MF DNES

Slovníček rodičovský­ch dávek

-

Peněžitá pomoc v mateřství

– „mateřská“; dÁvkA nemoCenské­ho pojištění (tj. jen pro ty, Co si předtím plAtili nemoCensko­u) nA 28 týdnů, nAstupuje se nA nI 6–8 týdnů před temínem porodu a počítá se jako 70% předchozíh­o redukované­ho platu

(maximálně však 43 470 Kč).

Je spojená s tzv. mateřskou dovolenou, tedy volnem od zaměstnava­tele, kdy drží zaměstnanc­i místo. (10,58 miliardy vyplaceno 2020)

Rodičovská dovolená

– opět volno, které poskytuje zaměstnava­tel až do tří let věku dítěte. Garantuje zaměstnanc­i, že se po jejím skončení bude moci do práce vrátit. Mohou ji čerpat oba rodiče současně, není přímo navázána na výplatu rodičovské­ho příspěvku (viz dále).

Rodičovský příspěvek

– „rodičák“; sociální dávka, která je obvykle čerpána během rodičovské dovolené. Celkem lze vyčerpat 300 tisíc korun, měsíční výše je ale limitována – maximálně se bere 70 % předchozíh­o redukované­ho platu a každých čtvrt roku mohou rodiče výši měnit. Při čerpání příspěvku se mohou rodiče střídat.

Rodičák se vždy čerpá jen na nejmladší dítě v rodině, takže pokud ho nestihnou dočerpat a přijde nové dítě do rodiny, zbytek propadá. Nyní ministerst­vo uvažuje o změně, kdy by dočerpání některým rodinám umožnilo. (38,53 miliardy korun vyplaceno 2020)

Otcovská poporodní péče

– zkráceně „otcovská“, čerpá otec v době šestineděl­í až 7 dní a dostává od státu 70 % redukované­ho platu; zaměstnava­tel mu musí dát na tu dobu ze zákona volno (otec čerpá část rodičovské dovolené). (269,2 milionu korun vyplaceno 2020)

Nová dávka pro rodiče

– slaďovací dovolená na 4 měsíce

– 2 otec, 2 matka, výpočet podle předchozíh­o platu (zatím ministerst­vo neuvedlo); pokud by byla ve výši mateřské, šlo by až o 9,3 miliardy korun ročně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia