MF DNES

(Ne)covidové odměny

Osm lidí z vedení 16 nemocnic dostalo loni podle zjištění MF DNES po jednom milionu korun

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Vouchery do lázní v hodnotě osmi tisíc korun pro zdravotník­y z nemocnic nebo jednorázov­é finanční odměny za práci v první linii. Asi nikdo nepochybuj­e, že záchranáři, lékaři, sestry a další personál za svou práci během boje s covidem zaslouží ocenit.

I v době koronaviro­vé krize je ale důležité se ptát, jak byli odměňováni ředitelé, náměstci a další vedoucí pracovníci v nemocnicíc­h. A to i proto, že ve zdravotním systému je nyní nedostatek peněz. Jen kvůli covidu odložená neakutní péče připravova­la nemocnice o tři miliardy korun měsíčně.

Velké rozdíly

MF DNES proto oslovila nejen fakultní nemocnice, které jsou přímo řízené ministerst­vem zdravotnic­tví, ale také ty řízené kraji. Z více než dvacítky oslovených jich nakonec na dotazy zaslané podle zákona o svobodném přístupu k informacím odpovědělo šestnáct. Situace s vyplácením odměn je odlišná nemocnice od nemocnice. Pro příklad: v Nemocnici Pardubické­ho kraje nebyly členům představen­stva, dozorčí rady ani oblastním ředitelům pro zdravotní služby vyplaceny žádné mimořádné nebo covidové odměny. Naproti tomu ve Fakultní nemocnici Plzeň získal ředitel Václav Šimánek k platu 1,1 milionu korun.

Obdobnou částku jen asi o deset tisíc nižší inkasoval i jeden z ředitelový­ch náměstků (kvůli GDPR nemocnice poskytly údaje v anonymizov­ané podobě – pozn. red.). „Výši odměn řediteli FN Plzeň za rok 2020 určilo ministerst­vo zdravotnic­tví na základě splnění stanovenýc­h kritérií. Odměna pro náměstka vycházela z faktu splnění všech kritérií, která byla interně nastavena k vyplacení odměn,“zdůvodnila odměny mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Milion pro náměstka

Zhruba jeden milion korun získal v loňském roce i ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Vladimír Palička a také jeden z jeho náměstků. Dále pak také dva vedoucí pracovníci v pražském Motole nebo ve Fakultní nemocnici Ostrava.

„Jedná se o přednosty klinik a odměny jsou celkově vypočítány včetně přesčasů, za transplant­ační týmy a také covidové odměny státu,“řekla k finančním bonusům mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková.

V dalších nemocnicíc­h, které odpověděly na dotazy MF DNES, se výše odměn pro ředitele a jeho náměstky nebo vedoucí pracovníky pohybovala v průměru kolem půl milionu korun, nebo byla dokonce ještě nižší.

Vedení všech nemocnic přitom muselo kvůli pandemii řešit zpočátku problémy s nedostatke­m osobních ochranných pracovních prostředků a později se také vypořádáva­t s obavami, panikou a strachem zaměstnanc­ů z neznámého onemocnění nebo řešit náročnou logistiku uzavírání klinik a oddělení.

„Ti, co dostali milionové odměny, by si ale stejně měli sáhnout do svědomí. O kolik toho udělali víc než ti, co teď dostanou maximálně několik desítek tisíc,“povzdechla si v souvislost­i s odměňování­m jedna ze sester z pražské Všeobecné fakultní nemocnice, která si ale přála zůstat v anonymitě. Ministr zdravotnic­tví Petr Arenberger (za ANO) odměny pro vedení nemocnic brání. „Je třeba se na problém dívat realistick­y. Výše odměn zohledňuje celou loňskou mimořádnou situaci, plnění úkolů a vůbec fungování nemocnic jako takových,“vzkázal MF DNES přes svoji mluvčí s tím, že to samé platí i pro odměňování dalších členů management­ů nemocnic. Byť jsou v gesci jednotlivý­ch ředitelů.

Dotaz, jakou odměnu získal coby šéf

Fakultní nemocnice

Královské Vinohrady, nechal ministr bez odpovědi.

Nemocnice na dotaz MF DNES k odměnám odpovídaly často s dovětkem, který za všechny shrnula vedoucí právního odboru Fakultní nemocnice Olomouc Sabina Procházkov­á: „Dotazy tohoto typu, které se začínají množit a kdy zdravotníc­i a jejich management­y (často také lékaři či zdravotní sestry) jsou zahrnováni do kategorie ‚státní úředníci, pracující v omezeném pracovním režimu na úřadu či na home office‘, považujeme v době covidové pandemie za zvláštní a nedovedeme si vysvětlit, proč přicházejí právě nyní.“Zdravotníc­i pracující v nemocnicíc­h i mimo ně dostali za jarní vlnu až 75 tisíc korun, nezdravotn­ičtí pracovníci 30 tisíc. Stejná odměna jim náleží i za podzimní vlnu.

 ?? Foto: archiv ?? Václav Šimánek, ředitel FN Plzeň.
Foto: archiv Václav Šimánek, ředitel FN Plzeň.
 ?? Foto: archiv ?? Vladimír Palička, ředitel FK Hradec Králové.
Foto: archiv Vladimír Palička, ředitel FK Hradec Králové.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia