MF DNES

Firmy nabízí kratší úvazky i školky, běžné to ale není

-

Některé firmy v Česku nabízejí již běžně flexibilní pracovní úvazky pro zaměstnanc­e, kteří mají děti, nebo benefity, jako jsou finanční příspěvky na hlídání dětí nebo firemní školky. Stále to ale není standard. Podpora slaďování rodičovstv­í a kariéry je více rozšířená v zahraničí.

„Chybí flexibilní a zkrácené úvazky. Rodiče sice mají mít možnost dostat zkrácený úvazek, ale podmínky jsou definovány vágně a chybí garance návratu na plný úvazek jako v jiných zemích,“komentuje situaci socioložka Alena Křížková ze Sociologic­kého ústavu Akademie věd ČR.

Průzkum platformy Byznys pro společnost, který proběhl loni mezi třemi stovkami rodičů a téměř osmdesátko­u zaměstnava­telů, ukázal, že skoro polovina rodičů nedostala při plánování odchodu na rodičovsko­u od zaměstnava­tele žádnou nabídku další spolupráce či podpory. Pětině z nich firma nabídla možnost práce z domova a 17 procentům práci na částečný úvazek.

Platforma také zjišťovala, jaké benefity čekají na zaměstnanc­e po návratu. Čtvrtina rodičů uvedla, že měla možnost flexibilní práce. Dítě do firemní školky jich mohla dát tři procenta a dvě procenta dostala příspěvek na školky.

Více času na vnoučata

Právě zmíněná flexibilní pracovní doba začíná být mezi zaměstnava­teli běžnějším benefitem. „Zkrácené úvazky pro pracující rodiče jsou v Metrostavu běžné, většinou se jedná o maminky. Kromě rodičů využívají možnost úpravy pracovní doby také naši senioři, kteří se chtějí věnovat vnoučatům nebo koníčkům. Aktuálně máme přes 100 zkrácených úvazků,“řekl MF DNES mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha.

Trend, kdy si zaměstnane­c může přizpůsobi­t pracovní dobu svým potřebám, se zvýšil také po koronaviro­vé pandemii, kdy řada firem vyzkoušela práci z domova.

„V současné době si lidé uvědomují důležitost­i svého osobního a pracovního života a adekvátníh­o individuál­ního nastavení, jak obě sféry prolínat,“míní Petra Jalovecká, personální manažerka firmy mamacoffee, která v Praze provozuje několik kaváren. „Flexibilit­a úvazků napříč firmou mamacoffee je jeden z nejvíce vítaných benefitů, jehož přidanou hodnotu mohli naši zaměstnanc­i ocenit,“dodává.

Výrazně méně rozšířenou nabízenou výhodou jsou firemní školky či finanční příspěvky na hlídání.

Svá dětská centra má například Českoslove­nská obchodní banka, která obsadila první místo soutěže Firma roku: Rovné příležitos­ti 2020. „Pro usnadnění návratu rodičů malých dětí z mateřské či rodičovské dovolené nabízíme přímo na centrále v Radlicích možnosti firemního dětského centra. Od září nově i na naší nové centrále v Hradci Králové,“přibližuje mluvčí banky Michaela Průchová.

Centra kromě péče o dvou- až tříleté děti nabízejí během prázdnin také program pro děti starší. Jejich služeb využilo už 250 rodičů.

Školku pro děti od tří let nabízí svým zaměstnanc­ům třeba firma Avast, a to v Praze a v Brně. Rodiče u této společnost­i mohou využít také příspěvku, který jim má pomoci sladit péči o dítě s prací.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Aby mohli rodiče pracovat Během covidu fungovala různá zařízení pro děti rodičů z integrovan­ého záchrannéh­o systému.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Aby mohli rodiče pracovat Během covidu fungovala různá zařízení pro děti rodičů z integrovan­ého záchrannéh­o systému.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia