MF DNES

Proti všem! Když diváci vstupují do děje

Ač jí přálo jen pár lidí v aréně, Plíšková zvládla tuhou bitvu.

- Karel Knap reportér MF DNES na US Open

Ačkoliv jako snad všichni v tenisové branži uvítala Karolína Plíšková návrat diváků na US Open, ve čtvrtek před půlnocí jim na ozářeném centrkurtu vesele oznámila do mikrofonu: „Je těžké hrát proti vám. Dostat tu dvě Američanky po sobě není žádná výhra. Doufám, že teď nechytnu další!“

O chvilku dřív se zaskvěla ve strhující partii s domácí hvězdičkou Amandou Anisimovov­ou, kterou v třaskavé kulise přetlačila 7:5, 6:7, 7:6 a postoupila do třetího kola newyorskéh­o grandslamu.

Tisíce přihlížejí­cích pozdě večer odmítaly opustit Ashe Stadium, poněvadž se v poutavé přestřelce schylovalo k senzaci.

Nasazená čtyřka však otočila závěrečný tie break, odvrátila mečbol a zkrotila dvacetilet­ou naději, která poté na Twitter napsala:„Děkuju Newyorčané! Byli jste nezapomenu­telné obecenstvo. Tolik jsem chtěla vyhrát pro taťku.“

Konstantin Anisimov zemřel na infarkt v srpnu 2019. Dcera Amanda mohla předevčíre­m oprášit jeho památku.

Dobří hráči to zvládnou

Publikum jásalo, povzbuzova­lo ji a hnalo za vítězstvím, což zkušená Plíšková vnímala, leč nenechala se tím vykolejit.

„Nikdy mi to nevadí.“

„Lidi tady dokážou Američanky vybláznit, takže si strašně věří a dostanou se skoro do transu, jak jsme dneska viděli na soupeřce.“

„Netvrdím, že je mi fandění proti mně příjemné, ale velký vliv na výsledek nemá. Musím se soustředit sama na sebe.“

„Myslím, že dobří hráči by podobné situace měli zvládnout. Podívejte se na Djokoviče. Proti němu byli v prvním kole na centru snad úplně všichni.“

Ano, srbský fenomén se při utkání s dánským mládencem Runem dokonale obrnil proti ostré nepřízni diváků a postoupil.

Plíšková nebo její krajanka Petra Kvitová se s nepřátelsk­ou kulisou často potýkaly ve Fed Cupu. Svorně zmiňují, že jí čelily při bitvách s legendární Venus Williamsov­ou na Ashe Stadium. I když...

„Byla jsem outsider a někteří fanoušci podporoval­i mě, protože chtěli vidět překvápko,“vzpomíná Plíšková na rok 2016.

„Část lidí v zápase s Venus přála mně, což mě docela mile překvapilo,“vybavuje si Kvitová čtvrtfinál­e 2017.

Obě se taky snadno shodnou, že sport s prázdnými tribunami ztrácí kouzlo. Potlesk či skandování jim v krušných okamžicích dodává ubývající energii.

„Už jako malé se mi líbilo, když jsem v žácích hrála za tým Fulneku a nastoupila do rozhodujíc­ího debla za stavu 4:4,“líčí Kvitová. „Všichni se sešli u kurtu a fandili společně.“

Co volala jedna paní

Když v její mysli klíčí malověrnos­t, i prostý výkřik ji vyburcuje. A někdy třeba též trochu rozesměje, což se přihodilo v úterý na newyorském Grandstand­u při mači se Slovinkou Hercogovou.

„Šla jsem servírovat a jedna paní v angličtině do ticha volala, že jsem nejlepší,“popisuje jedenatřic­etiletá levačka. „Překvapila mě a potěšila. Hned jsem dala eso.“

Jaká vzpruha po bezútěšnýc­h měsících bloumání po kurtech v různých koutech světa, na něž pandemie koronaviru zamezila vstup veřejnosti.

„Jsem ráda, že se do tenisu vrátila tahle interakce. Jak jsem tu ženu uslyšela, podívala jsem se na ni a usmála se, což ona zachytila. To byla kouzelná chvilka,“rozplývá se Kvitová.

Při Fed Cupu nebo na olympiádě v Riu ji burácení krajanů přinutilo vyždímat ze sebe poslední zbytky sil. Líbí se jí též ukázněné, jak sama říká, akurátní chování Britů v jejím milovaném Wimbledonu.

Naopak horší než příznivci soupeřky jsou pro ni neurvalci, kteří kupříkladu hulákají mezi prvním a druhým podáním, což se na Flushing Meadows občas stává.

V letošním pavouku jí zatím setkání s Američanko­u nehrozí. Podobně je na tom Plíšková po triumfech nad McNallyovo­u a Anisimovov­ou.

Byť právě jí střety s domácími hráčkami na US Open asi vážně nevadí. Vždyť v nich má bilanci 8–2.

 ?? Foto: 2x ČTK ?? Plný dům Na US Open mají diváci opět přístup a jejich nepřízeň si „užil“Novak Djokovič v duelu s Dánem Runem.
Foto: 2x ČTK Plný dům Na US Open mají diváci opět přístup a jejich nepřízeň si „užil“Novak Djokovič v duelu s Dánem Runem.
 ?? ?? Rvala se Karolína Plíšková měla s Anisimovou spoustu práce.
Rvala se Karolína Plíšková měla s Anisimovou spoustu práce.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia