MF DNES

POHLED: Lvice kořistí. Najde Kvitová jiskru?

- — Karel Knap

Víckrát v kariéře se tenistka Petra Kvitová ocitla na dně. Měla pocit, že už nemá kde brát. Tělo vyčerpané. Mysl nalomená.

Se zle pořezanou rukou po přepadení slyšela, jak jí odborníci dávají pětiprocen­tní naději na návrat.

Kdyby se v některé z krizí rozloučila a odkráčela do penze, vyprovázel by ji bouřlivý aplaus znějící i z Londýna, Melbourne či Pekingu. Její odkaz je nezpochybn­itelný.

Dosud se vždy v krušných chvílích sebrala a odhodlala k další dřině a boji. Zakousla se do tréninku, který vnímá jako nutné zlo. Pouštěla se do bitev se starými i novými rivalkami. Přebírala třpytivé trofeje a blaženě je objímala.

Nyní se opět ocitla v nevlídné situaci. Rok 2021 do značné míry protrpěla. V bublinách si připadala jako v žaláři. Tesknila na kurtech bez diváků. Smolně se zranila v Paříži. Utrpěla zničující porážky ve Wimbledonu a na olympiádě v Tokiu, které opouštěla úplně vyždímaná.

Na grandslame­ch nasbírala jen čtyři výhry, přičemž nejvýše postavenou ženou, kterou zdolala, byla Slovinka Hercogová (číslo 86). Hůř si na čtyřech největších akcích počínala naposled v devatenáct­i.

V sobotu ji v New Yorku převálcova­la Řekyně Sakkariová, z níž sršel elán. Kvitová, dříve obávaná šelma tenisových lovišť, proti ní působila jako nebohá kořist. Přiznala, že jí chyběla šťáva. Zmínila, že potřebuje najít motivaci do úmorné přípravy a dostat se do kondice, bez níž nemůže čelit stále početnější hordě sokyň.

Ztratila jiskru i auru alfa samice. V březnu jí bude dvaatřicet. V elitní čtyřicítce v pořadí WTA Tour jsou teď jen tři starší dámy – Serena Williamsov­á, Kerberová a Azarenková.

Mezi fanoušky poletuje myšlenka, že by s trenérem a životním partnerem Jiřím Vaňkem mohla založit rodinu. Ale kdo jsme my všichni ostatní, abychom jen tak mohli radit takové sportovní kapacitě?

Sama si rozhodne, zda znovu vzkřísí poněkud uvadající kariéru.

Sama musí zjistit, jak pevná je její vůle. Jak silná je její touha.

Stojí před další životní výzvou. Možná ji láká představa domu se zahradou, po níž pobíhají její blonďatá dítka. Občas o ní mluví. Ale vsadil bych se, že ji prozatím odsune.

A že ještě kdekomu vytře zrak.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia