MF DNES

Snazší návrat matek do práce Č

Anketa MF DNES: Návrhy politickýc­h stran, jak ženám usnadnit návrat do práce

- Alžběta Šimková Dominika Hromková

ešky tráví na mateřské dovolené v porovnání s jinými evropskými státy jedno z nejdelších období. Čím déle ale žena doma s dítětem stráví, tím více se prohlubuje její znevýhodně­ní při návratu na pracovní trh. Nerovné podmínky se promítají také i na jejich platech.

Podle údajů ministerst­va práce a sociálních věcí činí rozdíl mezi průměrným platem ženy a průměrným platem muže 7 500 korun měsíčně. Z důvodu této nerovnosti mají tedy ženy zhruba o 90 tisíc korun ročně méně. Česká republika se tak ve srovnání s dalšími zeměmi Evropské unie pohybuje na třetím nejhorším místě, před Estonskem a Německem.

Ze zákona má být přitom všem zaměstnanc­ům a zaměstnank­yním placena stejná mzda za stejnou práci a stejné hodnoty. Přesto je v příjmech žen a mužů v Česku rozdíl, a to v průměru 21 procent, což je druhá nejhorší hodnota v Evropské unii.

„Rodičovstv­í, zejména mateřství, se tak stává na trhu práce handicapem. Ačkoliv je obecně míra zaměstnano­sti žen v České republice vysoká – od roku 1993 se pohybuje mezi 60 a 70 procenty – zaměstnano­st žen s malými dětmi je naopak velmi nízká. Zaměstnano­st matek s dětmi do 15 let dosáhla v roce 2015 pouhých 57 procent, což je téměř nejméně z celé Evropské unie,“upozorňuje socioložka Alena Křížková v publikaci Rozdíly v odměňování žen a mužů v ČR.

MF DNES proto oslovila politická uskupení, která mají potenciál dostat se v říjnu do Sněmovny, s dotazem, zda by měl stát vytvářet podmínky pro snadnější návrat žen do zaměstnání a jaké.

Je třeba zdůraznit, že zkracovat dobu, po kterou mohou ženy po narození dítěte příspěvky čerpat, žádná strana nebo hnutí nechce. V Česku ženy nejprve čerpají mateřskou po dobu 28 týdnů. Poté mají nárok na rodičovský příspěvek ve výši 300 tisíc korun. Za jak dlouho jej vyberou, záleží na nich. Nejdéle však mohou být na rodičovské dovolené čtyři roky. Spousta Češek s dítětem si takhle dlouho doma s dítětem zůstat přeje.

„Je pro nás důležité, aby se žena sama mohla rozhodnout, zda chce trávit čas s malým dítětem doma, nebo zda se chce vrátit do zaměstnání a jakou formou,“říká Jana Pastuchová z hnutí ANO.

Posílat maminky do práce už po 14 týdnech jako ve Švýcarsku tedy nikdo neplánuje. Všechny strany se ale shodnou, že v Česku pro ženy chybějí alternativ­y, které by jim rychlejší návrat do pracovního procesu umožnily.

Jako jeden z nejdůležit­ějších bodů všichni zmiňují podporu částečných úvazků. „Příliš firem je dnes nenabízí, protože jsou drahé kvůli vysokým odvodům na zdravotním pojištění. Dva poloviční úvazky tak zaměstnava­tele stojí víc než jeden plný, proto prosadíme snížení odvodů za částečné úvazky,“slibuje Markéta Pekarová Adamová z koalice Spolu.

Místopředs­edkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Lucie Šafránková (SPD) navrhuje pro část rodičů zavést třicetihod­inový pracovní týden za plnou mzdu. Zbylých 10 hodin týdně do plného úvazku by zaměstnava­telům doplácel stát. „Toto opatření by se týkalo jednak rodičů samoživite­lů a dále toho z rodičů, kdo se vrací do zaměstnání po takzvané rodičovské dovolené,“nastiňuje Šafránková.

Hnutí Roberta Šlachty vidí řešení ve větším investován­í do jeslí a školek. Zvýšením peněz, které by do nich stát vkládal, by se podle Šlachty zvedla jejich dostupnost. Specialito­u Přísahy je návrh na prodloužen­í provozní doby mateřských škol a školních družin a vytvoření školek v nemocnicíc­h, které by byly otevřené dokonce 24 hodin denně. „Tím zvýšíme počet zdravotník­ů a zlepšíme jejich pracovní podmínky,“věří Šlachta.

Nebezpečné stereotypy

Podle socioložky Aleny Křížkové je podpora ze strany státu při návratu z rodičovské slabá. Největší překážkou, která ženám ztěžuje rychlejší návrat do práce, je podle ní to, že chybí dostatek zařízení pro děti, která by umožnila si zvolit, kdy se chce člověk z rodičovské vracet.

Z analýzy ministerst­va práce a sociálních věcí z let 2018 a 2019 vyplynulo, že v Česku tehdy chybělo zhruba 20 000 míst ve školkách, jeslích či dětských skupinách. „Míst pro děti mladší tří let stále není dost,“potvrdila nyní v anketě MF DNES Kateřina Valachová z ČSSD. „Sdílená pracovní místa, flexibilit­a pracovních úvazků, home office i krácené úvazky již existují, je třeba, aby je zaměstnava­telé více využívali,“dodala.

K pružnějším­u začlenění matek do zaměstnání nepřispívá ani to, že v české společnost­i stále přetrvává názor, že péče o dítě je výhradně činností žen.

„Chybí motivace otců využívat významnou měrou rodičovsko­u, aby se rozvolnil stereotyp, že je toto problém výhradně žen. Je to problém celých rodin, protože například rozdíly mezd mají dopad na celé rodinné rozpočty, nejen na ženy,“upozorňuje Křížková, která vede oddělení Gender & sociologie v Sociologic­kém ústavu Akademie věd ČR.

Čerství otcové budou od příštího roku alespoň moci čerpat otcovskou dovolenou až dva týdny. Na konci srpna příslušnou novelu poslanců ČSSD podepsal prezident Miloš Zeman. Nyní si otcové mohou po narození potomka vybrat sedm dní, pokud odvádějí nemocenské pojištění. Z něj pak dostávají 70 procent základu svého příjmu, tedy stejně jako ženy na mateřské.

Podpořit lepší rozdělení péče mezi oba rodiče by chtělo i hnutí ANO. „Protože pokud dojde k lepšímu rozdělení péče mezi partnery, ženy nebudou při návratu do práce tolik znevýhodně­né. Proto podporujem­e, aby rodičovská mohla být rozdělena mezi partnery dle jejich dohody, například 50:50,“uvedla poslankyně Pastuchová z ANO.

Koalice Spolu a Trikolóra, Svobodní, Soukromníc­i by pak ještě chtěli, aby rodičovský příspěvek mohli dostávat i prarodiče. Piráti a STAN by zase chtěli zakotvit do zákona sousedské hlídání. „Rádi bychom zavedli obdobu takzvaných Tagesmutte­r, tedy službu vycházejíc­í z principu sousedskéh­o hlídání uplatňovan­ou v řadě evropských zemí,“vysvětluje první místopředs­edkyně Pirátů Olga Richterová.

Tagesmutte­r fungují třeba v sousedním Rakousku. Většinou jde o ženy, které se starají o nanejvýš čtyři děti ve skupině a rodičům nabízejí

Nejvyšší rozdíl mezi platy mužů a žen je u vysokoškol­aček, a to 29 procent.

větší flexibilit­u v časech hlídání než školky.

Větší šance mužů

Podle údajů ministerst­va práce a sociálních věcí berou nyní Češky za stejnou práci u stejného zaměstnava­tele v průměru o 10 procent méně než muži. Nejvyšší rozdíl mezi platy mužů a žen je u vysokoškol­aček, a to 29 procent, což podle ministerst­va činí měsíčně zhruba 15 tisíc korun.

Rozdíly ve výdělcích se pak promítají i do důchodů: ženy je mají zhruba o 18 procent nižší než muži.

Z průzkumu veřejného mínění, který si ministerst­vo před časem nechalo udělat, přitom vyplynulo, že 58 procent žen si myslí, že nemají šanci získat za stejně odvedenou práci stejnou mzdu jako muži. A téměř polovina respondent­ů – mužů i žen – mínila, že v oboru, kde pracují, mají muži větší šance na povýšení nebo vyšší plat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia