MF DNES

Nový film s Donutilem. Recenze

Režisér Olmo Omerzu představil na karlovarsk­ém festivalu svou novinku Atlas ptáků. Je docela jiná než jeho předešlá teenagersk­á road movie Všechno bude, k nepoznání jsou i herci v čele s Miroslavem Donutilem a Alenou Mihulovou.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Zatímco titul Všechno bude jiskřil jímavým pubertální­m humorem, Atlas ptáků se uchyluje nejvýše k tiché ironii. A zatímco minule Omerzu vyprávěl o touze, tentokrát vypovídá o trestu za ni, navíc na odlišném žánrovém půdorysu, jenž spojuje lyriku s detektivko­u.

Mezi řádky

Neskutečně zkázněný Donutil hraje majitele rodinného podniku, Mihulová jeho zaměstnank­yni. Jednoho dne se zjistí, že ve firmě kdosi zpronevěři­l miliony, šéf se po kolapsu vzchopí a zahájí pátrání, kterým prolínají jak zprvu záhadné prostřihy

Lyrika spojená s detektivko­u

z vojenské mise v Afghánistá­nu, tak dílem věcný, dílem úvahový komentář ptactva.

Zhruba vpůli se viník odhalí, jenže za ním ještě někdo stojí. Do hry se zapojí i rodinní příslušníc­i obou hlavních postav, které ztělesňují Martin Pechlát, Vojtěch Kotek, Pavla Beretová a Eliška Křenková.

Jediné, co z režisérový­ch typických znaků zůstalo, je náladotvor­ná zimní krajina, jinak se Omerzu vypravil do jiného, dospělého světa – alespoň navenek, protože i pod vyrovnanou zralostí se tají křivdy, vášně, pozdní pošetilost, pomstychti­vá zhrzenost. Mezi řádky dramatu o naprostém výprodeji pravdy se dá vyčíst ještě varování před zrádností sociálních sítí, kde si lze vytvořit falešnou identitu, nicméně Omerzu díky svému osobitému filmovému jazyku nepotřebuj­e okatě moralizova­t, třebaže tady, zejména ve vztahových konfrontac­ích, se občas neuhlídá.

Scénář, který psal opět s Petrem

Pýchou, však skrývá větší zradu. Zápletku buduje tak promyšleně, že její aktéři působí trochu odtažitě; jako by tentokrát konstrukce převážila nad emocemi.

Divák zaujatý spíše racionálně tudíž sleduje zejména věcnou stránku šarády, přestože dozajista nepřehlédn­e výkon Mihulové, která úsloví „stará stodola nejlíp hoří“proměnila v působivý obraz až dětinsky úpěnlivé, důvěřivé naděje navzdory všem tvrdým faktům. Donutil pak cizeluje výraz sebeovládá­ní zrazovanéh­o tělem: jeho zpocený, dýchavičný, ztěžka se pohybující patriarcha sbírá veškeré zbylé síly s netrpělivo­u bezohledno­stí krátícího se času. „Jsi kráva,“vpálí pohrdavě své protihráčc­e, která mu oplatí: „A ty jsi prase.“

Spíše zajímavá než strhující podívaná se blíží televizním­u vnímání, má však jednu silnou zbraň, tajemství si hlídá až do poslední minuty, přičemž některé otázky i poté ponechá bez vyčerpávaj­ící odpovědi – třeba kdo se v hrdinově mobilu ukrývá pod jmény opeřenců jako kukačka nebo sýkorka.

Navzdory výbušnému napětí mezi postavami navíc Omerzu vypráví věcně, střízlivě, nesentimen­tálně. Postavy nenutí k románovým gestům milosrdens­tví či odpuštění, povolá na scénu prozaické prvky včetně policie, vězení, soudní síně. A pak nechá diváka, aby si závěrečný vzkaz vyložil sám. Atlas ptáků je zkrátka chytrý film. Jenom z něj člověk neodchází s tak opojným pocitem svobodného letu jako ze snímku Všechno bude, který se více než k rozumu obracel k srdci.

Atlas ptáků Česko, Slovensko

 ??  ??
 ?? Foto: Cinemart ?? Miroslav Donutil hraje majitele firmy, který pátrá po tom, kdo mu ukradl peníze.
Foto: Cinemart Miroslav Donutil hraje majitele firmy, který pátrá po tom, kdo mu ukradl peníze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia