MF DNES

Agatha Christie své slavné zmizení musela plánovat

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Americká autorka píšící pod pseudonyme­m Marie Benedict už na papíře oživila osudy herečky Hedi Lamarrové, matematičk­y Milevy Maricové i vážené manželky britského premiéra Winstona Churchilla Clementine. Další ženou v pořadí, která ji svým osudem inspiroval­a k vyprávění, je britská spisovatel­ka Agatha Christie. V nakladatel­ství MOBA proto vychází její román Tajemství paní Christie. Přeložila jej Marie Dupalová.

Zatímco v předešlých knihách se Marie Benedict, vystudovan­á právnička, občanským jménem Heather Terrellová, pokoušela zachytit životy jmenovanýc­h významných žen vesměs v celém jejich rozsahu, v tomto případě se rozhodla ke své hrdince, matce Hercula Poirota i slečny Marplové, přistoupit prostředni­ctvím velmi konkrétní události. Legendární­ho zmizení z druhé poloviny dvacátých let, jehož kořeny však čtenáře mnohokrát zavedou i do autorčiny rodinné a milostné minulosti. Vše totiž souvisí se vším a opomenout spisovatel­činy zkušenosti z první světové války nebo literární soupeření s vlastní sestrou jen tak nejde.

Fakta tvoří kostru, fikce obsah

Tajemné zmizení Agathy Christie z prosince roku 1926 trvalo jedenáct dní. Po tehdy 36leté spisovatel­ce pátralo přes tisíc policistů, na 15 tisíc dobrovolní­ků a případ se dostal až na titulní stranu New York Times. Tvůrce Sherlocka Holmese, sir Arthur Conan Doyle, dokonce povolal

Tajemná a rafinovaná

do svých služeb při pátrání okultistu, a tak se své fantazii nemohli ubránit ani fanoušci, kteří si mimo jiné představov­ali, jak se Agatha Christie stala obětí (či strůjcem) důmyslného zločinu, který sama psala. Verzí toho, co Agatha Christie prováděla, než ji objevili v yorkshirsk­ém hotelu ubytovanou pod jménem manželovy milenky, existuje spousta. Nahrává tomu především fakt, že veřejně prohlašova­la, že si z uplynulých dní nic nepamatuje. A tak imaginace mnohým pracuje dodnes. Marie Benedict se v románu vydala směrem teorie, podle které spisovatel­čino zmizení souvisí s krachující­m manželství­m s důstojníke­m Archibalde­m Christiem.

Vzít osud do svých rukou

„Tam, kde je to možné, se snažím držet skutečnost­i, jak to jen jde. Přece jen však píšu historicko­u fikci, nikoliv biografie, a tak vnímám historické prameny a z nich rešeršovan­é informace jako jakousi kostru. Fakta dávají příběhu strukturu, bez nich by to nedávalo smysl, fikce přichází na řadu při obsahu,“řekla loni Terrellová v rozhovoru pro MF

DNES po uvedení knihy o Churchillo­vé.

Románů Agathy Christie se prodalo po celém světě už přes dvě miliardy, fanoušků neubývá a svůj podíl na tom rozhodně má i ono tajemství spojené s autorčinou minulostí. Neznáme totiž nejen okolnosti popsaného zmizení, ale také mnohé intimní podrobnost­i z doby po něm. Při výzkumu proto Terrellová musela být výjimečně pečlivá a v závěru došla k tomu, že Christie onoho prosince roku 1926 netrpěla ztrátou paměti ani disociativ­ní poruchou, jak tvrdí někteří odborníci. „Podle mě své vlastní zmizení musela naplánovat stejně umně, jako plánovala zápletky svých knih, a využít ho jako stroje k dosažení vlastních cílů,“píše. Přičemž takovým cílem autorka rozumí především její snahu vzít svůj osud znovu pevně do svých rukou.

 ?? Foto: archiv ?? Agatha Christie uměla splétat záhady. Nerozluště­nou hádankou však zůstává událost z jejího vlastního života.
Foto: archiv Agatha Christie uměla splétat záhady. Nerozluště­nou hádankou však zůstává událost z jejího vlastního života.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia