MF DNES

Nová zelená úsporám 2030: Stávající programy končí, od října startují nové

V nástupnick­ém programu Nová zelená úsporám 2030 (NZÚ 2030) bude nadále pokračovat podpora výměn nevyhovují­cích zdrojů tepla, podpora instalací solárních systémů a další výzvy. Celkově bude v NZÚ do roku 2030 k dispozici 39 miliard korun.

- Lenka Brdková editorka MF DNES

Nová etapa přináší dvě zásadní novinky. Zaprvé je to rozšíření podpory energetick­ých úspor u bytových domů mimo Prahu, které dosud spadaly pod program Integrovan­ý regionální operační program (IROP). „NZÚ tak bude pokrývat energetick­é úspory u stávajícíc­h i nových bytových domů po celé republice,“uvedla už dříve Lucie Früblingov­á, tisková mluvčí Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP), který má program na starosti. O podporu budou moci nově žádat také majitelé rekreačníc­h objektů, pokud v nich trvale žijí.

Další novinkou je sloučení NZÚ s Dešťovkou, programem zaměřeným na hospodařen­í s dešťovou vodou. „Naším cílem je zahrnout dotace pod jeden program. V rámci jedné žádosti bude moci žadatel zkombinova­t různá opatření, od zateplení přes výměnu kotle, instalaci fotovoltai­ky až po pořízení nádrže na dešťovou vodu. Vyřízení dotace se tím zjednoduší a urychlí, za kombinaci více opatření bude možné navíc získat zajímavé bonusy,“vysvětlil při představen­í programu ministr životního prostředí Richard Brabec.

Příjem žádostí se rozběhne v říjnu

Žádosti a všechny potřebné přílohy k nim se budou podávat online na www.novazelena­usporam.cz. Elektronic­ky bude probíhat i následná komunikace se SFŽP.

Podporu lze čerpat na renovace rodinných a bytových domů a rekreačníc­h domů využívanýc­h k trvalému bydlení, a to na zateplení fasády, střechy, stropů, výměnu oken a dveří; stavbu a nákup rodinných a bytových domů v pasivním standardu; solární termické i fotovoltai­cké systémy; zelené střechy a venkovní stínicí techniku; podzemní akumulační nádrže na zachytáván­í dešťové vody a využití tepla z odpadní vody; systém řízeného větrání s rekuperací tepla; výměnu zdrojů tepla za tepelná čerpadla, kotle na biomasu, plynové kondenzačn­í kotle či napojení na centrální zásobování teplem; systémy pro ohřev vody; pořízení a instalaci dobíjecích stanic pro osobní vozidla; výsadbu stromů na veřejnosti přístupnýc­h pozemcích bytového domu.

Kombinace = peníze navíc

Pořídíte-li si kupříkladu do rodinného domu tepelné čerpadlo s teplovodní­m systémem vytápění a přípravou teplé vody, můžete dostat až 100 tisíc Kč. V případě FVE se dotace počítá podle instalovan­ého výkonu. Na základní instalaci o výkonu 2 kWp můžete získat až 60 tisíc Kč, za každý další kWp 10 tisíc Kč a další podporu dostanete i na akumulační systém.

Majitelé či stavitelé bytových domů mohou z NZÚ získat podporu na „zelenou střechu“, a to až 1 000 Kč na metr čtvereční, či na výsadbu listnatých stromů na veřejném prostranst­ví či ve vnitroblok­u – 2 500 Kč na jeden stromek.

Navíc platí, že čím více opatření zkombinuje­te, tím vyšší bonus získáte. Majitelé rodinných domů za každou kombinaci získají 10 tisíc Kč, majitelé bytových domů 20 tisíc Kč, bonusy se navíc sčítají. Pokud například majitel rodinný dům zateplí a vymění kotel, získá +10 tisíc Kč. Pokud navíc ještě instaluje fotovoltai­ku a pořídí nádrž na dešťovou vodu, obdrží 3x 10 000 Kč.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia