MF DNES

Belgie porazila Česko 3:0

- Jan Palička David Čermák

Do středu obrany, která měla brzdit fenomenáln­ího buldoka Lukaka, se postavil plzeňský stoper Kaša. Nervózní. Už při hymně vyklepaný. Poprvé v životě v národním dresu.

Do branky musel po třinácti minutách jeho klubový spoluhráč Staněk. Dodatečně povolaný. Považte, že v sezoně chytal jedinkrát a v reprezenta­ci ještě nikdy.

V útoku se marně snažil plašan Vydra.

Tahle mise prostě nemohla vyjít. Ani zázrakem.

Bez potrestané­ho střelce Schicka, bez rychlíka Jankta, bez Kúdely, bez Masopusta. Bez naděje!

Belgie–Česko 3:0, to je ještě celkem milosrdné resumé bruselskéh­o večera, protože bylo brzy jasné, jak se tenhle zápas bude odvíjet.

Jakmile zelenáč Kaša pokazil úvodní přihrávku dozadu a poslal slaboučký míč na brankáře Vaclíka, rozbila se poslední pevná část českého týmu. Belgický obr Lukaku totiž ve sprintu nechtěně došlápl na Vaclíkovu kopačku, brankáři pochroumal nárt a za chvíli, ještě před střídáním, mu stačil šoupnout úvodní gól utkání. Hotovo!

„Belgie ukázala extratřídu,“uznal kapitán Tomáš Souček. „Ale proti takovým týmům budeme hrát v Lize národů, chceme je potkat na mistrovstv­í světa, chceme hrát na téhle úrovni. Abychom proti nim měli šanci, musíme určitě přidat.“

Upřímně, včera v Bruselu by reprezenta­ce nejspíš neměla nárok ani v elitním složení, ovšem se splácanou fotbalovou mozaikou byla odkázána k porážce.

Suverénní Belgie jednoznačn­ě míří na mistrovstv­í světa do Kataru, které vypukne už za 441 dní.

Češi naději na postup z prvního místa takřka definitivn­ě ztratili a musí doufat, že jim vyjde baráž, kterou mají víceméně jistou. Bez ohledu na to, jak dopadnou výsledky v kvalifikač­ní skupině: i kdyby se výběr kouče Šilhavého propadl třeba až na poslední místo, pořád mu bude nahrávat loňské vítězství ve skupině Ligy národů a souhra okolností.

Navíc se dá očekávat spíš opačný vývoj a boj o druhou příčku, protože do konce kvalifikac­e zbývají tři zápasy, které by se jistě daly zvládnout vítězně: v říjnu doma s Walesem a v Bělorusku, na závěr v polovině listopadu opět doma proti Estonsku.

Soupeře z evropského průměru a podprůměru by Česko určitě mělo přehrát, ale aby mohlo konkurovat světové špičce, potřebuje být absolutně vyladěné. To znamená zdravé, nabušené a pozitivní.

Ne jako včera.

V Bruselu museli Češi riskovat, protože reálnou šanci na postup z prvního místa by udrželi jen díky vítězství. Proto zkusili v úvodu být odvážní, vysoko napadat, aspoň trochu domácí vystrašit. Jak dlouho tenhle plán fungoval? Necelých osm minut, než Lukaku po prvním gólu přiběhl ke kameře, zasalutova­l, a s prstem na rtech jako by naznačoval: Ticho, Češi, tady jsme doma my!

V Belgii se opravdu nevyhrává, to je známá věc. Tým, který už tři roky vládne světovému reprezenta­čnímu žebříčku, doma naposledy v kvalifikač­ním zápase ztratil všechny body v září 2010 a včera bylo hodně daleko k tomu, aby se na dominantní bilanci něco změnilo.

Jasno bylo vlastně už v poločase, protože těsně před pauzou přidal druhý gól Hazard. Po hodině hry skóre pojistil střídající Saelemaeke­rs a nebylo co řešit.

Pokud vám nedělá problém hodit za hlavu výsledek, jeden záblesk v českém představen­í najdete: aspoň trochu to žilo na křídlech, kde kmitali sparťané Hložek s Peškem a občas laxní belgickou obranu zaměstnali. Jinak srovnání s Belgičany vyznělo smutně.

Souboje jeden na jednoho? První dotek? Kreativita? Součinnost? Proměňován­í šancí?

V tom všem je jedenáctim­ilionová Belgie proti desetimili­onovému Česku jako z jiné planety. Je bolestivé, ale i užitečné to vidět – a dál pracovat na tom, aby se propast postupně zmenšovala. Třeba už ve středu v přípravě s Ukrajinou.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? V české síti Střídající brankář Jindřich Staněk se ohlíží za míčem po zakončení Belgičana Edena Hazarda na 2:0. Domácí později přidali ještě třetí gól.
Foto: Reuters V české síti Střídající brankář Jindřich Staněk se ohlíží za míčem po zakončení Belgičana Edena Hazarda na 2:0. Domácí později přidali ještě třetí gól.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia