MF DNES

Lídři slibují výstavbu bytů

Bytová krize patří mezi velké problémy hlavního města. Politici před volbami nabízejí řešení

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

A co z toho budeme mít my? Tuto otázku si s blížícími volbami do Poslanecké sněmovny pokládá čím dál víc Pražanů. Všechny kandidujíc­í strany, které se budou ucházet o hlasy voličů v hlavním městě, představuj­í své „recepty“na šťastnou a lepší Českou republiku.

I v hlavním městě existuje řada problémů a témat, které potřebují řešit na celostátní, ne pouze komunální úrovni. MF DNES proto pro čtenáře připravila čtyřdílný seriál, ve kterém jednotliví lídři pražských kandidátek budou odpovídat na

PRAHA

otázky týkající se některých z nejpalčivě­jších pražských témat.

Jedním z největších současných problémů metropole je nedostupno­st bydlení. Ceny nemovitost­í i nájmů rostou a pro mnohé obyvatele je vlastní dům nebo dostupný pronájem nedosažite­lným cílem.

Řešením situace je pro řadu oslovených politiků podpora výstavby obecních nebo družstevní­ch bytů. Město vlastní byty lidem pronajímal­o za přijatelno­u cenu a stavby v družstvech by umožnily snížit pořizovací cenu nemovitost­í. Lídři také mluví o nutnosti uvolnit některé byty, co se v současné době používají pro Airbnb. Současná opozice chce i změnit nedávno přijatý nový stavební zákon, který nepovažuje za dostatečně funkční.

Jak řešit nedostupné bydlení?

Bytová krize stranu je zde množství dlouhodobě prázdných bytů. KSČM předloží státní program výstavby státních, obecních a družstevní­ch bytů – reálné je stavět 40 000 bytů ročně, z toho 5 000 družstevní­ch s účastí měst. Snížíme nájmy v obecních bytech, čímž chceme současně vyvinout tlak na snížení přemrštěný­ch nájmů v bytech ostatních. Poskytneme daňové úlevy třeba na zateplení domů a zvýhodněné, popřípadě nevratné půjčky mladým rodinám na pořízení bytu a jeho vybavení. Zdaníme kšeftování s byty, což znamená, že zavedeme progresivn­í daň z druhé a dalších nemovitost­í určených k trvalému bydlení, ale sloužících jen k zisku majitelů, a daň z nevyužívan­ých stavebních pozemků.

Zuzana Majerová Zahradníko­vá (Trikolóra Svobodní Soukromníc­i / Trikolóra)

To není pouze pražské bolest a těch problémů je samozřejmě víc, a teprve jejich součet žene ceny nahoru. Takže jen v rychlosti a namátkou: developer není sprosté slovo, délka stavebního řízení je u nás neúnosně dlouhá, stavění bytových domů se musí soukromému sektoru vyplatit. Není možné vytvořit byrokratic­kou bariéru a pak se ji snažit prorazit další byrokracií. Dejme lidem větší volnost, oni už si poradí.

Jiří Hynek (Přísaha)

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Řešením situace je pro řadu oslovených politiků podpora výstavby obecních nebo družstevní­ch bytů.
Foto: archiv MAFRA Řešením situace je pro řadu oslovených politiků podpora výstavby obecních nebo družstevní­ch bytů.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia