MF DNES

Zahrady šly na dračku. Došly

Trojnásobn­ý zájem o nabídky zahrad byl na internetu během letošního dubna a května.

- — Marek Tomanka

Ani metr čtvereční. Z největších měst a jejich okolí prakticky zmizely volné zahrady na prodej. Během pandemie je vzali útokem lidé z bytů, kteří hledali vhodná místa k relaxaci. Nabídka zahrad se za poslední rok a půl smrskla na minimum. A ceny na některých místech stouply i několikaná­sobně.

Nejdražší jsou zahrady v Praze, kde se už jeden metr čtvereční prodává za více než 6 000 korun. „Čím větší město, tím větší problém, protože zájem je velký a vhodných ploch k zahrádkaře­ní ubývá. Za posledních deset let bylo jenom u nás zrušeno zhruba dva tisíce zahrádkářs­kých osad,“popisuje předseda Českého zahrádkářs­kého svazu Stanislav Kozlík.

Přetlak zájemců na trhu se zahradami je podle něj tak výrazný, že lidé nehledí na nic než dostupnost a berou i holé pozemky bez chatek či inženýrský­ch sítí. Realitní kanceláře evidují i desítky zájemců o jedinou nabídku. Pražský rekord byl 102 poptávajíc­ích. Proti původním představám prodávajíc­ích se daří ceny navyšovat i o stovky tisíc.

Zahrady za poslední roky podražily ve všech krajích, vyplývá z dat portálu Reality.iDNES.cz. V šesti z nich stouply průměrné ceny na více než dvojnásobe­k. Nabídky zahrad vyhledávaj­í lidé on-line třikrát více než před pandemií. Na nájmech v zahrádkářs­kých koloniích se zatím pandemie příliš neprojevil­a. Mění se i skladba zájemců o zahradniče­ní. Zatímco v minulosti bylo doménou spíš těch starších generací, nyní se do něj pouštějí téměř všechny věkové skupiny. Kromě rekreace je láká i pěstování – chtějí se stravovat zdravě.

Za poslední rok a půl skokově vzrostl zájem o rekreační nemovitost­i. Hlavně lidé z největších měst hledají vhodná místa k relaxaci více než předtím a poptávka po chatách, chalupách či zahradách láme rekordy. Nabídka zahrad se v posledních měsících na mnoha místech v Česku výrazně zúžila.

„Pandemie spustila nevídaný zájem o zahrady jak samostatné, tak v zahrádkářs­kých koloniích. Nabídka v Libereckém kraji je v tuto chvíli téměř nulová,“popisuje Jan Samek, oblastní manažer realitní kanceláře M&M Reality. Nedostatek volných zahrad dokonce vede některé obyvatele kraje k tomu, aby si je pořizovali za hranicemi v sousedním Německu.

Podobná situace je i na Pardubicku. „Zahrady samozřejmě nejsou.

A pokud se nějaká objeví, tak je hned pryč. U prohlídek rekreačníc­h nemovitost­í míváme i desetináso­bek zájemců než v minulosti,“říká Zdeněk Mrňák z pardubické pobočky společnost­i Next Reality.

Klientelu tvoří hlavně bytaři

Podle předsedy Českého zahrádkářs­kého svazu Stanislava Kozlíka stoupá zájem už několik let a pandemie jej pouze urychlila. Soustřeďuj­e se do největších měst a jejich okolí, kde klientelu tvoří lidé z bytů. „Oproti tomu je zde minimum ploch, kde lze zahradniči­t, a jejich počet dál klesá. Trend likvidace zahrádkářs­kých osad je bohužel dlouhodobý, jenom v našem svazu jich za posledních let ubylo zhruba dva tisíce,“popisuje Kozlík.

Ve velkých městech tak podle něj současná poptávka po zahradách několikaná­sobně převyšuje nabídku. Přetlak je tak výrazný, že lidé nehledí na nic jiného kromě dostupnost­i. „I kdyby ten pozemek byl holý, bez elektřiny, chatky nebo čehokoli, lidé berou, co je,“tvrdí Kozlík. „Ideální jsou však samostatné pozemky, kde jde umístit i menší stavbu – zahradní chatu nebo třeba tzv. tinyhouse (minidomek), což je velký trend poslední doby,“dodává Pavel Hassman z realitní kanceláře RE/MAX.

„V době největší špičky to byly v průměru desítky zájemců na pozemek, u jedné zahrady u Prahy jsme zaznamenal­i dokonce rekordních 102 poptávek,“potvrzuje enormní zájem šéf portálu Bezrealitk­y.cz Hendrik Meyer. „V současnost­i se i díky příchodu léta a otevření hranic zájem snížil na nižší desítky. Průměrně se ozve pět až patnáct zájemců, podle kvality pozemku a výhodnosti podmínek,“dodává.

Odpovídají­cím způsobem v posledních měsících vzrostly i prodejní ceny zahrad. Ze stovek nabídek na portálu Reality.iDNES.cz vyplývá, že za poslední dva roky podražily ve všech krajích. Výrazně dražší než ve zbytku republiky jsou dlouhodobě zahrady v Praze, kde se průměrná cena za metr čtvereční v červnu vyšplhala na 6 200 korun. V ostatních krajích se pohybuje kolem tisícovky za metr.

Za zahrádku i milion a půl

Za poslední dva roky vykazuje průměrné zdražení zahrady o více než sto procent téměř polovina krajů. Ceny za tuto dobu stouply na více než dvojnásobe­k v Karlovarsk­ém, Libereckém, Olomouckém, Pardubické­m, Ústeckém a Zlínském kraji. Data však zkresluje poměrně nízký počet nabídek na portálu, v červnu se v jednotlivý­ch krajích nabízely pouze nižší desítky objektů.

Makléři napříč Českem však zdražování potvrzují. „Z posledních prodejů můžu uvést 300metrový pozemek v zahrádkářs­ké kolonii v Pardubicíc­h, na kterém se nachází malá chatička v původním stavu. Prodal se za 500 tisíc korun. Před dvěma roky by se stejná chata prodávala za cca 250–300 tisíc korun,“odhaduje Miroslav Horák, šéf pardubické pobočky M&M Reality.

I původní představy prodávajíc­ích se nyní mohou lišit od finální ceny o stovky tisíc. „Před měsícem jsme v Libereckém kraji dali do prodeje 450metrovo­u zahradu s chatkou za 1,2 milionu korun. Nakonec se nemovitost prodávala v aukci a konečná kupní cena se vyšplhala na 1,5 milionu,“říká Jaroslav Samek.

Oproti tomu nájmy zahrad v koloniích zatím příliš nerostou. „Většina dlouhodobý­ch smluv stále běží. Máme signály, že k tomu bude docházet, ale není to tak dramatické jako v případě prodejních cen,“míní šéf zahrádkářů Kozlík.

Na rozdíl od minulosti mají nyní o zahradniče­ní zájem všechny věkové skupiny, nejenom starší generace. „Nárůst je obrovský zejména u mladých rodin. Kromě hledání místa k relaxaci je za tím i to, že se chtějí stravovat zdravě a kladou důraz na původ potravin,“vysvětluje Kozlík.

„Dochází ke generační výměně. Ročníky 70. let se na vlastnictv­í zahrádky koukají spíše skrz prsty, možná proto, že tito lidé zažili nekonečné letní brigády u rodičů. Ale mladší ročníky z 80. a 90. let se k této módě vracejí,“dodává Hendrik Meyer.

Za poslední dva roky vykazuje průměrné zdražení zahrady o více než sto procent téměř polovina krajů.

 ?? Foto: Tomáš Blažek, MAFRA ??
Foto: Tomáš Blažek, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia