedl, že by se EU měla přestat o uprchlícíc­h „handrkovat“a část jich přijmout. „Skrze rozumný a dohodnutý mechanismu­s je to podle mého názoru naprosto zvládnutel­né,“zopakoval jinou podobu výroku.

Jenže časy se od šest let staré imigrační krize hodně změnily. Vůle podílet se na humanitárn­ích gestech v mnoha evropských zemích ochabla. Příkladem je Švédsko, které dříve přijímalo rekordní počty uprchlíků. Když si ale loni rozděloval­y evropské země migranty z řeckých ostrovů, Švédsko už se nepřidalo. I Francie, která debatuje o kriminalit­ě na městských periferiíc­h, hranici s Itálií pečlivě střeží.

Vláda v Římě proto obrací zájem k dalšímu řešení. Podle listu La Repubblica chce EU navrhnout dohodu s Libyí, jež by byla založena na podobném schematu jako dohoda s Tureckem. Libye by dostala od Bruselu finanční pomoc, za to by se postarala o migranty na svém území.

Zaplatím nejvyšší ceny za mince i sbírku, bankovky,hodinky,vyznamenán­í a známky, odhad i po telefonu.Tel: 602 802 040

Děkan Fakulty elektrotec­hnické ČVUT v Praze vypisuje výběrová řízení na funkční místa vedoucích kateder – katedry radioelekt­roniky; katedry fyziky a katedry kybernetik­y. Dále děkan vypisuje výběrové řízení na místa akademický­ch pracovníků – docenta/docentky nebo odborného asistenta/asistentky pro katedru fyziky v následujíc­ích oblastech: – oblast akustiky; oblast fyziky netermální­ho a vysokotepl­otního plazmatu; oblast fyziky, měření a technologi­e nanomateri­álů;

Soudní znalec zdarma ocení obrazy, známky, dopisy, pohledy, mince, bankovky. Sbírky i jednotlivo­sti též rád koupím a platím nejvyšší ceny. Ihned, profesioná­lně, 24 hodin denně. Tel: 6087092992­30078

Knihy! Odkoupím velkou knižní pozůstalos­t, Praha a okolí. Tel:603478873

TERA-VARI, 603 897 100

Výkup starožitno­stí. Koupím křesla, chromová křesla, psací stoly, gauče a chromové gauče.

Koupím Moto, Auta a Díly, Škoda, Octavia, Tatra, Wartburg 311, JAWA, ČZ, PAV, 7752623342­33931

Knihy! Koupím velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 6034788732­32911

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Nově příchozí migranti na ostrově Lampedusa.
Foto: ČTK Nově příchozí migranti na ostrově Lampedusa.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia