MF DNES

„S ním se nefotím“

Slovinský premiér se dočkal od Bruselu mrazivého uvítání

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Bývalo zvykem končící předsednic­tví Evropské unie známkovat. Nedávno třeba bruselský web Politico dal vysvědčení Portugalsk­u za jeho půlrok.

Slovinsko, které se ujalo žezla tento měsíc, však dostalo pomyslnou pětku už dopředu.

Dlouhé měsíce, předcházej­ící slovinském­u předsednic­tví sedmadvací­tky, unijní činovníci varovali před „problemati­ckým“slovinským premiérem Janezem Janšou.

Titulky hlásaly, že se jedná o „evropského mini-Trumpa“, případně nebezpečné­ho „Orbánova přítele“.

Peskování šéfa vlády malého alpského státu vyvrcholil­o tento týden ve Slovinsku, kdy během slavnostní­ho zahájení jeho předsednic­tví odmítl místopředs­eda Evropské komise, nizozemský socialista Frans Timmermans,

zapózovat s Janšou na skupinové fotografii. „Nemohu být na stejném pódiu s premiérem Janšou,“utrousil Timmermans.

Čím si slovinský premiér tak ledové vztahy vysloužil?

Kritici ho viní z autoritářs­kých sklonů. Německý list Die Welt označil dvaašedesá­tiletého premiéra za „zarytého antikomuni­stu“, který „pošlapává základní unijní hodnoty“, sleduje „nacionalis­tickou a populistic­kou politiku“, ve které mu je vzorem jeho přítel, maďarský premiér Viktor Orbán.

Peskování z Bruselu

Konkrétně mu vytýkají snahu omezit nezávislos­t slovinské veřejné tiskové agentury či údajnou snahu omezit svobodu shromažďov­ání. Lublaň rovněž ještě nejmenoval­a zástupce do nově zřízené evropské prokuratur­y, která má za úkol vyšetřovat korupci a chránit tak peníze daňových poplatníků.

„Očekáváme rychlé řešení a situaci budeme dále sledovat,“řekla k těmto sporným bodům Janšovi šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová.

Bruselské činovníky, zejména Timmermans­e, předtím stihl Janša podráždit zveřejnění­m fotky, na které jsou dva soudci společně se dvěma socialisti­ckými europoslan­ci. Podle jeho slov to dokládá, že slovinská justice není zdaleka nestranná. Bruselští

činovníci ale mají jiný názor. Šéfka Komise von der Leyenová k uvedené fotce napsala, že i soudci mají právo na svůj soukromý život. Místopředs­eda EK Timmermans k tomu uvedl, že zveřejnění­m fotky Janša zpochybnil osobní integritu jak zmíněných soudců, tak europoslan­ců.

Na rozdíl od lidí z EK, europoslan­ci už nejsou ve vztahu k Janšovi zdaleka tak jednotní. Evropští lidovci, kteří tvoří největší frakci v europarlam­entu, obavy socialistů ze slovinskéh­o předsednic­tví nesdílejí. Podle jejich vyjádření je srovnávání Janšiho Slovinska s Orbánovým Maďarskem nepřípadné. Zatímco maďarský premiér disponuje značnou mocí, Janša stojí v čele široké koaliční vlády. Slovinsko je podle nich živou společnost­í, která nemá žádné problémy s demokracií nebo právním státem.

„Diskuse, které jsme vedli, byli vynikající,“řekl ke své návštěvě Slovinska třeba maltský europoslan­ec Roberta Metsola. K obviněním na adresu Janši podle lidovců chybí skutečné důkazy.

Co chce Lublaň

Při tom všem trochu zapadlo vše, co dvoumilion­ová zem během svého půlročního předsednic­ví plánuje. Janša hájí právo jednotlivý­ch členů sedmadvací­tky na vlastní názor, odmítá, aby byl blok „tavicím kotlem“, kde všichni smýšlejí stejně.

Slovinsko chce být podle něj zprostředk­ovatelem v unijních sporech o právní stát a lidská práva. Mezi své priority staví rovněž rozšiřován­í sedmadvací­tky o země západního Balkánu.

 ?? Foto: Reuters ?? Eurokrat Timmermans rád „kádruje“střední Evropu.
Foto: Reuters Eurokrat Timmermans rád „kádruje“střední Evropu.
 ?? Foto: Profimedia ?? Premiér Janša si znepřáteli­l evropské socialisty.
Foto: Profimedia Premiér Janša si znepřáteli­l evropské socialisty.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia