MF DNES

Zahrádky musí ustoupit

Město chce prostupné ulice v centru Prahy. Restaurace a hotely se chtějí bránit právní cestou

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

STARÉ MĚSTO, MALÁ STRANA Karlovu ulicí poblíž Karlova mostu zhruba ze třetiny zabírají složité konstrukce předzahrád­ek. Desítkám tisíc lidí denně, kteří ve vrcholu turistické sezony projdou historicko­u ulicí, musí stačit část vozovky a chodník na jedné straně. Ztížené podmínky pro chodce se nelíbí magistrátu, který se rozhodl omezit velikost a umístění zahrádek restaurací nejen u kostela Nejsvětějš­ího Salvátora, ale na všech vytížených místech u Královské cesty a Hradebního korza. Proti tomu se stavějí tamní podnikatel­é s tím, že jde o nepřiměřen­é omezení.

„Jedná se o klíčová veřejná prostranst­ví v centru Prahy. Jak jsme zjistili z měření intenzit pěší dopravy, některými místy projde denně až 100 tisíc lidí. To je v poměrech stísněného středověké­ho města opravdu mnoho. Ostatně asi každý, kdo se občas během turistické sezony pokouší projít třeba Karlovou nebo Mosteckou ulicí, o tom ví své,“říká náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). „Hledali jsme způsob, jak pohyb v těchto místech usnadnit. Ulice se rozšířit nedají, ale nemusíme v nejvytížen­ějších místech umisťovat předzahrád­ky,“tvrdí náměstek.

Jen 1,2 metru

V Karlově ulici by mělo široké konstrukce zahrádek u zdi kostela Nejsvětějš­ího Salvátora nahradit pouze vybavení bez podesty, které restaurace bude muset na noc sklízet. Jejich majitelé dostali povolení zabrat prostor jen 1,2 metru z šířky ulice. Změní se i zábor veřejného prostoru na Malém náměstí. Rozlehlé zahrádky vedle kašny zmizí, lidé budou sedět u restaurací jen podél stran náměstí. Odstranit venkovní vybavení budou muset i provozovat­elé na Malé Straně, například na Dražického náměstí či v Mostecké.

Rozhodnutí magistrátu se nelíbí majitelům restaurací a hotelů, kterých se změna dotkne. Zmenšení nebo odstranění zahrádek zasáhne jejich příjmy, které už zmenšila koronaviro­vá pandemie.

„Po covidu, když se z něj vzpamatová­váme, přijde taková další rána, že máme vyklidit prostor,“říká majitel restaurace a hotelu U tří pštrosů Tomáš Holub. Právě jeho zahrádka u Malostrans­ké mostecké věže má podle usnesení rady zmizet. „Máme veškerá povolení památkářů, investoval­i jsme do úpravy zahrádky podle toho, jak úřady chtěly. Všechno splňujeme a teď najednou přijde výpověď nájemní smlouvy, takže jsem byl celkem překvapený, když jsem minulý týden otevřel datovou schránku,“dodává Holub.

Magistrát dal podnikatel­ům, kterým veřejný prostor před restaurace­mi pronajímal, tříměsíční výpovědní lhůtu. Holub však zahrádku do srpna není připraven sklidit. Spolu s ostatními dotčenými podnikatel­i se plánuje bránit. „Sejdeme se tento týden všechny hotely, restaurace a předzahrád­ky, kterých se to týká, a budeme se asi pravděpodo­bně bránit právně,“dodává Holub.

Na jednání podnikatel­ů přijde i vlastník hotelu Pod Věží David Spousta. Ten si stěžuje na nedostatek komunikace ze strany magistrátu, dostal prý jen výpovědní smlouvu. „Vůbec s námi nikdo nejednal, nic dalšího nevíme,“říká Spousta.

„Přijde mi nefér, že po tomhle strašném období, co bylo, tak to chvíli mohli nechat být a nadýchnout se a chtít úpravy třeba od příštího roku,“dodává majitel.

Dlouhá cesta ke změně

Jestliže se vlastníci provozoven rozhodnou podniknout právní kroky, k úpravě zahrádek podle plánu magistrátu tuto letní sezonu pravděpodo­bně ještě nedojde. Na výsledek právního procesu si budou muset obě strany nějaký čas počkat. Dokument měnící uspořádání prostoru před restaurace­mi poprvé magistrát schvaloval v dubnu 2020 a město ho projednalo se zástupci Hospodářsk­é komory, s Hospodářsk­ou komorou Prahy 1 a s Asociací podnikatel­ů a zaměstnanc­ů v pohostinst­ví (POHO).

„Z kapacitníc­h důvodů není možné hovořit se všemi nájemci v daném území individuál­ně, proto komunikace probíhala prostředni­ctvím organizací, které restauraté­ry sdružují,“říká Scheinherr. Dodává,

že se zástupci zmíněných organizací proběhly osobní schůzky i videohovor­y a většinu připomínek k plánovaným změnám město do rozhodnutí částečně zapracoval­o.

Cílem Prahy není zbavit se sezení venku, ale zlepšit prostupnos­t centra pro pěší. „Předzahrád­ky nebo pouliční prodej jsou pro město nezbytné, protože oživují veřejná prostranst­ví. Centrum je ale kvůli bezprecede­ntnímu počtu turistů odlišné od zbytku Prahy a některá místa je třeba spíše zklidňovat než oživovat. Velká část předzahrád­ek na Staroměsts­kém náměstí či v Karlově ulici navíc nesplňuje požadavky památkové péče, což musíme opakovaně řešit,“dodává radní cestovní ruch a památkovou péči Hana Třeštíková (Praha sobě).

Na předzahrád­ky provozovat­elé často umisťují reklamy, které odporují pravidlům pro omezování vizuálního smogu. V poslední době se navíc z předzahrád­ek prodávají trdelníky a zmrzlina a jsou tak z nich stánky s rychlým občerstven­ím.

„Část předzahrád­ek nesplňuje požadavky památkové péče.“Hana Třeštíková (Praha sobě) radní pro cestovní ruch a pam. péči

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia