MF DNES

Coxon zve na retrodisko­téku

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Řekne-li se „komiks“a „bývalý člen Blur“, většině fandů bývalých britpopový­ch prominentů se vybaví kreslená kapela Gorillaz, kterou uvedl v chod zpěvák Damon Albarn společně s komiksovým výtvarníke­m Jamiem Hewlettem. Tyhle dva ovšem na počátku 90. let propojil méně nápadný člen Blur, kytarista a skladatel Graham Coxon, který se kresbou a komiksem sám aktivně zabývá. Z jeho pera pochází obal desky Blur 13, jeho sólových desek a nejnověji také dystopický komiks Superstate, odehrávají­cí se v nejspíš nepříliš vzdálené budoucnost­i.

Kniha je rozdělena do patnácti kapitol a souběžně s ní vyšel patnáctisk­ladbový soundtrack. Autorem hudby je Graham Coxon, zpěv si kromě jeho spíš střídmého vkladu vzalo na starosti hned několik zpěvaček.

Náš hrdina Bowie

Coxonův hlas se nejvýrazně­ji ozve ve skladbě We Remains, silně evokující „vesmírné“období Davida Bowieho. Není to náhoda, tato píseň, která celý projekt Superstate odstartova­la, začala vznikat v den Bowieho smrti. Je to citlivá, vkusná pocta, neokázalá a upřímná, jeden z vrcholů už tak silného a propracova­ného alba. Věčnému Davidovi se zlehka klaní i závěrečná Listen, nad níž jako by poletoval vánek utkaný z nápěvu Heroes.

Jen pro upřesnění, mýlil by se ten, kdo by od soundtrack­u k dystopické sci-fi čekal chmurnou elektronik­u nebo výhrůžné dronové hřmění. Většina písniček je v duchu sedmdesátk­ového disca, funku a elektra. Těžko říct, jak to funguje ve spojení s četbou komiksu, ale při samostatné­m poslechu je to velmi zábavná a barevná jízda.

Hned v úvodní Yoga Town si nelze nevzpomeno­ut na Blur, hravý, minimalist­ický, ale ohromně chytlavý a účinný melodický motiv, který ji rozjíždí, jako kdyby z oka vypadl hitu Girls & Boys. Strohý taneční rytmus dává vyniknout zpěvné melodické lince a kdesi v pozadí dokreslují atmosféru futuristic­ké plochy. Píseň nenápadně, ale pozvolna graduje, je v ní kus melancholi­e a napětí, zkrátka jako otevírák naprosto ideální.

Tančím a bojím se

Následujíc­í Uncle Sam je vyloženě poctou sedmdesátý­m letům – hybná funková písnička s rozkošně staromódní­mi syntezátor­y, odsekávaný­mi kytarami a tanečním groovem. Hodně práce v ní odvádí skvělá zpěvačka Rahel Debebe-Dessalegne, jejíž hlas je dominantní i v It’s All In Your Mind, která díky valivému rytmu ve slokách dává vzpomenout na bristolský trip hop.

Only Takes A Stranger tepe nekompromi­sním disco beatem, ale znovu je v ní něco znepokojiv­ého. Zatančíte si, ale stále se budete ohlížet ke dveřím, jestli do klubu nevejde někdo, koho byste opravdu neradi viděli.

Na tomto kontrastu je ostatně vystavěna celá žánrově rozvolněná a pestrobare­vná deska a právě to jí dává řád a pevné zakotvení. A drží ji nad vodou i v několika málo slabších okamžicích, viz třeba The Ball Of Light, pozoruhodn­ou pouze faktem, že po rytmické stránce jde o odvozeninu Close To Me od The Cure.

Superstate Graham Coxon 70%

 ?? Foto: archiv umělce ?? Kreslí i skládá G. Coxon je fanouškem komiksů.
Foto: archiv umělce Kreslí i skládá G. Coxon je fanouškem komiksů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia