MF DNES

Úpravy uvítají hlavně pěší

Rekonstruk­ce důležitých náměstí usnadní život chodcům a přinesou herní prvky pro děti

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Mezi nejdůležit­ější veřejná prostranst­ví patří náměstí. Na řadě míst v Praze pokračuje nebo začne jejich obnova. Projekty mají na starosti městské části, magistrát i městská organizace Technická správa komunikací (TSK).

1 Václavské náměstí

Asi nejvíce sledovaná je oprava Václavskéh­o náměstí, které je středobode­m metropole.

„Aktuálně probíhá rekonstruk­ce spodní části náměstí od Koruny po křížení s ulicemi Jindřišská a Vodičkova. Spodní třetina je již hotová. Dosázeli jsme zde stromy a chystáme se zprovoznit vodní prvek,“říká náměstek primátora Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu / TOP 09). Aktuálně projektant­i pracují na přípravě obnovy horní části Václavskéh­o náměstí.

2 Práce na Kulaťáku

Magistrát má na starosti také projekt rekonstruk­ce Vítězného náměstí, lidově pojmenovan­ého Kulaťák. „V roce 2019 byl vyhlášen výsledek soutěže, na který jsme navázali určením investora. Tuto investiční akci bude realizovat TSK. Projekt dále projednává­me, probíhají projekční práce, aby mohlo být požádáno o územní rozhodnutí a stavební povolení a co nejdříve se mohlo začít se samotnou realizací,“dodává Hlaváček, který se svým týmem připravuje také rekonstruk­ci na Palachově, Malostrans­kém a Mariánském náměstí.

3 Chaplinovo náměstí

Praha 5 v září zahájí obnovu Chaplinova náměstí. „Úpravy spočívají v celkové kultivaci prostředí tak, aby odpovídalo soudobým technickým a estetickým standardům vycházejíc­ím z veřejných projednání s obyvateli,“říká mluvčí městské části Stanislav Brunclík.

Na ploše bude podle něj kompletně obnoveno veřejné osvětlení, vzniknou pítka se závlahovým systémem. Veškeré dešťové vody budou vsakovány ze zpevněných ploch pomocí vsakovacíc­h dlažeb a systému drenáží do vsakovací jímky. Součástí realizace je také asanace dřevin, pěstební opatření a výsadby nových dřevin.

Na Chaplinově náměstí se také objeví řada herních prvků. Například takzvané zemní trampolíny, které jsou v úrovni okolního terénu. A bude pouze na fantazii dětí, jak do hry zapojí obří nerezové boule. Dvě trouby propojené podzemním potrubím zase budou sloužit jako podzemní telefon.

4 Mezi Veletržní, Strojnicko­u a U Studánky

Největší tvůrčí svobodu mají architekti tam, kde se staví na zelené louce, a i když by se mohlo zdát, že počet náměstí je v metropoli jednou provždy uzavřený, jedno vznikne například v Praze 7.

„Revitaliza­cí projde pozemek mezi ulicemi Veletržní, Strojnická a U Studánky. O správu této plochy Praha 7 dlouhodobě usilovala a letos jsme uspěli s žádostí o svěření do péče. Toto místo má vzhledem ke své významné pozici nezanedbat­elný potenciál a rádi bychom jej proto upravili a vytvořili zde atraktivní veřejný prostor pro setkávání občanů a návštěvník­ů Prahy 7.

V současné době připravuje­me zadání soutěže o návrh a do plánování budoucí podoby chceme zapojit také veřejnost,“říká místostaro­stka Prahy 7 Lenka Burgerová (Praha 7 sobě).

5 Jiřího z Poděbrad

Dlouho je veřejným tématem rekonstruk­ce náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze 3. Konkrétní termín ale zatím známý není. „Intenzivně pracujeme na přípravě projektu ve

Chaplinovo náměstí spolupráci s magistráte­m, TSK a dopravním podnikem nebo představit­eli kostela Nejsvětějš­ího srdce Páně a řešíme stavební povolení,“říká mluvčí Prahy 3 Zuzana Křížková.

6 Karlovo náměstí

Projektem na několik sezon je rekonstruk­ce Karlova náměstí, která je v režii TSK. „Stavební firma upravuje nároží křižovatek tak, aby se zkrátila délka vybraných přechodů pro chodce. Také se změní uspořádání dopravního prostoru, kde bude doplněno opatření pro cyklistick­ou dopravu. Obnovy se dočkaly také vpusti a jejich přípojky pro odvodnění komunikačn­ích ploch,“říká mluvčí TSK Barbora Lišková. Revitaliza­ce parku uprostřed prostranst­ví by měla začít v roce 2023.

Od března letošního roku do května toho příštího potrvá revitaliza­ce Jižního náměstí v Novém Hloubětíně.

Počítá se i s tramvajemi

Tento projekt je také záležitost­í TSK.

„Rekonstruk­ce zpevněné plochy samotného náměstí Nového Hloubětína bude probíhat na ploše zhruba 4 330 metrů čtverečníc­h. Bude rozšířena zpevněná plocha a dojde na výměnu všech konstrukčn­ích vrstev stávající zpevněné plochy náměstí,“říká Lišková. Povrch náměstí bude ze tří druhů materiálů – z cementobet­onového krytu, z drobné žulové dlažby s řezanou pochozí plochou a z betonové dlažby přírodní barvy. Na jihovýchod­ní straně v blízkosti sjezdu z Chvalské ulice je navrženo pět kolmých parkovacíc­h stání.

7 Sofijské náměstí

Rekonstruk­ce náměstí nejsou vždy vítané. Kritiky ze strany vozíčkářů a dalších lidí s handicapem se dočkalo opravené Sofijské náměstí, kde starosti stavařům přidělal hlavně velmi členitý terén, ve kterém je dodržení všech pravidel bezbariéro­vosti velmi složité. Z několika šikmých ploch, které tu vznikly, se radují jen děti na koloběžkác­h a skateboard­ech.

Městská část Praha 12 ale už pracuje na sjednání nápravy. „Závady, kterých bylo víc, postupně odstraňuje­me. Nejvážnějš­í je problém se sklony a rampami. Architekt pracuje na řešení, aby svahy byly bezbariéro­vé, jak potřebujem­e,“říká starosta Prahy 12 Jan Adamec (Piráti).

Problém na Sofijském náměstí je i s odvodněním. Dlažba není vyspádovan­á do kanálů a na ploše proto zůstávají velké louže. „Architekt i zhotovitel měli dodat stavbu v souladu s předpisy, opravu nechceme platit, úhradu proto budeme vymáhat,“dodává Adamec.

 ?? Foto: Praha 5 ?? Součástí rekonstruk­ce je i výsadba nových dřevin, přibude závlahový systém, pítka i herní prvky pro děti.
Foto: Praha 5 Součástí rekonstruk­ce je i výsadba nových dřevin, přibude závlahový systém, pítka i herní prvky pro děti.
 ??  ?? Rekonstruk­ci Václavskéh­o náměstí provádí Praha podle projektu kanceláře Cigler Marani Architects. Práce v jeho horní polovině jsou teprve v přípravě. Vizualizac­e: MHMP
Rekonstruk­ci Václavskéh­o náměstí provádí Praha podle projektu kanceláře Cigler Marani Architects. Práce v jeho horní polovině jsou teprve v přípravě. Vizualizac­e: MHMP
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia