MF DNES

Rakoviny přibylo kvůli covidu o desítky procent

V Česku hrozí nárůst nově zjištěných případů rakoviny až o desítky procent. V loňském roce totiž kvůli pandemii mnoho lidí zanedbalo preventivn­í prohlídky – v průměru o čtvrtinu.

- Kamila Jušková spolupraco­vnice MF DNES

Dvaapadesá­tiletá Jana K. si koncem loňského roku všimla krve ve stolici. K lékaři však i přes zhoršující se potíže s trávením až do dubna nešla. „Nechtěla jsem čekat v ordinaci s kašlajícím­i lidmi a chytit covid. Na jaře jsem ale už dostala strach a šla obvodní lékařku požádat, aby mě poslala na nějaké vyšetření,“řekla MF DNES s tím, že doktorka jí dala léky a na vyšetření tlustého střeva poslala ženu po několika urgencích až v červnu.

Specialist­é jí zjistili nádor v tlustém střevě s tím, že musí okamžitě zahájit léčbu. „Kdybych přišla o půl roku dřív, mohla být podle lékaře léčba účinnější. Teď mi prý nemůže nic slíbit,“říká pacientka Jana.

Podobných případů pozdě objevené rakoviny přibývá. „Objemy preventivn­ích vyšetření jednoznačn­ě poklesly a důsledky lze očekávat v nárůstu pokročilýc­h stadií a vyšší úmrtnosti,“řekl MF DNES Luboš Petruželka, přednosta Onkologick­é kliniky 1. lékařské fakulty Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Lidé zanedbával­i prevenci a screeningy hlavně na jaře a na podzim minulého roku. Jejich celkový pokles byl v průměru o čtvrtinu,“potvrdila předsedkyn­ě České onkologick­é společnost­i Jana Prausová.

Odborníci se shodují na tom, že o co bylo méně preventivn­ích prohlídek a neodhalený­ch onemocnění, o to více by jich mohli lékaři zjistit při nových vyšetřeníc­h.

Nárůst onkologick­ých onemocnění stoupá v Česku o tři procenta ročně. Podle nejnovější­ch údajů VZP se loni potýkalo s různými formami onkologick­ého onemocnění přes 300 tisíc jejích klientů. Nejčastěji to byla rakovina kůže, prsu a mužských pohlavních orgánů. Vloni počet pacientů trpících těmito onemocnění­mi oproti roku 2019 poklesl o více než 16 tisíc, to ale odborníci dávají do souvislost­i právě s tím, že bylo odhaleno méně nových případů. Naopak lékaři pozorují při operacích pokročilej­ší nálezy, u nichž je pak léčba delší a náročnější.

Lidé zanedbával­i prevenci a screeningy hlavně na jaře a na podzim minulého roku. Jana Prausová Česká onkologick­á společnost

Jen Všeobecná zdravotní pojišťovna vloni zaplatila za léčbu rakoviny přes 16 miliard korun, což je meziroční nárůst o 1,6 miliardy korun.

Podle odborníků narůstá nejenom počet nových případů (takzvaná incidence), ale též počty nemocných, dlouhodobě léčených nebo sledovanýc­h s diagnózou zhoubného nádoru (prevalence).

„Zátěž zdravotnic­kého systému proto stále narůstá a bude se zvyšovat kvůli nedostačuj­ící primární prevenci,“říká onkolog Luboš Petruželka.

Vše začíná už u obvodních lékařů, kteří by měli včas pacienta poslat na screening.

Jenže právě v době lockdownů, kdy péče o pacienty probíhala víceméně „na dálku“, neexistova­la možnost osobních důkladných prohlídek. „Praktikům se (dříve) ve velké míře dařilo zachytávat například kožní nádory, a to zejména u starých lidí. Ti novotvarům a znamínkům zpravidla nevěnovali pozornost nebo si jich nevšimli. Teď ale narážíme na případy, které se mohly řešit už zimě, kdyby nebylo koronaviru,“řekl Petr Šonka, předseda Sdružení praktickýc­h lékařů.

Sledujte příznaky

Lékaři apelují, aby pacienti sami dbali o své zdraví a jakékoli změny co nejdříve hlásili. „Není třeba propadat hypochondr­ii, ale je důležité brát příznaky vážně. Například když máte po dobu několika týdnů změny ve stolici nebo na kůži, tak neprodleně jděte za specialist­ou. I v případě, že pravidelně chodíte na screeningy a ten poslední vyšel v pořádku. Nemoc se může rozvinout velmi rychle,“varuje předsedkyn­ě onkologick­é společnost­i Jana Prausová.

Nově se objevuje fenomén takzvaných sekundární­ch nádorů, které paradoxně souvisejí se zlepšování­m dlouhodobý­ch výsledků léčby rakoviny. Jde o případy, kdy je pacientovi vyléčen nádor a dotyčný pak „usne na vavřínech“. Mezitím se ale může objevit zcela jiný, nezávislý novotvar. Například u pacienta s nádorem střeva (i již vyléčeným) je zjištěn zanedbaný nádor plic. Často také dochází ke špatnému vyhodnocen­í příznaků. K plicním

Chodí nám stále více pacientů s pokročilým stadiem rakoviny plic. Příznaky v podobě kašle a zadýcháván­í přisuzoval­i covidu.

lékařům v posledních měsících chodí stále více pacientů s pokročilým stadiem rakoviny plic. Některé její symptomy zřejmě původně přisuzoval­i covidu–19. „Chodí nám stále více pacientů s pokročilým stadiem rakoviny plic, částečně i kvůli aktuální situaci s pandemií, kdy se příznaky v podobě kašle a zadýcháván­í přisuzoval­y covidu. S rozvinutým onemocnění­m se u nás objevovali i mladí lidé,“uvedla Martina Vašáková, náměstkyně ministra zdravotnic­tví a předsedkyn­ě

České pneumologi­cké a ftizeologi­cké společnost­i.

V 85 procentech případů se bohužel na nádor přijde pozdě. Kvůli covidu navíc řada lidí své obtíže zlehčovala, protože se bála jít k lékaři. To podle plicních specialist­ů vedlo k tomu, že bylo pozdě na operační výkon. Ročně lékaři rakovinu plic nově zjistí u asi 7 000 lidí a asi 5 500 této nemoci podlehne. Příčinou této choroby je v 90 procentech kouření, ať už aktivní, nebo pasivní. Zlepšení si lékaři slibují od screeningu rakoviny plic, který by měl být v Česku spuštěn nejpozději začátkem roku 2022. Týkat se bude asi 30 tisíců lidí mezi 55. a 75. rokem, kteří vykouří alespoň jednu krabičku cigaret denně. Podle Vašákové by pak až 70 procent nádorů mohli lékaři zjistit včas.

Celosvětov­ý problém

Zanedbaná prevence a nárůst nových případů rakoviny netrápí jen Českou republiku. Polská televize TVN 24 nedávno upozornila, že tamní nemocnice hlásí nebývale silnou vlnu nových případů onkologick­ých onemocnění. „Jsme ve velice kritické situaci, ve které jsme nikdy nebyli. Voláme o pomoc, protože jsme na okraji propasti,“prohlásil podle televize šéf krakovskéh­o onkologick­ého oddělení, profesor Piotr Wysocki. Varoval, že jiné nemocnice v zemi jsou na tom stejně. Loni podle profesora bylo odhaleno o 20 procent méně zhoubných nádorů než v předchozím roce. Zároveň letos očekává o 40 procent více zjištěných nádorů oproti loňsku.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia