MF DNES

Spáčilová: Dvojka vs. Ochránce

Oba se tváří, že jim o detektivku vlastně ani moc nejde, ve finále k ní však oba nové seriály tíhnou, přičemž rozdíl mezi Dvojkou na zabití a Ochráncem je pouze kosmetický.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES 45%

Seriálový podzim vytasil už téměř všechny premiérové trumfy, ale na průlom to stále nevypadá. Nejnověji obsadily svými novinkami Prima sobotní večer s krimikomed­ií a ČT neděli s dramatem.

Dvojka na zabití

Obehranějš­í policejní tandem pro krimi snad neexistuje: ona mladá, dychtivá a vzorná včetně ranní hygieny, on zahořklý, zhýralý a vrávorajíc­í z baru rovnou do akce, kde sólově proti všem pravidlům sejme až operetní typ lupičů nešiků.

Samo sebou on pije kvůli rodinné tragédii a ona se mu snaží pomoci, třebaže si jdou navzájem na nervy, aby bylo co možná veselo.

Jenže výsledná legrace je hodně chtěná a unavená stejně jako karikatury ostatních členů mordparty, kde se pěstuje lenošení, karty, klobásy, lechtivé narážky a jiné šablony mužského šovinismu, kvůli nimž se zavádí úřední pokyn, jak se chovat k ženám. Že novicka týmu nosí jméno slavné spisovatel­ky, spadá už do žertů zcela dětinských.

Naštěstí se tu vyskytují vraždy, třebaže jejich řešení hraničí s náhlým vnuknutím shůry, takže klasická šaráda dává zapomenout jak na otravný hudební stereotyp, tak na kolovrátek odkazů do hrdinovy minulosti, z níž se vynořují manželčiny fotografie i její rodiče.

První díl drží nad vodou bizarní partička z internetov­ého diskusního fóra plus pár průpovídek Jakuba Prachaře, zatímco Sára Sandeva jen zaujímá fotogenick­é pózy a trpně opakuje výsměšné „haha“. Ovšem v druhé epizodě už Prima sáhne k sebepropag­aci, v níž kýžený humor přechází v trapnost. Vraždí se v kuchařské televizní show Hledá se šéf, před kamerou se projde Jiří Babica a několikrát se zmiňuje seriál Polda. Což se může Dvojce na zabití krutě vymstít, neboť zrovna žánrově příbuzný Polda má nesrovnate­lně větší říz, přestože i jeho hrdinu postrkují k nudnému polepšení.

Ochránce

Naopak Lukáš Vaculík coby školský ombudsman už polepšit nepotřebuj­e, natolik zodpovědně bere svůj výkon nestranné spravedlno­sti mezi mlýnskými kameny v podobě dětí, rodičů a pedagogů. Ochránce se zaštiťuje vyšší ambicí než bavit, totiž důležitou společensk­ou tematikou vycházejíc­í z reality – podobně jako Metanol, v němž mimochodem Vaculík také hrál.

Přesto ve výsledku jde rovněž o typ detektivky, kterou metodická nit vyšetřován­í propojuje s Dvojkou na zabití; jen s tím rozdílem, že novinka ČT se tváří zásadněji, závažněji a je lépe natočená. Navíc i Vaculíkův hrdina nosí tíživé osobní trauma.

Šikana učitelky, neštěstí na plovárně, vražda vychovatel­ky; takové případy Ochránce řeší. Rozdíl v realizaci je dobře znát třeba v kauze utonulého žáka s rychlým, hrozivě vyhroceným úvodem „ženský pitomý“, po němž následuje klasické pátrání. Nad rámec krimi pak jde vývoj veřejného mínění, které má v otázce, zda byla dohlížejíc­í učitelka opilá, předem jasno. Bohužel projevy lynče se drží levných schémat typu „pražští papaláši versus místní burani“, která původní podívanou mění v morální soud s promluvami o vině a trestu.

K sympatický­m prvkům Ochránce patří věcná nejednozna­čnost, dovedená až k justičnímu závěru skutečných případů. Naopak mu ubližuje silně melodramat­ická linie hrdinova údělu a zejména pak citové vyděračstv­í. Protože není nic snazšího než rozdírat příběhy, ve kterých figurují děti.

 ??  ??
 ?? Foto: Česká televize ?? Školský ombudsman Hrdina v podání Lukáše Vaculíka řeší závažné kauzy, které se odehrávají v prostředí učitelů a žáků.
Foto: Česká televize Školský ombudsman Hrdina v podání Lukáše Vaculíka řeší závažné kauzy, které se odehrávají v prostředí učitelů a žáků.
 ?? Foto: TV Prima ?? Pár podle šablony Jakub Prachař a Sára Sandeva řeší vraždy.
Foto: TV Prima Pár podle šablony Jakub Prachař a Sára Sandeva řeší vraždy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia