MF DNES

USA: je ticho, i když covid jede víc než před rokem

V Americe je čtyřikrát víc nakažených a dvakrát tolik hospitaliz­ovaných, ale za Bidena covid nemá tak dramatické pokrytí jako tehdy.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Diane Vargová, ředitelka základní školy v Arizoně, chtěla poslat do týdenní karantény jednoho žáka, který byl v přímém kontaktu s chlapcem s covidem. Jenže otci a dalším rodičům se to zásadně nelíbilo, takže si připravili pouta a chtěli provést „občanské zatčení“ředitelky.

V opačném gardu: školní radní Barbara Cosbyová v Jižní Karolíně odmítla hlasovat pro virtuální výuku ne proto, že by jí přišla špatná, ale proto, že do toho nemá mluvit Bohu, jelikož ten rozhoduje, kdo přežije a kdo umře, včetně dětí. Takže není její povinností chránit je před covidem, řekla.

Drobné detaily, které provázejí věc, která se v USA nevypichuj­e: navzdory očkování je tam víc případů covidu než loni touto dobou.

Vlna případů je mohutná a hodně se blíží rekordním číslům z loňské zimy. Minulý pátek už počet případů dosahoval skoro dvě stě tisíc. Pro zajímavost – to je zhruba o třetinu víc, než když byly loni prezidents­ké volby, před nimiž média soustavně informoval­a o covidu jako o obrovské pohromě, kterou neschopný prezident Donald Trump vyvražďuje národ.

Poté byl zvolen Joe Biden mimo jiné i s tím, že vyvede Ameriku z pandemie. Protože spoléhal na očkování, na jaře s úderem kotlů oznámil, že státní svátek 4. července bude letos „dnem nezávislos­ti na covidu“, protože předpoklád­al, že epidemie v USA v podstatě vyvane.

Čísla však ukazují pravý opak. Minulé úterý vystřelila hodně nahoru, takže vytvořila třetí nejvyšší počet nakažených od začátku pandemie. Celkově jsou však týdenní průměry o třetinu až čtvrtinu nižší než na přelomu roku, kdy epidemie měla dosavadní vrchol. Ale rozhodně jsou na stejné úrovni jako kolem loňských voleb.

Biden se k 4. červenci, který měl být oslavou covidového vítězství, už dávno nehlásí a média nedělají z covidu národní pohromu, jen tak věci registrují.

Je tady ale rozdíl. Ne že by covid za Trumpa nebyl pohroma. Je však zvláštní, že vůbec není pohromou za Bidena a ani zdaleka nemá tak dramatické mediální pokrytí.

Až na jaře 2022?

Čísla jsou přinejmenš­ím zajímavá. Počet případů je čtyřikrát vyšší než loni touto dobou a v nemocnicíc­h je hospitaliz­ováno víc než sto tisíc lidí, což je víc než dvakrát tolik co před rokem. Je to taky zhruba tolik jako v lednu, kdy epidemická vlna kulminoval­a a nemocnice měly co dělat, aby příval zvládly.

Obětí je nyní něco přes tisíc denně, což je asi třikrát míň než v nejtěžším období na přelomu roku, ale srovnateln­ě jako při volbách.

A to všechno je v USA po více než půl roce očkování. Jenže vtip je v tom, že prsty v tom má neočkování.

V Americe je plně naočkováno něco přes 53 procent lidí. To znamená, že zhruba polovina není. V procentu očkovaných jsou na tom USA o něco hůř než Česko. Vakcinace narazila na zeď, protože teď z velké části zbyli ti, kdo se očkovat z různých důvodů nechtějí.

A tak v posledním období v Americe narůstala čísla často v republikán­ských státech, jako jsou Florida a Texas, Montana či Wyoming na západě či Alabama na jihu. Obvykle mají jednu věc, která je spojuje: první vlny covidu je spíše jen lízly. Poučení: projít si tím musí všichni, dříve či později, nikdo tomu neuteče.

Ale je tady i pár dobrých zpráv. Zdá se, že Florida a Texas už jsou z nejhoršího venku. Kromě toho nastala zajímavá věc – mnozí z obyvatel těchto států, kdo se kvůli svým zásadám či nedůvěře vůči vládě nenechali očkovat, když vlna byla slabá, zjistili teď, kdy dorazilo vlnobití, že ty zásady a nedůvěra nejsou tak silné. A tak právě tam nyní sílí zájem o vakcíny. Kromě toho se ukazuje, že vakcína opravdu chrání, protože z těch, kdo skončili v nemocnicíc­h, tvořili očkovaní jen zlomek.

A pak je tady nejdůležit­ější dobrá zpráva. Počet Američanů, kteří prodělali covid nebo jsou očkovaní, už podle propočtů rozhodně přesáhl 80 procent, což je hranice stádní imunity.

Katastrofa pro Bidena

Ale v éře koronaviru není nic jisté, a vedle dobrých zpráv vyskakují i ty špatné. Třeba když vrchní americký epidemiolo­g Anthony Fauci řekl, že USA se vrátí k normálu až na jaře roku 2022 (předtím v jiném interview řekl dokonce, že až na podzim 2022, ale prý se přeřekl).

Jaro, nebo až podzim: tak jako tak to není dobrá zpráva ani pro Bidena, který si původně myslel, že normál bude už teď, takže vstoupí do dějin s odznáčkem vítěze nad covidem. Teď se to všechno ale protahuje, ekonomika nenaskakuj­e, tak jak měla, a Američané jsou utahaní. Těšili se na návrat k normálu, tuto naději v nich vyvolával sám Biden, jehož zvolili i proto, aby zatočil s covidem.

Pokud by se vyplnilo Fauciho proroctví, byla by to, jak napsala dokonce i CNN, politická katastrofa pro Bidena i demokraty. V roce 2022 budou volby do Sněmovny reprezenta­ntů a třetiny Senátu, které by téměř jistě skončily vítězstvím republikán­ů a odvozem Bidenova prezidents­tví na lůžko intenzivní péče.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia