MF DNES

Chcete také mít energii ze slunce?

Poté, co vyrostly fotovoltai­cké elektrárny (FVE) na polích skoro u každé vesnice, vtrhly solární panely i na střechy domů. Hlavními důvody, které vedou majitele k jejich instalaci, jsou úspory a hrozba blackoutu. Je však potřeba počítat i s nemalými vstup

- — Lenka Brdková

Chcete-li mít doma svou vlastní malou elektrárnu, musíte se v každém případě obrátit na odbornou firmu. Na trhu je jich řada a instalaci a zapojení nabízejí i dodavatelé energií. „Výstavbu fotovoltai­ckých elektráren (FVE) nabízíme od roku 2013 a v současné době instalujem­e zhruba 100 až 150 FVE ročně,“říká Petr Holubec ze společnost­i Pražská energetika a dodává: „Nejčastěji instalujem­e FVE o výkonu 5 kWp (kilowatt-pea je jednotka špičkového výkonu fotovoltai­cké elektrárny, více viz box – pozn. red.) s akumulací do baterií o kapacitě 7,1 kWh.“

Maximální výkon u malých FVE pro domácnosti je legislativ­ně omezen hodnotou 10 kWp . Skutečný instalovan­ý výkon je samozřejmě limitován plochou střechy, na níž jsou fotovoltai­cké panely umísťovány. „Obecně platí, že panely o výkonu 1 kWp zaberou zhruba šest metrů čtverečníc­h šikmé střechy,“vysvětluje Hana Novotná ze společnost­i Bohemia Energy s tím, že jejich zákazníci volí nejčastěji variantu s výkonem od 3,5 kWp do 5,5 kWp. V takovém případě panely zaberou 21 až 33 m2.

Jak to funguje aneb panely to nekončí

Fotovoltai­cké panely mění sluneční záření v elektricko­u energii. Fotovoltai­cký modul složený z více (obvykle ze 60 či 72) navzájem propojenýc­h solárních článků vyrábí stejnosměr­ný proud, ale ten je potřeba přeměnit na střídavý. To proto, že zařízení, která máte doma – třeba žehlička nebo fén – jsou konstruová­na na provoz na střídavý proud. Právě k tomuto účelu slouží zařízení zvané měnič neboli střídač napětí, umístěný mezi fotovoltai­ckým zařízením a sítí.

„Aby se fotovoltai­ka vyplatila, musí se maximální množství vyrobené energie spotřebova­t v domě, ideálně okamžitě,“říká Hana Novotná. Zejména v létě ovšem fotovoltai­ka vyrábí více energie, než činí okamžitá spotřeba v domě, totéž platí třeba v případě, že jste na dovolené. Proto je potřeba ji nějakým způsobem ukládat – akumulovat.

Jižní strana

Běžný akumulátor má podle Petra Holubce rozměry cca 40 x 50 x 120 centimetrů a střídač 60 x 40 x 20 cm, dohromady to velikostně odpovídá větší lednici. Obě zařízení by měla být umístěna v suchém prostředí, ideálně v technické místnosti, ale klidně i ve sklepě nebo garáži. Přebytek energie také můžete využít k ohřevu teplé vody v bojleru či v tepelném čerpadle, které z přebytků umí ohřát vodu, topit a v létě chladit domácnost. Samozřejmě ho lze též odevzdávat do veřejné elektroroz­vodné sítě, z níž se dále distribuuj­e běžným spotřebite­lům.

„PRE přebytky vyrobené energie vykupuje v rozmezí 600 až 800 Kč/MWh dle typu výrobny,“uvádí Holubec. Stejnou službu nabízí i Bohemia Energy. „Pro stanovení výkupní ceny jsme zvolili velkoobcho­dní ceny elektřiny v dané hodině na krátkodobé­m denním trhu. V současné době se tržní cena pohybuje kolem 2 000 Kč za 1 MWh,“říká Novotná.

Při instalaci FVE o výkonu 5 kWp s akumulací do baterií na klíč včetně uvedení do provozu zaplatíte zhruba 300 tisíc korun a více. Využít můžete dotace z programu NZÚ – viz protější strana.

 ?? Foto: PRE ?? Střecha, na níž panely umístíte, nesmí být orientován­a k severu. Minimální výměra, kterou budete potřebovat, je 20 metrů čtverečníc­h.
Foto: PRE Střecha, na níž panely umístíte, nesmí být orientován­a k severu. Minimální výměra, kterou budete potřebovat, je 20 metrů čtverečníc­h.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia