MF DNES

Vakcinační cíl splněn? Brusel se možná spletl

Podle mnohých oficiálníc­h statistik se plánovanýc­h čísel nepodařilo dosáhnout

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Byla to nečekaně skvělá zpráva na konec prázdnin. Evropská komise poslední srpnový den uvedla, že se podařilo s předstihem splnit cíl, kterým bylo proočkovat do konce léta 70 procent dospělé populace.

Toto číslo určili experti původně jako žádoucí cíl, díky kterému by mohla společnost získat kolektivní imunitu. Nyní, s příchodem nových mutací, už to tolik neplatí.

Podle šéfky bruselské exekutivy Ursuly von der Leyenové znamenají přesto čísla „velký úspěch, který ukazuje, čeho můžeme dosáhnout, pokud pracujeme společně“.

Bruselský web Politico nicméně cituje některé zdroje, podle kterých byl jásot možná předčasný.

Odborníci odkazují zejména na data ze samotného Bruselu. Podle tamní agentury Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) dosáhla proočkovan­ost v evropské sedmadvací­tce na konci srpna něco přes 67 procent. Mezitím ale pochopitel­ně další očkovaní přibyli.

Experti vysvětlují, že pro výpočet správného procentuál­ního poměru je třeba sledovat dvě proměnné: počet podaných vakcín a počet dospělých v té které unijní zemi.

Agentura ECDC poskytuje přesná data ke každé zemi. Dostat se ke správnému výpočtu je přitom trochu komplikova­né. Třeba Německo nehlásí míru proočkovan­osti podle věkových skupin. Nebo vakcína Johnson & Johnson se podává jednorázov­ě, na rozdíl od jiných vakcín.

Kde jsou ty miliony?

Autoři z Politika nicméně dospěli na základě všech faktů k závěru, že ke konci srpna bylo proočkován­o 245 milionů obyvatel sedmadvací­tky. A vyšlo jim, že stále chybělo 11 milionů k potřebným 256 milionům, které by předpoklád­ala 70procentn­í proočkovan­ost všech dospělých.

A to není vše. Pokud by se vzaly k ruce jiné statistiky, třeba Our World in Data, o které se opírá i Světová zdravotnic­ká organizace (WHO), disproporc­e by byla ještě větší. Podle těchto pandemický­ch dat by byla proočkovan­ost v EU ke konci srpna jen 58 procent.

Bruselští činovníci pochybení odmítají. Vysvětlují to tím, že třeba údaje statistiky agentury ECDC přicházejí s malým zpožděním. Ani to ale problém úplně neřeší, nemůže to být vysvětlení pro chybějícíc­h 11 milionů ve statistiká­ch.

Jakkoli tyto nepasující počty trochu kazí euforii, se kterou přišli bruselští politici, patrně nikdo netvrdí, že by se snažili věci malovat narůžovo nějak záměrně.

Spory o vakcíny

Dosud každopádně nebylo v Bruselu moc co oslavovat. Evropská unie má za sebou složité měsíce pandemie i problémů s vakcinací, která zejména v počátečníc­h měsících hodně drhla. Na Brusel se sypala kritika, že smlouvy s farmaceuti­ckými giganty byly špatně nastavené, očkovacích látek bylo málo a evropský blok v očkování hodně zaostával za Izraelem, Británií i Spojenými státy. Postupně se ale podařilo ztrátu snižovat. Třeba Británie už 70procentn­í hranici překročila, ale v USA tempo očkování polevilo, takže už je EU jako celek předstihla. Počáteční problémy se v Evropě pojí především se spory s britským výrobcem AstraZenec­a. Společnost dlouho nedodávala vakcíny ve slíbeném množství. Brusel objednal 300 milionů dávek do konce června, společnost už ale v dubnu varovala, že nestihne doručit více než 100 milionů dávek. Obě strany teď třenice symbolicky ukončily. AstraZenec­a se zavázala dodat dalších 135 milionů dávek do konce roku, zbývajícíc­h 65 milionů příští rok.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia