MF DNES

Za pandemie jsme se učili trpělivost­i

Hlavní hvězdou „komorní“podoby letošního festivalu Metronome Prague s podtitulem Warm Up bude britská kapela Morcheeba. Na svém vystoupení 11. září kromě známých písniček staršího data představí materiál z desky Blackest Blue, která vyšla letos v květnu.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Vnejslavně­jším období tvořili Morcheebu tři členové, bratři Paul a Ross Godfreyovi a zpěvačka Skye Edwards. V současné sestavě nefiguruje Paul Godfrey a skupina funguje jako duo.

„Dnes si může každý natočit desku v obýváku, ale hudbu jako takovou to ničím neobohacuj­e,“uvedl Ross Godfrey pro MF DNES.

Jak byste charakteri­zovali aktuální album – liší se nějak zásadně od vašich starších nahrávek?

Pracovali jsme na něm stejným způsobem

Slibují hodně zábavy

jako v minulosti, čili asi žádný zásadní rozdíl není. V nových písních zpívám o tom, jak se právě cítíme a co prožíváme.

Ve vaší hudbě se mísí mnoho vlivů – reggae, dub, hip hop, elektro, časem přibyl i pop. V devadesátý­ch letech se tomu říkalo trip hop, jak byste svou současnou tvář charakteri­zovali teď?

Těžko hudbu nějak škatulkova­t, na to je příliš abstraktní. Nás asi nejsilněji ovlivnilo staré rhythm and blues a psychedeli­cký rock konce 60. let. Do toho jsme namíchali beaty old schoolovéh­o hip hipu a dubu. Označení trip hop jsme svého času nenáviděli, ale teď už se nám líbí. Je takové roztomilé.

Letos vás uvidíme na Metronome Prague Warm Up, jaký máte vztah k Česku?

Máme na něj velmi příjemné vzpomínky, vždycky zde rádi pobudeme a zahrajeme. Jedna z mých prvních vzpomínek na Prahu je, že jsme se strašlivě opili absintem v nějakém podzemním baru a všimli jsme si, že na našem stole je prázdné akvárium. Ptali jsme se obsluhy, na co to je, a řekli nám, že tam měli hada, který den předtím zmizel. Chvíli jsme se vrtěli na židlích a pak jsme radši vypadli.

Co mohou fanoušci očekávat od pražského koncertu?

Především hodně zábavy. Na našich vystoupení­ch chceme především oslavovat hudbu. Lidi mají možná pocit, že býváme na scéně odtažití, zadumaní, ale není to pravda. Milujeme, když publikum během našich koncertů tančí a zpívá. Máme připraveno­u spoustu starší klasiky plus něco z nové desky.

Jsou lidé, kteří vás mají spojené především s písničkou Rome Wasn’t Build In A Day a zapomínají na „tripovější“začátky. Neublížil vám úspěch té skladby?

Vyrůstali jsme na starých soulových deskách a filmu The Blues Brothers, takže ta písnička do toho perfektně zapadá. Jen novináři a vycukaní hipsteři po nás pořád chtěli, abychom si drželi triphopovo­u linii. Nemůžete ale natáčet a vydávat pořád dokola jedno a to samé.

Začínali jste v 90. letech, co se od té doby v hudbě změnilo?

Vůbec nic, což je dost depresivní. Třicet let jsem čekal na něco nového, čerstvého a provokativ­ního ve stylu punku nebo hip hopu. Kde je nějaká nová revoluce? Jediné, co se změnilo, je technologi­e. Dnes si každý může nahrát desku doma na laptopu, což je fajn, ale vlastně to do muziky nic nového nepřináší.

Jak jste přežívali pandemii?

Naučili jsme se být trpěliví a radovat se z dobrého, co nás obklopuje.

 ?? Foto: Michelle Hayward ?? Na svém nadcházejí­cím pražském koncertě chce duo Morcheeba především oslavovat hudbu. „Milujeme, když publikum během našich koncertů tančí a zpívá,“tvrdí.
Foto: Michelle Hayward Na svém nadcházejí­cím pražském koncertě chce duo Morcheeba především oslavovat hudbu. „Milujeme, když publikum během našich koncertů tančí a zpívá,“tvrdí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia