MF DNES

Holky jako květ jsou po čtyřech letech zpět

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES Holky jako květ Studio DVA

Téměř na den přesně po deseti letech se někdejší úspěšná pražská inscenace Tři holky jako květ opět dočkala premiéry. Pod názvem Holky jako květ ji totiž režisér Jan Jirků a dramaturgy­ně Adéla Šotolová znovu nastudoval­i, aby se Iva Pazderková a Eliška Balzerová mohly vrátit v tolik oblíbených rolích.

Krom drobné úpravy názvu a jiné autorky kostýmů (Terezu Venclovou nahradila Katarína Hollá) čekají diváky jen dvě zásadní změny.

Zaprvé se už nehraje v pražské Komorní Fidlovačce, ale na hlavní scéně Studia DVA. A zadruhé třetí „holku jako květ“neztvárňuj­e Marie Doležalová, nýbrž nově Marika Šoposká.

Populární inscenace hry, kterou napsala irská dramatička Elaine Murphy, se na Fidlovačce hrála až do června roku 2017, kdy ji scéna po odchodu Elišky Balzerové stáhla z repertoáru. Roky, které obě herečky ve svých rolích strávily, jsou samozřejmě stále znát. Balzerová i Pazderková totiž do svých úloh doslova vpluly. Naopak účast Mariky Šoposké dodává kusu potřebný pel novoty, který může zlákat diváka původní verze.

Všechny tři herečky se přitom na pódiu potkají jen výjimečně. Každá z nich totiž vypráví svůj příběh, který si obecenstvo dává dohromady díky tomu, že ztvárňují babičku, matku a dceru jedné rodiny.

Určitou epizodnost jednotlivý­ch scének navíc Jirků efektně podtrhl: dámy totiž za zvuku uzávěrky vystupují zpoza obrovského fotografic­kého rámečku. Divák tak jakoby listuje rodinným albem a nechává si jednotlivé snímky rozpohybov­at před očima.

Popularita původního kusu a (stejná se dá tušit i u této verze) stojí na dvou pilířích. Ten první představuj­í už zmíněné výkony všech tří hereček. Balzerová dodala své Kay sympatický nadhled, Pazderková hraje

Lorrain dostatečně temperamen­tně a konečně Šoposká se dokázala přesně vcítit do výrazně mladší Amber.

Druhým pilířem je vklad samotné autorky textu. Podobných hořkosladk­ých komedií, u kterých divák sentimentá­lně pokývá hlavou a divačka osuší slzu dojetí, nabízí naše scény bezpočet. Elaine Murphy se však do Holek jako květ podařilo vetknout jemnou sebeironii, která hrozící cukrkandl udrží na uzdě.

A naopak, autorka se ani u jedné ze svých tří hrdinek nevyhýbá tématu sexu, ovšem taktéž tak činí s takovým nadhledem, že nehrozí hrubá prvoplánov­itost. Vyvážené po všech stránkách.

 ?? Foto: Jerry Háša ?? Jako květ
Ivu Pazderkovo­u a Elišku Balzerovou, které hrály už v původním nastudován­í, doplnila v nové verzi Marika Šoposká.
Foto: Jerry Háša Jako květ Ivu Pazderkovo­u a Elišku Balzerovou, které hrály už v původním nastudován­í, doplnila v nové verzi Marika Šoposká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia