MF DNES

Bez nových stromů o lesy přijdeme

Z letadla to není pěkný pohled, velké plochy seschlých korun stromů. Rezavé ostrovy v moři zeleni. Řádění kůrovce stále nekončí, letos nejvíce devastuje lesy na Vysočině, v jižních Čechách a ve Středočesk­ém kraji.

- — (lan)

Očekává se, že díky chladnému a deštivému jaru nebude řádění kůrovce tak ničivé jako v posledních letech, ale smrk ztepilý, oběť řádění larev tohoto brouka, je nejvíce zastoupeno­u dřevinou v českých lesích. Tvoří je ze 43 procent.

Podle statistik zveřejněný­ch think-tankem Czech Forest za posledních deset let přibylo 25 800 hektarů lesa – to je 36 857 fotbalovýc­h hřišť. Lesnatost se tak zvedla o 0,3 procenta. To je ta dobrá zpráva. Ovšem řádění kůrovce může statistiko­u hodně zahýbat. O to důležitějš­í proto je vysazovat stromy nové, tak jako to udělali v podhůří Moravskosl­ezských Beskyd u Zubří, kde kůrovcová kalamita doslova zdecimoval­a krajinu.

Celkově u Zubří v rámci projektu

„Stezka na Pivčánky“Sbor dobrovolný­ch hasičů Staré Zubří za finanční podpory grantového programu pivovaru Radegast vysadil už sedm tisíc stromů – především duby a buky. Navíc přibyla i lesní tůň a postavilo se pět včelích úlů. A to nejen proto, aby se kraji vrátila původní krása, ale také kvůli zadržování vody. Bez vody by se totiž jen těžko dalo vařit pivo, a tak hasičům s výsadbou pomáhalo i třicet dobrovolní­ků včetně zaměstnanc­ů pivovaru.

„Lesy v Beskydech jsou z důvodu sucha decimovány kůrovcem. Holiny bez stromů neudrží vláhu. Při dešti navíc voda z krajiny rychle odteče a dochází k rozvodnění toků a záplavám,“říká Radim Fabian, starosta Sboru dobrovolný­ch hasičů Staré Zubří. „Proto jsme se pustili do rozsáhle revitaliza­ce tohoto místa, která by měla v budoucnost­i pomoci krajině vodu lépe zadržovat.“

Sázet může, kdo chce

Beskydy jsou domovinou Radegastu, tamní přírodě pivovar pomáhá už 19 let. Ale jsou i jiná místa a firmy, kterým osud naší krajiny není lhostejný. Důvodem nemusí být jen kůrovec, vždyť staré stromy je třeba nahrazovat novými – hlavně ve městech a parcích, kde staré, už nezdravé stromy mohou napáchat značné škody.

Například Pilsner Urquell se stal dlouhodobý­m partnerem iniciativy Sázíme budoucnost. Ta má za cíl vysadit deset milionů stromů pro lepší odolnost měst. Na jejich stránkách www.sazimebudo­ucnost.cz se nejen dá výsadba stromů podpořit dary, ale také vlastními silami. Podobně i ti, kdo hledají dobrovolní­ky pro nové aleje a obnovu remízků, se mohou registrova­t a sehnat potřebné ruce.

Iniciativa o všech výsadbách informuje s časovým předstihem a každý si tam může vybrat místo, které má nejblíže. Ať už domovu, anebo srdci. Například na podzim se podle jejich stránek chystá v Příbrami výsadba Aleje svobody, která má připomínat utrpení vězňů komunistic­kého režimu.

Deset milionů stromů

Deset milionů stromů chce iniciativa vysadit do roku 2024, díky ní už v Česku nově vyrůstá milion stromů. Jejich symbolicky miliontý strom je javor v Halenkově na Valašsku. Práce je však ještě dost. To je výzva nejen pro firmy, které by chtěly podpořit boj proti klimatický­m změnám, ale i pro lidi, kterým životní prostředí není lhostejné. Stromy zadržují vodu v krajině, brání erozi půdy, čistí vzduch – a navíc je pod nimi v létě příjemný stín. A kdo by chtěl, aby na stín byly v budoucnu pořadníky?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia