MF DNES

Monstrum v číslech: 66a99

- — Jan Palička

Klasika, kterou by si Romelu Lukaku mohl nechat patentovat. Zadkem k bráně zpracuje přihrávku, nejlépe rovnou v pokutovém území. Protože má ramena velká jako dubovou almaru, nenechá sebesilněj­šího obránce, aby se dostal k balonu. Pak už se stačí jen rychle otočit a prudce střihnout levačkou. Jako naposledy ve čtvrtek v Estonsku. Na oslavu se Lukaku napřímil, natáhl imaginární tětivu a vypálil gólový šíp. Stejně to dělával nedostižný sprinter Usain Bolt, když přepisoval rekordy a sbíral medaile.

Lukaku vlastně dělá totéž. Když sečtete všechny cifry, za které během kariéry přestoupil (Anderlecht, Chelsea, Everton, Manchester United, Inter Milán, od letošního léta znovu Chelsea), vyškrábete se přes osm miliard korun. To znamená, že Lukaku je v součtu nejdražším fotbalisto­u všech dob.

Belgické monstrum je v ráži, což zítra jistě pocítí také česká reprezenta­ce. Jestli chtějí chlapci od trenéra Šilhavého po čtvrteční výhře 1:0 nad Běloruskem dál pomýšlet na přímý postup na mistrovstv­í světa 2022, musí:

1) senzačně porazit jeden z nejlepších týmů planety,

2) zastavit metrákovéh­o útočníka, který prakticky zastavit nejde.

V osmadvacet­i je Lukaku na vrcholu sil. Fascinujíc­í jsou jeho výkony, čísla a energie. Jen v rudém reprezenta­čním dresu zvládl 99 zápasů a 66 gólů. Rekordman! Proti Estoncům, kteří belgickým šampionům zprvu překvapivě vzdorovali, se trefil dvakrát – a zlobil se, že gólů nebylo víc. „Proti nebezpečný­m Čechům budeme lepší,“velel Lukaku po vítězství 5:2.

Hodilo by se, aby ten slib zítra nedodržel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia