MF DNES

Chýlková s Majerem v Osadě

Po Chalupáříc­h přišli Chataři, na ČT dnes startuje Osada. Což je po seriálu Co ste hasiči na Nově a Hvězdách nad hlavou na Primě v krátkém sledu třetí barvotisko­vá selanka, která se kochá přírodou a dobrými lidmi.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Kdepak koronaviru­s! Tuzemské televizní seriály zasáhla epidemie povinné pohody a úporné pospolitos­ti. V Osadě začne vyšetřován­ím krádeže a volbou náčelníka, z nichž pro následujíc­í díly vyplyne, že vyšetřujíc­í policista se tu v podstatě uhnízdí a nepraktick­ý ajťák musí na každém kroku dokazovat svou mužnou způsobilos­t pro výkon náčelnické funkce.

Staví se vatra; potřetí

A nákaza se plíživě šíří dál; vlastně se tu neděje nic než kutilské trampoty ve stylu Pata a Mata, střižené tradičním soubojem vetřelců se starousedl­íky. Třeba když se zamřížuje okno, které pak nejde otevřít, nebo se vyzdívá studna nebo seká kosou. Dámy se hihňají u vína, pánové se navzájem naparují, děti se většinou znuděně poflakují.

Strojený humor má povahu užvaněného sitcomu ze sousedskéh­o zápraží a z postav trčí konstrukce: milionář, který se vydává za chudáka, šlechtic, který je na tom přesně naopak, vyznavač židovských rituálů, spisovatel­ka ženských románků.

Osvěžující zemitost zosobňuje jen Radek Holub v karikatuře posledního opravdovéh­o chlapa a do jisté míry Tomáš Hanák, který svému Čechoameri­čanovi propůjčuje jasnou parodickou notu ve stylu Divadla Sklep. Ale ve srovnání s charaktery Okresního přeboru či Mostu!, které vzešly z dílny stejného autora, se Osadou potulují pouhé figurky spoléhajíc­í na silnou hereckou sestavu, jinak však zaměniteln­é s postavička­mi z konkurenčn­ích děl. Ostatně i tady se bude stavět vatra, v nových českých seriálech už potřetí.

Pointy jednotlivý­ch epizod se připravují dlouze, okatě, bez překvapení. Když se zavádí poplašné zařízení odemykané otiskem palce, čeká se, jak si majitel prsty poraní.

Když se mladičký pár připravuje na první sex, čeká se, proč se ve finále zvrtne. Od svalnatého nadsamce pak lze čekat módní coming out.

Dobří lidičkové

Pobaví pár situačních nápadů včetně ručního zabíjení sršňů i několik vtipných obratů jako „tváří v tvář idiotovi mysli na své EKG“, jenže jsou to jenom líbivé bonmoty zasvěcené jedinému účelu, jejž v Osadě pojmenuje věta, že „česká pohoda je víc než náboženstv­í“. Vlídnou galerii svérázných, leč v jádru dobrých lidiček nesmí nic rušit.

Na pohodové pohlednice už diváky navykly komerční stanice, ale že na stejnou vlnu naskočí také Kavčí hory, to překvapí – a zamrzí.

Osada ČT 2021

 ??  ??
 ?? Foto: ČT ?? Užvaněný sitkom Seriál Osada nudí příliš velkou pohodou, ale má výborné herecké obsazení včetně Ivany Chýlkové a Stanislava Majera.
Foto: ČT Užvaněný sitkom Seriál Osada nudí příliš velkou pohodou, ale má výborné herecké obsazení včetně Ivany Chýlkové a Stanislava Majera.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia