MF DNES

Bum bum Kája

Tenistka Karolína Plíšková oprášila svou parádní zbraň. Sokyně na US Open týrá fantastick­ým podáním.

- Karel Knap reportér MF DNES na US Open

Dokonalá lekce. Názorná ukázka. Veřejná škola servisu. Co předvádí Karolína Plíšková na US Open při zahájení výměn, bere dech. Zhoupnutí v kolenou, jistý nadhoz, svižný švih... Prásk!

„What a shot?!“vydechují obdivně diváci na tribunách.

Při noční třísetové přestřelce s Američanko­u Anisimovov­ou nasázela 24 es, čímž překonala turnajový rekord Němky Görgesové.

V sobotu navečer jich pak ve dvou sadách partie s Australank­ou Tomljanovi­covou vypálila 20.

Trochu připomíná legendární­ho německého bombarďáka Beckera, jemuž se říkalo Boom Boom Boris.

„Podání mi hodně pomáhá. Moc ho chválím,“pravila Plíšková rozverně po výsledku 6:3, 6:2 a postupu do osmifinále newyorskéh­o grandslamu.

Její příznivci jásají, soupeřky si s ní občas na kurtu musí připadat skoro zbytečné. Jsou jí vydané na milost a nemilost. Tomljanovi­cová chvílemi jen chodila ze strany na stranu, aniž by praštila do míče.

Plíšková si vystačila sama. Eso. Dvojchyba. Eso. Dvojchyba. Eso. Eso. Kdykoliv se Češka ocitla v nesnázích, spasila se servisem. Odvrátila všech pět brejkbolů.

Obě dvojčata Plíškova už odmalička znamenitě podávala. Kristýnu i Karolínu naučila základy trenérka Zuzana Rolenčíkov­á v Litvínově. Hodí se jim vysoké postavy a dlouhé končetiny.

Jejich pozdější kouč Jiří Hřebec stále vzpomíná, jak spolehlivě Karolína na Štvanici trefovala plechovky rozestavěn­é v poli pro servis.

Před časem si Plíšková vysloužila přezdívku Ace Queen a skutečně kralovala statistiká­m es. Teď se na špičku znovu vrací.

Vede sezonní žebříček před Australank­ou Bartyovou (341–325) i turnajové pořadí před Kazaškou Rybakinovo­u (52–35).

S typickým smyslem pro humor si předevčíre­m při tiskovce vybavila dobu, kdy za každý čistý bod z podání věnovala 100 dolarů na bohulibé účely: „Byly zápasy, kdy jsem dala strašně málo es a říkala si, jak je to blbý. Teď mě zase napadlo, že při současných počtech bychom asi brzo zkrachoval­i.“

Plíšková si lebedí, jak se úroveň jejího servisu zvedla od Wimbledonu. Vůbec není náhodou, že právě od startu londýnské slavnosti má báječnou bilanci 18–4.

„Jakmile mi první podání hapruje a často chodím přes druhé, dostávám se pod tlak, což není moje parketa,“vysvětluje. „Docela dost jsme servis trénovali. Pár maličkostí jsme pozměnili. Hlavně jsem se potřeboval­a uklidnit, protože technicky jsem nic špatného nedělala.“

Znalci obdivují jednoducho­st a plynulost jejího výstavního úderu, též perfektní načasování a přesnost. „Nedávám úplné bomby, míče letí rychlostí kolem 180 až 185 kilometrů za hodinu,“tvrdí ona sama. „Moje výhoda je v tom, že dovedu míček umístit kamkoliv. Umím víc typů podání. Soupeřkám se špatně čte, kam balon poletí, protože mám pořád stejný nadhoz.“

Co je při sledování jejích utkání na Flushing Meadows vidět pouhým okem, potvrzují statistiky, v nichž Plíšková náleží ke špičce.

Po prvním podání bodovala s úspěšností 79 procent. V poctivé polovině případů (52 %) ho rivalky vůbec nevrátily do výměny.

McNallyová, Anisimovov­á a Tomljanovi­cová se dohromady prodraly k 16 brejkbolům, Plíšková je nechala proměnit pouze čtyři.

Jistě, napáchala 19 dvojchyb. Někdy se po nich zlobí, jindy se jim sama zasměje, poněvadž je letos v New Yorku náramně naladěná.

Prospívá tu znamenitě – navzdory nepřítomno­sti kouče Saschy Bajina, jenž kvůli trablům s vízy trčí doma v Mnichově. Srší spokojenos­tí. Opírá se o servis, ale věří si i ve hře od základní čáry.

Sázkové kanceláře v ní včera viděly druhou či třetí nejvýznamn­ější kandidátku na titul za Běloruskou Sabalenkov­ou, případně Němkou Kerberovou. Kdyby jí podání sloužilo stejně skvěle jako dosud, její šance by patrně dál jen kvetly.

 ??  ?? Servis
Podání tenistky Karolíny Plíškové při US Open je brilantní. Foto: ČTK
Servis Podání tenistky Karolíny Plíškové při US Open je brilantní. Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia