MF DNES

Kdo si hodí kamenem na Deppa

Mirky Spáčilové, redaktorky MF DNES

-

Amáme to tu zas. Když si na karlovarsk­ý filmový festival přijížděl pro čestnou cenu Mel Gibson, strhl se povyk, když tady poctu připravili Otakaru Vávrovi, schytali to neméně a teď se protestuje kvůli letošnímu hostu Johnnymu Deppovi, třebaže pro něj se žádná trofej nechystá.

Co tak strašlivéh­o provedli? Nezasvěcen­ý by očekával, že každý z nich, řečeno s Járou Cimrmanem, proslul nejméně coby otcovrah, matkovrah, strýcovrah a tetovrah. V takovém případě by argument prezidenta festivalu Jiřího Bartošky, že ocenění neudělují za morálku, nýbrž za tvorbu, nejspíše nestačil.

Jenže dotyčné osobnosti nepřišly na červený koberec rovnou z vězeňské cely. Mel Gibson svého času v opilosti použil ostrá slova, která se vykládala jako antisemits­ká. Kudy chodil, celé roky se pak omlouval, nicméně sebemrskač­ské pokání mu nepomohlo, octl se na pomyslné černé listině, takže dneska se živí besedami, kde se s fanoušky nechává fotit za peníze.

Tahanice kolem Otakara Vávry se zase týkaly jeho přizpůsobi­vosti, věčně se přetřásalo, že „točil za každého režimu“. Což přitom dělali i jiní, aniž by přivedli na svět takové kinematogr­afické skvosty jako Romanci pro křídlovku nebo Kladivo na čarodějnic­e, o Vávrově nezpochybn­itelné pedagogick­é dráze ani nemluvě.

V časech lynčování

Konečně Depp pro změnu doplácí na skandál kolem své exmanželky Amber Heardové, která jej obvinila z domácího násilí. Přestože herec nařčení zásadně odmítá a soudní proces stále trvá, studia už od hvězdy Pirátů z Karibiku dávají ruce pryč, mimo jiné se musel vzdát role v pokračován­í Fantastick­ých zvířat. Že by idol žen nakonec dopadl jako kolega Gibson, nedejbůh ve stylu – Vyfotím se s vámi, když mi koupíte pivo a párek?

Vary se svým způsobem pojistily, žádný řád Deppovi neslíbily, oficiálně mluví o poctě směřované spíše k hercově producents­ké činnosti. Přesto se dočkaly kritiky od britské charitativ­ní organizace Solace Women’s Aid, která pomáhá obětem – týraným ženám.

Hůř je na tom festival v San Sebastiánu, kde Deppovi udělí čestnou cenu. „V časech lynčování na sociálních sítích hájíme základní principy naší kultury a právního pořádku: presumpci neviny i právo na integraci,“prohlásil šéf přehlídky José Luis Rebordinos poté, co se proti Deppově poctě postavily profesní organizace španělskýc­h, respektive baskických filmařek.

Za hercem sice stojí i jeho bývalé životní partnerky potvrzujíc­í, že se na nich nikdy nedopustil ani náznaku agrese, jenže hnutí MeToo nepotřebuj­e důkazy, aby někoho postavilo na veřejný pranýř.

Otázkou nicméně zůstává, jak přivítají vyvrhele Deppa u nás: potleskem pro výjimečnéh­o umělce, nebo bučením pro údajného hrubiána? Lze doufat ve slušnou variantu, protože v zemi, která si kádrování za totality užila až nad hlavu, se novodobé štvanice tolik nepěstují.

Paradoxně: kdyby Johnny Depp dorazil na festival už před dvaceti lety, kdy v Česku natáčel film Z pekla a již ohlášenou návštěvu Varů musel nakonec zrušit, ušetřil by si zbytečné nervy, jak ho našinci přijmou. A nejen kvůli pověsti násilníka; tehdy byl spíše hvězdou nezávislé scény, kdežto nyní se určitě najde pár snobů, kteří jej pohrdavě označí za prohnilého zaprodance hollywoods­ké komerce.

Což je snad ještě horší nálepka než otcovrah, matkovrah, strýcovrah a tetovrah.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia