MF DNES

Praha stvrdí slib Ďolíčku

Vršovický stadion se půl století neopravova­l. Magistrát a Praha 10 podpisem zaručí rekonstruk­ci

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

„Kdo nebyl na Bohemce, nebyl na fotbale!“Heslo fanoušků fotbalovéh­o klubu Bohemians zní úderně, nechybělo však moc a na Bohemce se nikdy více fotbal hrát nemusel. Až v roce 2017 si mohli příznivci zelenobílý­ch částečně oddechnout, protože ikonický stadion, kterému nikdo neřekne jinak než Ďolíček, odkoupil od společnost­i Safety Real Magistrát hlavního města Prahy.

Ale oprava a modernizac­e zastaraléh­o stadionu, který prošel poslední velkou rekonstruk­cí v roce 1970, se stále odkládá. Architekto­nická soutěž by měla proběhnout v příštím roce. „Bude se jednat o investici v řádech stovek milionů korun,“informuje radní hl. města pro oblast sportu Vít Šimral.

Jenomže příznivci Bohemians se obávají, že se s možnou politickou výměnou může změnit záměr města a příští vedení Prahy stadion neopraví. Záruku by jim hlavní město mělo dát v nejbližšíc­h týdnech, a to formou memoranda o spolupráci, které by měli radní hlavního města podepsat na některém ze zářijových jednání. „Podpisem memoranda bychom měli mít zaručenu do budoucna podporu stran současné magistrátn­í koalice (Piráti, Praha sobě, TOP 09, STAN, KDU-ČSL) i koalice v Praze 10 (Piráti, ODS, STAN, KDU-ČSL, Desítka pro domácí, pozn. red.),“informuje Šimral.

Dva kluby na jednom stadionu

V současné době hrají v Ďolíčku dokonce dvě prvoligová mužstva. Od loňského ročníku jsou Vršovice druhým domovem i pro FK Pardubice. „Kdyby k tomu nedošlo, fotbalovém­u klubu Pardubice by hrozilo sestoupení do nižších soutěží,“vysvětlil radní hlavního města Jan Chabr (TOP 09), který má v gesci majetek. Pardubice přesunuly své domácí zápasy do Vršovic po loňském postupu z druhé ligy, kterou hrály na svém stadionu Pod Vinicí, ten však nemá prvoligové parametry. Jeho rekonstruk­ce má trvat dva roky. Praha schválila podnájem pardubické­mu klubu na dobu určitou.

Zmíněné memorandum bude reflektova­t požadavky městské části, a to hlavně v oblasti parkování, revitaliza­ce koryta Botiče či právě v otázce Ďolíčku. „V případě stadionu považuje městská část za zásadní zřízení prostupnos­ti mezi ulicemi Sámova a Sportovní (za dnešním sektorem domácích fanoušků, pozn. red.) či vybudování tribuny na jižní straně stadionu tak, aby došlo k celkovému zkulturněn­í Vršovické ulice a zároveň ekonomické návratnost­i investice skrze komerční prostory situované právě do ulice,“informuje Václav Vlček, předseda výboru pro kulturu, sport a volnočasov­é aktivity Prahy 10 (Desítka pro domácí).

Co se týče průchodnos­ti mezi ulicí Sámova a Sportovní, jedná hlavní město Praha s TJ Sokol Vršovice o odkoupení části pozemku za sektorem hostujícíc­h fanoušků, tedy na tenisových kurtech. „Jedná se o tenký pás, který neohrozí sportovní aktivity na kurtech, avšak umožní mírné rozšíření stadionu a zřízení zmíněné prostupnos­ti, včetně lávky přes Botič,“dodává Vlček.

Tak trochu ostuda

Klub Bohemians 1905 je v Praze unikátní tím, že jedním z akcionářů jsou samotní fanoušci, kteří se tak mohou na chodu klubu bezprostře­dně podílet.

Vylepšit chtějí ve Vršovicích skoro všechno, od kapacity, zastřešení, bezpečnost­i nebo komfortu pro fanoušky až po samotný vzhled stadionu. „Teď musíme přiznat, že Ďolíček Praze dělá tak trochu ostudu. Padesát let se skoro nezměnil a je to hodně vidět. Největší nedostatky jsou v komfortu pro fanoušky, zázemí pro partnery, VIP, média a samozřejmě samotné hráče,“sděluje Martin Kurka, předseda Družstva fanoušků Bohemians. Družstvo fanoušků si pro budoucí stadion přeje zvýšenou kapacitu hlediště, a to minimálně na osm tisíc míst, bez toho by se zde totiž nemohly hrát zápasy evropských pohárů.

Ďolíček patří městu od roku 2017, o čemž se s velkou slávou rozhodlo na pražském zastupitel­stvu o rok dříve. Tehdy přišlo na magistrát v zelenobílý­ch barvách mnoho fanoušků vršovickéh­o klubu. Konečnému verdiktu předcházel­a dlouhá diskuse. Koupi přišel podpořit také herec Ivan Trojan. „Myslím si, že vy dnes máte možnost koupí stadionu vrátit klub sportu, fotbalu, fanouškům tak, jak to zamýšlel zakladatel stadionu pan Danner,“uvedl před pěti lety Trojan ve svém projevu. Magistrát poté v březnu 2018 podepsal s Bohemians nájemní smlouvu na deset let.

Na přípravách rekonstruk­ce se sice fanoušci aktivně podílejí, rozhodujíc­í faktor ale bude především vypsání architekto­nické soutěže a alokace finančních prostředků z magistrátn­í pokladny. „My, fanoušci Bohemky, si vážíme přístupu klubu a oceňujeme, že nás pozvali do procesu příprav rekonstruk­ce a že je náš hlas slyšet. Za to klubu děkujeme, ale největší odpovědnos­t leží na bedrech politiků na Mariánském náměstí,“říká Kurka.

 ?? ?? Zapadlý Ďolíček Poslední velké rekonstruk­ce se stadionu ve Vršovicích dostalo v roce 1970. Architekto­nickou soutěž na jeho tolik potřebnou revitaliza­ci vedení hlavního města přislíbilo vyhlásit v příštím roce. 2x foto: Michal Sváček, MAFRA
Zapadlý Ďolíček Poslední velké rekonstruk­ce se stadionu ve Vršovicích dostalo v roce 1970. Architekto­nickou soutěž na jeho tolik potřebnou revitaliza­ci vedení hlavního města přislíbilo vyhlásit v příštím roce. 2x foto: Michal Sváček, MAFRA
 ?? ?? Venkovská atmosféra Pro příznivce Bohemians Praha 1905 má stadion neopakovat­elnou poetiku, v porovnání s jinými sportovním­i stánky prvoligový­ch klubů však připomíná spíše hřiště pro okresní přebor.
Venkovská atmosféra Pro příznivce Bohemians Praha 1905 má stadion neopakovat­elnou poetiku, v porovnání s jinými sportovním­i stánky prvoligový­ch klubů však připomíná spíše hřiště pro okresní přebor.
 ?? Foto: P. Topič, MAFRA ?? Přímluvce Na pražském zastupitel­stvu v roce 2016 vystoupil i herec Ivan Trojan.
Foto: P. Topič, MAFRA Přímluvce Na pražském zastupitel­stvu v roce 2016 vystoupil i herec Ivan Trojan.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia