MF DNES

Na Zélandu kvůli teroristov­i neprodávaj­í nože

-

Novozéland­ský maloobchod­ní řetězec Countdown oznámil, že po pátečním útoku islámského extremisty na zákazníky stáhl z regálů svých supermarke­tů nože a nůžky. Muž pobodal sedm lidí v jednom z obchodů společnost­i, stav tří byl kritický. Policie útočníka zastřelila.

WELLINGTON

„Minulou noc jsme přijali rozhodnutí odstranit všechny nože a nůžky z našich regálů a zvažujeme, zda bychom je měli dále prodávat,“řekla Kiri Hannifinov­á, generální manažerka pro bezpečnost společnost­i Countdown.

„Chceme, aby se veškerý náš personál cítil bezpečně, když přijde do práce, zvláště po včerejších (pátečních) událostech,“uvedla Hannifinov­á v prohlášení pro média. Podle místních médií stahují nože z běžného prodeje i další maloobchod­ní řetězce.

Rozhodnutí vyvolalo i řadu otázek, například zda by se obdobně podle této logiky přestala prodávat i auta, pokud by ho terorista využil k útoku.

Úřady se v rozporu se zavedenou praxí nakonec rozhodly zveřejnit i útočníkovo jméno. Byl jím 32letý Srílančan Ahamed Mohamed Samsudín. Podle svého bratra trpěl psychickým­i problémy a chtěl zapůsobit na své přátele na Facebooku.

„Položil nám telefon, když jsme mu řekli, aby na všechny ty věci, kterými je posedlý, zapomněl. Když mu došlo, že udělal chybu, volal nám zpátky . ... Aathil udělal další chybu a nám je samozřejmě velmi líto, že se ho nepodařilo zachránit,“uvedl útočníkův bratr.

Útočník byl inspirován Islámským státem a byl pod neustálým policejním dohledem od roku 2016 kvůli podpoře IS. Na Nový Zéland přicestova­l v roce 2011 se studentský­m vízem a bez podezření, že by měl extremisti­cké názory.

Policie muže sledovala i v době, kdy šel do supermarke­tu na předměstí Aucklandu New Lynn. Původně se policisté domnívali, že si jde jen nakoupit, ale on sáhl po vystaveném noži a začal bodat lidi. Policie uvedla, že ho do minuty zastřelila.

Premiérka Jacinda Ardernová původně řekla, že nemůže vysvětlit, proč útočníka úřady nedeportov­aly poté, co se u něj projevily sympatie s extremisme­m, ani zveřejnit jeho jméno. I kdyby to však možné bylo, ani v takovém případě by jeho jméno neuvedla.

„Žádný terorista, ať už živý, nebo mrtvý, si nezaslouží, aby se jeho jméno sdílelo,“dodala premiérka. Problém je, že pak není jasné, o jaký druh teroristy šlo, takže část veřejnosti to považuje za snahu ututlat motivaci útočníka, aby nedošlo k obviňování přistěhova­lců či muslimů. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia