MF DNES

Mluvme o jménu nového prezidenta. Nebo prezidentk­y?

- Tomáš Jirsa senátor ODS

Oceňuji, že Miroslav Kalousek sebekritic­ky říká, že ho v poslanecké kariéře nejvíc mrzí jeho hlasování pro přímou volbu prezidenta. Osobně si myslím, že si v TOP 09 tehdy tajně mysleli na „Karel na Hrad“a ve snu je nenapadlo, že by mohl uspět „jezevec z Vysočiny“. V kuloárech se teď šušká, že Kalouskův poslanecký úkrok stranou je předzvěst jeho prezidents­ké kandidatur­y. Mluví se o významných sponzorech v pozadí, agentuře v Londýně, dokonce o podpoře nové americké administra­tivy. Jakkoli to bylo ještě před pár lety nepředstav­itelné, kdyby kandidatur­u opravdu ohlásil, nebyl by bez šance.

Problém pro voliče totiž není první kolo volby, kde si každý vybere dle svých preferencí. Složité je druhé kolo, kdy volič, jehož kandidát v prvním kole neuspěl, buď k volbě nejde, nebo musí volit menší zlo. Mnoho pravicovýc­h konzervati­vců by mohlo vyprávět o těžké volbě mezi levicovým liberálem a levicovým konzervati­vcem.

Současnému prezidento­vi se krátí mandát. Proto vybízím politiky a strany, aby předkládal­i k diskusi návrhy kandidátů. Má strana v posledních volbách kandidáta ani nenavrhla, ale ostatní na tom nebyly o nic lépe. Kandidoval­i lidé s podpisy občanů či s podporou těch či oněch poslanců (20 podpisů) či senátorů (10 podpisů). Je otázka pro politology, zda to souvisí s úpadkem stran a oblibou amorfních hnutí, či s obavou kandidátů spojovat se s konkrétní stranou, aby to neodrazova­lo voliče jiných stran.

Ať si o Miloši Zemanovi myslíme cokoli, z plejády kandidujíc­ích nakonec vždy vyhrál člověk s politickou historií a kariérou. Příští hlavou státu tedy asi opět bude člověk s politickou minulostí, někdo, jehož názory jsou dlouho známé, kdo uspěl v politickýc­h funkcích a je tak zárukou, že i nejvyšší funkci zvládne. Osobně jsem na stránkách tohoto listu navrhoval jako kandidáta Alexandra Vondru a zmiňoval rostoucí hvězdu Miloše Vystrčila. Oba by funkci zvládli, ale nikdo z nich zatím nereagoval. Ke kandidatuř­e jsem přesvědčov­al i profesora Miroslava Bártu, který sice není politik, ale jako egyptolog zase zná historii politiky za několik tisíc let.

Sousední Slovensko nám ukázalo ještě jeden fenomén, ženu prezidentk­u. Jakkoli mám na mnoho věcí jiný pohled než Zuzana Čaputová, musím uznat, že permanentn­ě probíhajíc­í slovenské krize zvládá s bravurou a ženskou elegancí. Ano, prezidentk­a!

Asi nejsem sám, kdo se rozhlíží po domácí scéně a hledá ženu, která by výše uvedená kritéria splňovala. Ženu do postcovido­vé doby, která přinese řadu dalších politickýc­h a ekonomický­ch krizí. A tak, vážený čtenáři, než si řekneš, že ne, zkus se zamyslet nad jménem Daniely Kovářové, kdysi ministryně spravedlno­sti a ředitelky Justiční akademie, dnes advokátky a prezidentk­y Unie rodinných advokátů, spisovatel­ky, manželky, matky. Vyhledej si její fotku na internetu. Asi to není genderově korektní a nejde o to mít nad Slováky navrch, ale na poštovních známkách by se tato šarmantní dáma vyjímala ještě lépe než paní Čaputová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia