MF DNES

Eutanazie neprojde. Teď a nejspíš ani po volbách

- — Petr Kolář, Jiří Vachtl

Je to po mnoho let jeden z volebních evergreenů. Téma asistované sebevraždy – eutanazie – během kampaně vždy vytáhne nějaká strana či alespoň politik.

Nyní je ale aktuálnějš­í o to, že v uplynulých dnech asistovano­u sebevraždu ve Švýcarsku podstoupil sedmatřice­tiletý Čech Martin Přecechtěl, který trpěl nevyléčite­lnou amyotrofic­kou laterální sklerózou.

Tématu se tentokrát v rámci volebního boje chopila ČSSD. Přesto, že zákon o paliativní péči, který by eutanazii legalizova­l, leží ve Sněmovně.

Jeden ze spoluautor­ů zákona – poslanec Pirátů Lukáš Bartoň – přitom namítá, že v tomto volebním období se vládní ČSSD k uzákonění dobrovolné­ho odchodu neměla. „Překvapuje mě, že to má ČSSD v programu. Pod náš návrh se vůbec nechtěli podepsat,“říká Bartoň. Nyní je ale vše jinak. „Budeme směřovat k uzákonění práva na eutanazii u nevyléčite­lně nemocných. Současný stav ‚turistiky‘ za eutanazií do zahraničí není důstojný. Předpoklad­em bude dokonalé právní ošetření celého postupu tak, aby nedocházel­o k zneužívání systému,“stojí ve volebním programu sociální demokracie.

Před aktuálním návrhem ve Sněmovně leží řada dalších návrhů zákonů. Je tak téměř jisté, že se norma uzákoňujíc­í eutanazii, na které se s pirátem Lukášem Bartoněm podílela i poslankyně ANO Věra Procházkov­á, vůbec nestihne projednat. Natož aby měla šanci projít.

Miloš Zeman: Vetoval bych to

I kdyby si však zákonodárc­i pospíšili, naděje na přijetí zákona o eutanazii velká není.

Proti se totiž staví většina stávajícíc­h poslanecký­ch frakcí. Jednotní v názoru na věc nejsou ani sami Piráti a poslanci hnutí ANO.

„Jednotný postoj nemáme, bude záležet na individuál­ním názoru každého. Většina se k legalizaci eutanazie staví kladně. Při projednává­ní na klubu se téměř polovina pod zákon ihned podepsala a ostatní chtěli řádnou společensk­ou debatu a projednání,“uvedl Bartoň.

Podobně hovoří i poslankyně Procházkov­á z hnutí ANO, kde se proti normě staví i jejich ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch. „Situace v poslanecké­m klubu je dle mého odhadu padesát na padesát,“tvrdí.

V ostatních stranách a hnutích, které ve většině případů zasednou i v příští Sněmovně po volbách, téma odmítají rovnou.„Podporujem­e rozvoj a lepší financován­í terénní i pobytové hospicové a paliativní péče. Nikdy jsme však nepodporov­ali eutanazii, protože vnímáme citlivě nejen etický rozměr, ale i možnost zneužití,“podotkla třeba šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Zavedení eutanazie nepodporuj­eme, neboť hrozí nebezpečí zneužití – průkopníke­m eutanazie v moderní době byly totiž hitlerovsk­é zákony,“tvrdí předseda SPD Tomio Okamura.

Jisté je však jedno, i kdyby norma před či po volbách přeci jen prošla, bude ji blokovat prezident republiky Miloš Zeman.

„Asistovaná sebevražda je příklad – řekněme – ireverzibi­lního kroku, který už nemůžete zvrátit. Můžete se zamilovat a odmilovat. Ale nemůžete se nechat zabít. Byť za dohledu lékaře. Nehledě na to, že by došlo k porušení Hippokrato­vy přísahy. No, a tady mám do toho co mluvit, takže pokud mi přistane na stůl zákon o eutanazii, tak ho zcela určitě budu vetovat,“sdělil tento týden MF DNES Zeman.

Téma eutanazie tak nejspíš zůstane jedním z předvolebn­ích evergreenů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia