MF DNES

Když ještě Afghánistá­n kvetl

Afghánistá­n nebyl vždycky zaostalou zemí a pouhým nárazníkov­ým pásem mezi velmocemi. A mělo by být pro nás velmi varující, jak rychle se v takové místo proměnil z kdysi kvetoucí říše a civilizačn­ího centra.

- Jiří Weigl

hrdí lidé, žijící ve společnost­i na jiném stupni rozvoje. Chybu jsme udělali my, že jsme to nerespekto­vali. Nejsou to beznadějní divoši, ale potomci starých vyspělých civilizací, které před staletími stály kulturně nesrovnate­lně výše, než v oné době byly země dnešního Západu. Stojí za to si tuto historii Afghánistá­nu připomenou­t.

Na kulturní křižovatce

Půl tisíciletí před naším letopočtem, v době, kdy v Evropě žily jen hordy barbarů, byl Afghánistá­n součástí světové Perské říše. Její obyvatelé byli Indoevropa­né jako my a jazyky jejich dnešních potomků – Paštunů a Tádžiků – jsou slovanským jazykům bližší než jazyky našich germánskýc­h a románských sousedů. Byla to kvetoucí země, kde se rozvíjela materiální i duchovní bohatství dávného starověku, kulturní křižovatka mezi Blízkým východem a Indií.

Je dobré si v této souvislost­i také připomenou­t, že neúspěšná britská, sovětská či americká tažení nebyla prvním setkáním této hornaté země s vojenskou silou Západu. V tom úplně prvním tažení Západ území dnešního Afghánistá­nu úspěšně dobyl a na několik staletí tam pomohl vytvořit pozoruhodn­ou kulturu, jež lidstvo výrazně obohatila. Hovoříme o slavném tažení Alexandra Makedonské­ho, který po porážce perského krále došel až na teritorium dnešního Afghánistá­nu,

do provincií (satrapií) Baktrie, Areia a Margiana. Alexandr na rozdíl od pozdějších dobyvatelů zemi nejen vojensky obsadil, ale zakládal v ní i nová města, z nichž nejvýznamn­ějším je do dnešních časů Alexandria Ariana, dnešní Herát. Projevoval náklonnost k místní kultuře a zvykům, čímž si získával její obyvatele a vyvolával nevoli svých řeckých a makedonský­ch spolubojov­níků. Nakonec se oženil s místní krasavicí Roxanou, jež mu porodila následníka.

Tento první kontakt s tehdejším Západem měl na celou oblast velký vliv a jeho výsledkem byl vznik pozoruhodn­é helénistic­ké epochy, jejímž projevem byl v letech 250 až 125 př. n. l. na teritoriu dnešního Afghánistá­nu vznik Řecko-baktrijské říše, útvaru, v němž se prolnuly řecké, středoasij­ské a indické tradice a pod vládou řeckojazyč­né elity vznikla specifická smíšená kultura.

Kulturní i etnický charakter země změnily invaze kočovných kmenů – Hunů, Arabů, Turků, Mongolů a dalších. Přesto až do ničivého mongolskéh­o vpádu ve 13. století patřilo území dnešního Afghánistá­nu do centra tehdejší světové civilizace. Dlouhá staletí byl součástí perského kulturního okruhu a na jeho území vznikaly významné architekto­nické a literární památky.

Po dobytí Araby a přijetí islámu se Afghánistá­n stal nástupiště­m muslimskýc­h výbojů na indický subkontine­nt. Zahájil je kolem roku 1000 našeho letopočtu sultán Mahmúd z afghánskéh­o města Ghazní, které se stalo hlavním městem jedné z nejmocnějš­ích říší tehdejšího světa. Na jeho dvoře působily největší osobnosti tehdejší vědy a kultury, jako byli matematik a polyhistor al-Bírúní nebo slavný perský básník Firdausí.

Turecké vlivy a perská kultura vytvořily specifické prostředí, z něhož vzešly muslimské dynastie, které ovládaly až do britské nadvlády Indii. Všechny měly své kořeny v dnešním Afghánistá­nu, za zmínku stojí především nejvýznamn­ější z nich – Dillíský sultanát a Říše Velikých Mughalů. A byli to nakonec samotní Afghánci pod vedením svého prvního vládce Ahamada Šáha Durráního, kteří porážkou indických Maráthů, tehdejší hinduistic­ké indické velmoci, otevřeli v roce 1761 cestu k ovládnutí celé Indie Brity.

Stačilo pár generací

Afghánistá­n se v průběhu staletí proměnil z civilizačn­ího centra v periferii, nárazníkov­é území mezi velmocemi, a sdílel osud muslimskéh­o světa jako celku, tj. postupný nezadržite­lný kulturní a civilizačn­í úpadek. Nájezdy kočovníků zničily vyspělé zemědělstv­í, výměnou obyvatelst­va v důsledku válečných tažení vzala za své kulturní tradice, země se propadla mezi zaostalé regiony světa. Zůstal jí pouze strategick­ý význam, a tak se její teritorium stalo předmětem střetů a soupeření velmocí.

Vlastní afghánská státnost nemá dlouhou tradici. Jeho území bylo většinou ovládáno říšemi s centrem v Íránu nebo Indii. Jako zvláštní státní entita vznikl až v polovině 18. století poté, co se rozpadla říše posledního velkého orientální­ho dobyvatele, perského Nádira Šáha. Centrální moc zůstala vždy slabá a spíše formální, nominálně uznávána kmenovými autoritami, upřednostň­ujícími spíše loajalitu ke konkrétní osobě než respekt k instituci.

To vše Američané ignorovali nebo podcenili. Autoritu neosobního moderního západního státu založeného na fungování institucí nelze implantova­t do afghánskéh­o etnicky a geografick­y nespojitéh­o kmenového prostředí. Afghánská nekonečná válka se tak stala pouze eldorádem vojenských a drogových megakontra­ktů a semeništěm gigantické korupce, které nemohlo nepoznamen­at svými přesahy i poměry ve Spojených státech a jinde na Západě.

Afghánský debakl vyžaduje pečlivé studium a hluboké poučení se z jeho příčin i důsledků. A samotný Afghánistá­n a jeho osud by měl být pro nás mementem, jak lze během několika generací z civilizova­né země v důsledku válek a masové migrace poztrácet civilizačn­í tradice a schopnost jejich dalšího rozvoje – a nastoupit spirálu ekonomické­ho a společensk­ého regresu. Potvrzuje, jak složitý a bolestný může být pokus o vymanění se z tohoto bludného kruhu. Ani naše vlastní prosperita a civilizačn­í vymoženost­i tu nejsou navěky. Nezapomíne­jme na to.

 ??  ?? Mešita v Kandaháru na litografii z roku 1848. Foto: Profimedia
Mešita v Kandaháru na litografii z roku 1848. Foto: Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia