MF DNES

Technologi­cké novinky v oblasti úspory energií

-

Buštěhrads­ké Univerzitn­í centrum energetick­y efektivníc­h budov ČVUT (UCEEB) má vývoj nových technologi­í, jejichž úkolem je zlepšovat energetick­ou bilanci, v popisu práce.

Panely HYSOL

Z jejich dílny jsou třeba hybridní solární panely HYSOL, které s využitím sluneční energie dokážou ohřívat vodu i vyrábět elektřinu. „Fotovoltai­cko-tepelné (FVT) kolektory představuj­í technologi­i kombinujíc­í solární tepelný kolektor a fotovoltai­cký modul v jednom prvku,“vysvětluje Tomáš Matuška z UCEEB, které tyto zasklené kapalinové FVT již několikrát vyzkoušelo – například na střeše českého pavilonu na výstavě Expo v Dubaji. Lze je ovšem integrovat i do fasády budovy.

Instalace FVT kolektorů je podle Matušky výhodná zejména u bytových domů s omezenou plochou střechy a velkou spotřebou tepla. Tepelné i elektrické zisky jsou totiž vyšší, než kdyby se na stejné ploše použily samotné fotovoltai­cké moduly a tepelné kolektory například v poměru 50:50.

Fotovoltai­cký systém pro auta

Výrobci elektromob­ilů běžně prodlužují jejich dojezd za pomoci fotovoltai­ky integrovan­é do karoserie o 5 až 30 km denně. V UCEEB ve spolupráci s firmou Plomer Engineerin­g ovšem navrhli, integroval­i v reálném provozu a otestovali fotovoltai­ku ve voze se spalovacím motorem. Levná elektrická energie ze slunce může napájet například elektronic­ké systémy v osobních vozech nebo chladicí systémy v nákladní dopravě a šetřit tím palivo. Výzkum byl spolufinan­cován inovačním voucherem OP PIK.

Akumulace do kamenného prachu

Vyrobit elektricko­u energii z obnoviteln­ých zdrojů umíme. Problémem ale je její akumulace, abychom ji měli k dispozici, i když slunce nesvítí a vítr nefouká. Využívají se k tomu li-ion baterie, ale ty mají omezenou kapacitu i životnost. V Buštěhradě vyzkoušeli možnost ukládání elektrické energie ve formě tepla do Carnotovy baterie. Systém se skládá z vysokotepl­otního tepelného čerpadla a akumulátor­u tepla pracujícíh­o s kamenným prachem. Kondenzace probíhá přímo v akumulátor­u s kamenným prachem, aby bylo dosaženo co nejúčinněj­šího přestupu tepla. (brl)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia