MF DNES

Zemřel Ladislav Potměšil

-

Zemřel herec Ladislav Potměšil. Představit­ele doktora Čížka ze seriálu Ordinace v růžové zahradě, filmového majora Maisnera i otce Horáčka hlavního hrdiny ze dvou dílů Discopříbě­hu dostihla rakovina v 75 letech.

Potměšil, který se narodil 2. září 1945, ztvárnil během své téměř šedesátile­té kariéry desítky filmových rolí. Poprvé stál před kamerou počátkem 60. let, mimo jiné v Hříšných lidech města pražského nebo v Transportu z ráje.

K jeho nejznámějš­ím postavám patří major Maisner v komedii Byl jednou jeden polda či otec Horáček v muzikálu Discopříbě­h. Široké uplatnění našel také v divadle, zahrál si i v řadě seriálů, k nimž patří Hospoda, Zdivočelá země, Ordinace v růžové zahradě, Cesty domů, Přístav.

Často točil komedie, k nimž Potměšila předurčova­l vzhled rozšafného chlapíka, ale také pohádky či detektivky. Absolvoval v roce 1969 DAMU a získal angažmá v Realistick­ém (dnes Švandově) divadle, kde působil až do roku 1988. Uplatnil se také v dabingu, jeho hlasem promlouval například desátník Max Klinger v seriálu MASH.

Poté hrál krátce v divadle S. K. Neumanna (dnes Divadle pod Palmovkou), v Divadelní společnost­i Josefa Dvořáka a v letech 1993 až 2007 byl členem souboru Divadla na Vinohradec­h. Dvakrát se oženil, s herečkou Jaroslavou Brouskovou mají dva syny.

Podle režiséra Zdeňka Zelenky měl vzácný cit pro komedii. Natočili spolu televizní díla Brouk v hlavě, Ideální manžel či pohádky Rumplcimpr­campr a Poklad na Sovím hrádku. Zelenka oceňuje, že Potměšil uměl každou postavu povýšit. „Poskytoval spolehlivo­u záruku, že dovede i z malé role udělat velkou záležitost.“

(spa)

 ??  ??
 ?? Foto: archiv ?? Ladislav Potměšil jako svérázný náčelník policejní školy.
Foto: archiv Ladislav Potměšil jako svérázný náčelník policejní školy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia