MF DNES

Na řád navrženi Remek i prezident Svoboda

-

Prezident z komunistic­ké éry Ludvík Svoboda je na seznamu kandidátů na státní vyznamenán­í. Na seznamu sestaveném poslanci jsou i filozof Jan Sokol, šéf BIS Michal Koudelka či první a jediný český kosmonaut Vladimír Remek. Ze seznamu naopak včera po zásahu organizačn­ího výboru Sněmovny vypadli členové odbojové skupiny bratří Mašínů.

Jiří Kobza z SPD navrhl Svobodu in memoriam na Řád bílého lva. Svoboda za druhé světové války vedl 1. českoslove­nský armádní sbor na východní frontě ve spolupráci s Rudou armádou a v roce 1944 velel v Karpatech bitvě o Dukelský průsmyk. Od roku 1945 byl pět let ministrem obra- ny a o dvacet let později byl zvolen prezidente­m, kterým zůstal i po sovětské invazi.

Kobza na dotaz iDNES.cz, zda ví, že Svoboda již jeden Řád bílého lva má, odpověděl: „Vyznamenal­o ho Českoslove­nsko, teď by to udělala Česká republika.“

„Je to trochu kontroverz­ní návrh. Ale my si je nekádrujem­e,“řekl místopředs­eda Sněmovny a Pirátů Vojtěch Pikal, který stojí i v čele podvýboru pro přípravu návrhů na propůjčení nebo udělení státních vyznamenán­í. Vyznamenán byl v minulosti už i Remek, dostal hvězdu hrdiny ČSSR či Řád Klementa Gottwalda.

Sněmovna celý seznam, na němž je padesát jmen, posoudí koncem května nebo začátkem června. A pak seznam poputuje k prezidento­vi Miloši Zemanovi, který si z něj může i nemusí vybrat, komu státní vyznamenán­í letos v říjnu udělí.

Navržen i šéf BIS

Sám Pikal navrhl na Řád bílého lva in memoriam filozofa, disidenta a významného křesťanské­ho intelektuá­la Jana Sokola, který zemřel letos v únoru a byl i ministrem školství. Celkem 15 poslanců se přidalo k návrhu Jana Čižinského a navrhují udělit medaili za zásluhy o stát v oblasti bezpečnost­i státu a občanů šéfovi civilní kontrarozv­ědky BIS Michalu Koudelkovi. Toho Zeman přitom opakovaně odmítá povýšit do hodnosti generála. Remka, který byl také europoslan­cem za KSČM a velvyslanc­em v Rusku, navrhla vyznamenat poslankyně SPD Monika Jarošová

Mezi dalšími navrženými je i bývalý hokejový brankář Jiří Králík, který vychytal Českoslove­nsku zlato při mistrovstv­í světa v roce 1985 v Praze. Místopředs­edkyně STAN Věra Kovářová navrhla medaili in memoriam pro bývalého novináře Karla Pacnera, jehož životním koníčkem a vášní byla při práci v Mladé frontě a později v Mladé frontě DNES věda. V roce 1964 byl jako novinář v USA u historické­ho momentu startu mise Apolla 11, která vynesla první lidskou posádku na Měsíc.

Členy skupiny bratří Mašínů chtěl na seznam oceněných dostat občanský demokrat Pavel Žáček. (kop)

 ??  ?? Řád bílého lva.
Řád bílého lva.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia