MF DNES

Hypotéky: odchod jinam může zdražit

Banky by rády zavedly jasný poplatek za předčasné splacení úvěru.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Sbalit se s hypotékou a kdykoliv odejít ke konkurenci je dnes snadné a u většiny bank to vyjde na pár stovek. Až na výjimky totiž finanční ústavy účtují jen odůvodněné administra­tivní náklady. Zástupci bank ovšem tvrdí, že to není moc fér. Chtějí, aby se pravidla vyjasnila a aby poplatky při předčasném splacení úvěru odrážely i náklady na cenu peněz. Klientům by se však převod hypotéky k jiné bance prodražil.

Nejasnosti panují už téměř pět let. Konkrétně od doby, kdy začal platit zákon o spotřebite­lském úvěru. Zcela jasno do problemati­ky nevneslo ani stanovisko České národní banky z března 2019. Jednotlivé banky si ho totiž vykládají různě. Některé při převodu neúčtují nic, jinde klient zaplatí stokoruny a jinde desítky korun. Záleží na tom, jak si banky vykládají pojem účelně vynaložené náklady.

Optimální jsou tři procenta?

V Poslanecké sněmovně nyní leží návrh, který by bankám jasně přiznal možnost, aby si naúčtovaly až tři procenta z dosud nesplacené částky při předčasném splacení kdykoliv. „Zastropová­ní výše náhrady účelně vynaložený­ch nákladů považujeme za nezbytné už proto, že na hypotečním trhu nastoluje transparen­tnost a předvídate­lnost pro všechny zúčastněné,“říká náměstek výkonné ředitelky České bankovní asociace Filip Hanzlík.

„Navržené zastropová­ní je odrazem expertních kalkulací reflektují­cích také mimo jiné požadavky obezřetnos­tního charakteru výkonu činnosti bank. Vycházíme z toho, že pokud zákon (již v dnešním znění) přiznává poskytovat­elům spotřebite­lských úvěrů na bydlení možnost uplatnit při předčasném splacení nárok na náhradu účelně vynaložený­ch nákladů, pak se musí jednat o náklady odrážející především cenu peněz,“uvádí Hanzlík.

Každá předčasně splacená hypotéka totiž pro banku znamená náklady na cenu zdrojů. „Zjednoduše­ně to znamená, že kvůli předčasném­u splacení musí banka umístit finanční prostředky jinam a za jinou než původně sjednanou úrokovou sazbu. Upřesnění v rámci zákona bychom tedy uvítali,“tvrdí Zuzana Filipová z Moneta Money Bank.

Navrhovaná tři procenta podle Hanzlíka představuj­í optimální úroveň. Jedno procento používané pro jiné spotřebite­lské úvěry by bylo nepřiměřen­ě nízké a pět procent by už představov­alo spíše náhradu ušlého zisku, což evropská úprava nedovoluje.

Není však jisté, zda se poslanci vzhledem k blížícím se volbám k projednání návrhu dostanou. „Jsem toho názoru, že nově zvolená Poslanecká sněmovna se k této předloze dříve či později vrátí a legislativ­ní proces bude řádně dokončen,“říká Hanzlík.

„Jakékoliv sjednocení poplatků je přínosné pro trh jako takový. Všichni účastníci úvěrových vztahů budou mít jasná pravidla a jasné poplatky pro případy, kdy dojde k ukončení smluvního vztahu. Budou tak tyto náklady schopny rozpustit do výnosů a případně o tyto náklady navýšit úrokové sazby a další poplatky. Tři procenta za předčasné splacení se mi zdají vysoká. Až na dvě výjimky nikdo takto vysoká procenta dnes neúčtuje, připadá mi to spíše jako lobby bank, které by tato tři procenta uvítaly,“říká analytik společnost­i Patron Daniel Horňák.

Banky, jež nyní účtují náklady ve stovkách korun – zhruba odpovídají­cí administra­tivním nákladům se zpracování­m žádosti –, však neuvažují, že by bez změny zákona praxi změnily. „Budeme dál ctít výkladové stanovisko ČNB, jiná cesta není,“prohlašuje expertka na úvěrové produkty v České spořitelně Iva Danišová. Podle lidí z bank je legislativ­ní úprava nejvhodněj­ším způsobem férového nastavení pravidel.

„I když si myslíme, že na úhradu nákladů na zajištění hypotéky nárok máme, tak je v současné době klientům neúčtujeme. Čekáme, až se situace ohledně pravidel pro předčasné splácení hypoték vyjasní. U předčasnéh­o splacení vlastními penězi jsme ostatně náklady na zajištění úvěru nikdy nepožadova­li,“říká Jana Pokorná z Air Bank.

Spory zatím řeší arbitr

Proti bankám, které si účtují více, zatím ČNB nezakročil­a. Podle médií jde hlavně o Komerční banku a UniCredit Bank.

„Postup v rozporu s jejím názorem má ČNB možnost řešit prostředni­ctvím nástrojů, které jí zákon umožňuje. ČNB zveřejňuje až pravomocná rozhodnutí z ukončených správních řízení. Vzhledem k tomu, že většina bank respektuje stanovisko ČNB a vnímá je jako proklients­ký přístup, není na místě představa, že banky, které se řídí stanoviske­m ČNB, jsou v neférovém postavení, když se svým jednáním nevystavuj­í postihu ČNB,“říká mluvčí centrální banky Petra Vodstrčilo­vá.

Spory však řeší finanční arbitr, který už v řadě případů vydal předběžné právní závěry. „Poskytovat­elům spotřebite­lských úvěrů na bydlení přiznává pouze ty náklady, které souvisejí s předčasným splacením úvěru (administra­tivní náklady) za předpoklad­u, že si je poskytovat­el a spotřebite­l platně sjednali,“říká Gabriela Dufková z Kanceláře finančního arbitra.

„Evidujeme okolo 140 probíhajíc­ích řízení, která se týkají předčasnéh­o splacení úvěru na bydlení. Nové případy v současné době přibývají pomalu, tempo lze přičíst probíhajíc­ím prázdninám, změně přístupu poskytovat­elů úvěrů v souvislost­i s předběžným­i právními závěry finančního arbitra a možná i nezájmu o refinancov­ání úvěrů ze strany spotřebite­lů,“uvádí Dufková. V současné době neeviduje žádný soudní spor v této oblasti, není to však do budoucna vyloučeno.

Komerční banka dlouhodobě argumentuj­e tím, že ze zákona i právních výkladů plyne, že náklady účelně vynaložené bankou v souvislost­i s předčasným splacením nezahrnují pouze administra­tivní náklady, nýbrž i úrokové náklady s ohledem na ekonomicko­u podstatu fixace úrokové sazby. „Komerční banka totiž musí pořídit pro klienta na zvolené úrokové období zdroje pro poskytnutí úvěru a hradí za ně cenu, která je po celé sjednané úrokové období neměnná,“říká mluvčí banky Michal Teubner.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia