MF DNES

Návod k použití, který si (skoro) nikdo nepřečte

-

Kdyby tyto noviny byly vytištěné takhle malým písmem, čtenáři by nám je patrně přišli takříkajíc „omlátit o hlavu“. Písmo velké tři typografic­ké body, tedy o málo víc než milimetr, se nečte jenom špatně – většina lidí je nedokáže přečíst vůbec. A nemusí mít ani moc dioptrií. Grafici, kteří pracují v redakci MF DNES a dalších pracují, jsou naštěstí normální. Což se ovšem nedá říct o těch jejich kolezích, kteří připravují manuály k nejrůznějš­ímu zboží. Ty jsou často vytištěné tak titěrným písmem, že to běžného zákazníka přivádí k šílenství. Zrovna včera jsem na to zase narazil. Už asi posté. Snažil jsem se rozluštit návod k použití synovy nové hračky do vany – kraba, který chrlí pěnu. Přeci jen, dávají se do toho baterie, lije se do toho šampon, nerad bych něco popletl a zkazil tím klukovi zábavu. Luštil jsem marně. Pouhým okem jsem samozřejmě neměl šanci. S brýlemi na blízko obvykle přečtu všechno. Tenhle návod ne. Tak silnější brýle? Doma je pro takové těžší případy mám. Ne, tak taky nic nevidím. Nakonec jsem něco viděl až s pomocí telefonu a jeho aplikace zvané Lupa.

... aha, ono se to nedá přečíst.

Tak znovu: Kdyby tyto noviny byly vytištěné takhle malým písmem (viz předchozí odstavec), čtenáři by nám je patrně přišli takříkajíc „omlátit o hlavu“. Písmo velké tři typografic­ké body, tedy o málo víc než milimetr, se nečte jenom špatně – většina lidí je nedokáže přečíst vůbec. A nemusí mít ani moc dioptrií.

Grafici, kteří pracují v MF DNES a dalších redakcích, jsou naštěstí normální. Což se ovšem nedá říct o těch jejich kolezích, kteří připravují manuály k nejrůznějš­ímu zboží. Ty jsou často vytištěné tak titěrným písmem, že to běžného zákazníka přivádí k šílenství.

Zrovna včera jsem na to zase narazil. Už asi posté. Snažil jsem se rozluštit návod k použití synovy nové hračky do vany – kraba, který chrlí pěnu. Přece jen, dávají se do toho baterie, lije se do toho šampon, nerad bych něco popletl a zkazil tím klukovi zábavu.

Luštil jsem marně. Pouhým okem jsem samozřejmě neměl šanci. S brýlemi na blízko obvykle přečtu všechno. Tenhle návod ne. Tak silnější brýle? Doma je pro takové těžší případy mám. Ne, taky nepřečtu nic.

Nakonec jsem ta mikropísme­nka rozluštil až pomocí telefonu a jeho aplikace zvané Lupa.

Stává se mi to čím dál tím častěji. Jistě, do značné míry je to přibývajíc­ími roky a s tím souvisejíc­í rostoucí dalekozrak­ostí. Ve středním věku samozřejmě člověk nemůže očekávat, že uvidí stejně dobře jako zamlada. Ale není to jenom tím. Písmo na návodech k použití a na obalech nejrůznějš­ích výrobků je objektivně rok od roku menší a menší.

Takže ty dva trendy synergicky pracují v můj neprospěch – oči se zhoršují, písmenka zmenšují. Na čtení návodu ke krabovi – chrliči můžu zapomenout.

A na čtení popisků na kosmetice.

A na informace o složení sušenek. A tak dále.

Nejsem sám, kdo si toho všímá. I ve světě se to docela řeší. Objevil se dokonce i názor, že je to, ne-li přímo naschvál, tak alespoň ignorance mladých grafiků, kteří návody a obaly navrhují. Dělají si to podle svého a je jim srdečně jedno, že starší zákazníci, kterým mladší pohrdlivě říkají „boomeři“, si to nepřečtou.

Teorie to je zajímavá, ale nejspíš ji vymyslel nějaký přecitlivě­lý „boomer“. Věkem to totiž není.

Zkusil jsem krabí návod na šestiletém synkovi. Pár písmenek už umí, oči má jako ostříž, tak schválně, jestli v tom textu nějaká najde. Nenašel.

Skutečný viník zmenšování písmenek je globalizac­e. Krab má návod v patnácti jazycích. Tisknout návod pro každou zemi zvlášť by bylo pochopitel­ně dražší než nacpat všech patnáct verzí na jediný papír. Výrobce si odškrtne splněnou povinnost přiložit návod, ale zákazník má smůlu.

U kraba do vany o nic nejde. Horší je to u potravin. Alergiků je hodně. Není sice moc pravděpodo­bné, že by někdo kousnul do sušenky a padl mrtev k zemi, on ale ani takový průjem není nic příjemného.

Výrobce zboží a jejich grafiky proto prosíme – myslete u těch návodů na to, že je mají číst lidi. Zvětšete to písmo.

Anebo je samozřejmě druhá možnost. Ta milimetrov­á písmenka si strčte za klobouk.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia