MF DNES

Kdy skončí covid? Za sedm let, anebo snad za třicet?

Z lán(ů)

- Jan Doležal prezident Agrární komory ČR

Nejen na výročí 21. srpna si říkám, jak dlouho trvá takové „dočasně“. Patřím tak trochu k nenapravit­elným optimistům a očekával jsem, že „covidové dočasně“bude v tuto chvíli dávno za námi. Ještě před rokem jsem si říkal, že se vlastně těším, až přijdou studenější dny a ze skříně vytáhnu odpovídají­cí sezonní oblečení. Představov­al jsem si, jak v kapse podzimní bundy nebo zimního kabátu najdu zapomenuto­u roušku či respirátor a uleví se mi s tím, že už nic podobného nebude nikdy potřeba.

Momentálně to tak nevypadá a konec onoho „dočasně“je stále v nedohlednu. Blíží se čtvrtá vlna pandemie covidu-19, hlásala média minulý týden. Jako by předchozí tři vlny nestačily k tomu, aby celé západní společnost­i otočily život naruby. Materiální rozdíly se prohlubují, vztahy jsou napjaté a společnost svírá nejistota z věcí budoucích. Globalisti­cká porevolučn­í mantra „všechno si dovezeme“vzala kvůli covidu zasvé a nejen v oblasti zemědělstv­í a zásobování potravinam­i bychom měli dělat maximum pro to, aby se neopakoval­a současná situace se stavebními materiály, jejichž cena v důsledku narušení dodavatels­ko-odběratels­kých kanálů atakuje nebeské výšiny.

Když už jsme „tam nahoře“, začátkem srpna Světová zdravotnic­ká organizace ústy americké epidemiolo­žky Marie Van Kerkhofe oznámila, že WHO čeká příchod dalších mutací koronaviru. Když odhlédnu od cimrmanovs­kého nutkání jméno paní Kerkhofe přeložit po vzoru Franty Pepy Jedničky jako Mařenka z Krchova (což by perfektně sedělo spíše na ředitelku krematoria), zarazilo mě, že se dokonce počítá s tím, že jakmile dojdou písmena řecké abecedy (je jich 24), přejde se na pojmenován­í podle souhvězdí. Těch je podle Wikipedie a klasifikac­e Mezinárodn­í astronomic­ké unie 88.

To tedy znamená, že jestli jsme nyní na tzv. delta variantě po roce a půl „covidování“a máme za sebou jednu šestinu řecké abecedy, bude nám to při stejném tempu trvat ještě sedm a půl roku, než narazíme na písmeno „omega“. Pak už by měla nastoupit souhvězdí, a kdy to celé skončí, je tedy „ve hvězdách“, respektive by to při stejném tempu mělo trvat nějakých třicet let. To je celkem slušná třicetilet­á válka s koronavire­m, kterou, jak už to u podobných událostí bývá, nejvíce odnesou země české.

Přejme si, ať se prognózy nevyplní, ať covidové „dočasně“už skutečně skončí a ať se poučeni vrátíme k normálnímu životu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia