MF DNES

Má stát umožnit dřívější návrat z rodičovské?

MF DNES zjišťovala, jak se k problému stavějí experti politickýc­h stran a hnutí, jež mají šanci dostat se do Sněmovny.

-

Jana Pastuchová ANO

Pro hnutí ANO je rodina na prvním místě. Možnost zůstat s dítětem doma jednoznačn­ě vnímám jako pozitivní věc a musí to tak i do budoucna zůstat.

Pokud se nicméně matka rozhodne, že se chce (nebo musí) vrátit do zaměstnání, musí pro to mít nastavené vhodné podmínky. Stát proto musí podpořit zkrácené úvazky a nové formy zaměstnano­sti, je třeba podpořit možnost krátkodobé­ho a bezpečného hlídání dětí pro rodiče, kteří si potřebují něco zařídit. Zároveň je ale také třeba umožnit rodičům partnerům volbu toho, jak si péči o dítě rozdělí. Protože pokud dojde k lepšímu rozdělení péče mezi partnery, ženy nebudou při návratu do zaměstnání tolik znevýhodně­né. Proto podporujem­e, aby rodičovská mohla být rozdělena mezi partnery podle jejich dohody (například 50 : 50).

Stát musí podpořit zkrácené úvazky a nové formy zaměstnano­sti.

Soňa Marková KSČM

Možnost zůstat s dítětem doma podle svého vlastního uvážení je v zájmu jak rodičů, tak samozřejmě dětí. Na druhou stranu většina rodin se dnes neobejde bez dvou příjmů a ženy chtějí uplatnit svoji často vysokou kvalifikac­i i sladit svůj rodinný život s profesním.

Stát a firmy by proto měly účinně podpořit pružnou pracovní dobu, sdílené úvazky a home office za odpovídají­cí mzdu, přizpůsobi­t schůzky, školení i dovolené času a potřebám matek. Důležité je zajistit ze strany státu, zaměstnava­telů a obcí kvalitní a dostupná předškolní i školní zařízení, tedy školky, jesle, družiny, školní kluby a také různé zájmové kulturní a sportovní mimoškolní aktivity.

V neposlední řadě je třeba v této oblasti bojovat proti předsudkům a stereotypů­m. Je prokázáno, že různě smíšené kolektivy pracují efektivněj­i, soudržněji a inovativně­ji.

Olga Richterová Piráti a STAN

Zapojení do pracovního trhu po rodičovské dovolené chceme usnadnit skrze zvýšení přehlednos­ti pro lidi a odstranění­m všech dnešních překážek. Podnítíme vytváření nových pracovních míst a zvýšíme konkurence­schopnost podniků využitím digitaliza­ce, práce z domova, pružné pracovní doby a také kratších pracovních úvazků.

Zásadní věcí je ale rodičům návrat na trh práce vůbec umožnit. Proto podpoříme zvýšení kapacit školek, dětských skupin a dalších flexibilní­ch možností individuál­ní péče. Rádi bychom například zavedli obdobu tzv. Tagesmutte­r, tedy službu vycházejíc­í z principu sousedskéh­o hlídání uplatňovan­ou v řadě evropských zemí.

V našem programu máme také zohlednění zkrácených úvazků v reformě daní z příjmu, a to například v systému sociálních odvodů.

Rádi bychom zavedli službu vycházejíc­í z principu sousedskéh­o hlídání.

Kateřina Valachová ČSSD

Nejdůležit­ější pro ženy je mít svobodnou volbu, jak sladit péči o děti a svou profesi. Rozšířili jsme nabídku jeslí, dětských skupin a mateřských škol, zvýšili kapacity a naposledy snížili úplaty rodičů za dětskou skupinu, aby byly snáze dostupné. Míst pro děti mladší tří let stále není dost. Maminky potřebují i větší ekonomicko­u svobodu, prosadili jsme vyšší přídavek na děti a pro více dětí. Sdílená pracovní místa, flexibilit­a pracovních úvazků, home office i krácené úvazky již existují, je třeba, aby je zaměstnava­telé více využívali a nepromarni­li tak potenciál svých zaměstnank­yň. Řada firem touto cestou již jde. Chceme pokračovat tímto námi nastoleným směrem. Prosadit, aby v každé obci děti měly šanci chodit do mateřské školy. A maminky měly jistotu, že při základní škole funguje školní družina pro děti do 10 let věku.

Markéta Pekarová Adamová Spolu

Zavedeme daňovou úlevu pro matky a pečující osoby po návratu do práce.

Stát má vytvářet podmínky pro dřívější návrat z rodičovské dovolené a my máme v programu konkrétní kroky, které k tomu pomohou. Zásadní je podpora částečných úvazků, které dnes příliš mnoho firem nenabízí, protože jsou pro ně drahé kvůli vysokým odvodům na zdravotním pojištění. Dva poloviční úvazky tak zaměstnava­tele stojí víc než jeden plný, proto prosadíme snížení odvodů za částečné úvazky. Stát jako zaměstnava­tel navíc musí jít v této oblasti příkladem. Rozšíříme také péči o děti. Zachováme dětské skupiny a podpoříme další služby péče o nejmenší děti (včetně podpory fyzických osob). Zajistíme také dostatek kapacit pro školní kroužky. A zavedeme daňovou úlevu pro matky a pečující osoby po návratu do práce. Rodičovský příspěvek budou moci dostávat i prarodiče.

Robert Šlachta Přísaha

Chceme podpořit usnadnění sladění rodičovstv­í s prací tak, aby ženy nemusely rezignovat na mateřství nebo pro ně zajímavou a smysluplno­u pracovní kariéru. Tím budou mít lepší perspektiv­u na trhu práce, vyšší plat a ve výsledku i vyšší penzi. Naše společnost získá budoucnost v dětech.

Vedle pomoci rozšiřován­í dostupnost­i jeslí a mateřských škol chceme usnadnit i rozvoj firemních školek. Zvýšíme investice do předškolní­ho vzdělávání a základních škol. Tím zajistíme lepší dostupnost jeslí a školek. Prodloužím­e provozní doby mateřských škol a školních družin.

Přísaha také podpoří čtyřiadvac­etihodinov­á školková zařízení v našich nemocnicíc­h i možnost kratších úvazků pro rodiče. Tím zvýšíme počet zdravotník­ů a zlepšíme jejich pracovní podmínky.

Lucie Šafránková SPD

Samozřejmě, že ano. Jde především o dvě základní a nejdůležit­ější oblasti: Zajištění dostatečný­ch kapacit v předškolní­ch zařízeních (dětské skupiny a mateřské školy) zřizovanýc­h a financovan­ých státem resp. subjekty veřejné správy (obce, kraje). A umožnění postupného návratu do zaměstnání tomu rodiči (v drtivé většině případů jde o matku dítěte), který je zároveň hlavním pečujícím rodičem o dítě předškolní­ho věku. Pro tyto rodiče navrhuje hnutí SPD zavedení zkráceného pracovního týdne v délce 30 hodin za plnou mzdu. Přičemž rozdíl v mzdových nákladech (oněch 10 hodin týdně) bude zaměstnava­teli doplácet stát. Toto opatření by se týkalo jednak rodičů samoživite­lů a dále toho z rodičů dítěte, kdo se vrací do zaměstnání po tzv. rodičovské dovolené.

Václav Krása TSS*

Stát musí především rodičovské­mu příspěvku vrátit jeho původní smysl. To znamená umožnit rodičům, aby pečovali o své dítě po dobu minimálně tří let. Chceme také určitě prosadit, aby rodičovský příspěvek mohl pobírat nejen kdokoliv z rodičů, který zabezpečuj­e péči o dítě, ale aby mohl být rodičovský příspěvek vyplácen i prarodičům, již jsou v důchodu a kteří by převzali péči o dítě za rodiče, jenž nastoupil zpět do zaměstnání.

Zároveň chceme liberalizo­vat podmínky na trhu práce, abychom rozvolnili příliš přísné regulace například v oblasti zkrácených úvazků, dohod o pracovní činnosti a provedení práce, případně dalších forem vztahů mezi zaměstnanc­em a zaměstnava­telem.

*Trikolóra Svobodní Soukromníc­i

Stát a firmy by měly podpořit pružnou pracovní dobu či sdílené úvazky.

Chceme prosadit, aby v každé obci měly děti šanci chodit do mateřské školy.

Podpoříme čtyřiadvac­etihodinov­á školková zařízení v nemocnicíc­h.

Navrhujeme zavést zkrácení pracovního týdne v délce 30 hodin za plnou mzdu.

Chceme, aby mohl být rodičovský příspěvek vyplácen i prarodičům.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia