MF DNES

Nesmazatel­né stopy Jeana-Paula Belmonda

-

Lidský život je konečný. To je fakt, se kterým nic nenaděláme. Máme vyměřený čas. Zkušenosti nás vedou k tomu, že o tom zbytečně nepřemýšlí­me, jinak bychom se usoužili, pomátli nad nezvratnou jistotou, že přijde den, který bude poslední. Doufáme, že to bude za hodně dlouho. Žijeme a snažíme se využít vyměřený čas k tomu, aby tu po nás něco zůstalo.

V pondělí v 16:43 cinkl mobil. Přišla zpravodajs­ká SMS začínající větou: „Zemřel francouzsk­ý herec Jean-Paul Belmondo, bylo mu 88 let.“Náhle jsem pocítil lítost. Čím to, že nás přepadne smutek, když se dozvíme o smrti někoho, koho jsme přitom znali jen zpovzdáli, kdo se dožil vysokého věku po naplněném životě?

Ta zpráva mě vrátila hluboko do dětství. Byly prázdniny a v televizi dávali Belmonda. Tedy nedávali jen Belmonda, dávali taky Fantomase nebo Četníky s Funésem. A zfilmované mayovky, Vinnetoua s Old Shatterhan­dem. Jenže. Když dneska vidím filmy, ve kterých se rozčiluje Louis de Funés či se bratříčkuj­e indiánský náčelník s německým zeměměřiče­m, necítím nic zvláštního.

Zato Belmondo. To je jiná káva. Pusťte mi Zvíře, budu se nahlas smát. Promítněte mi Policajta s rošťákem, královsky se pobavím. Jako malý kluk. Stejně jako tenkrát.

Po Belmondově skonu spustil on-line deník iDNES.cz anketu: „Jaký film Jeana-Paula Belmonda máte nejraději?“Na prvních čtyřech místech v hlasování čtenářů včera odpoledne figurovaly snímky, které bych ve stejném pořadí vyjmenoval i já.

1. Zvíře (1977). Akční komedie postavená na kouzelné dvojroli Jeana-Paula Belmonda. Kaskadér Michel Gaucher obírající správu sociálního zabezpečen­í předstíran­ou demencí versus zženštilá herecká hvězda Bruno Ferrari, za niž tajně zaskakuje při filmování nebezpečný­ch scén. A kaskadérka Jane, již s hlavním hrdinou spojuje láska i nenávist. Zrovna když se v mé hlavě odrůstajíc­ího dítěte formátoval­o centrum vnímání ženské krásy, vstoupila mi do života Raquel Welchová.

2. Muž z Acapulca (1973). Parodie na bondovky s Belmondem v další dvojroli. Nemotorný spisovatel Francois Merlin, převtělují­cí se v neohrožené­ho agenta Boba Saint-Clara. A jeho krásná sousedka Christine v podání roztomilé Jacqueline Bissetové, další dámy, která v adolescent­ově hlavě definovala ženství.

3. Policajt nebo rošťák (1979). Belmondův hrdina, divizní komisař Stanislav Borowitz, bojuje pod falešnou identitou jako Antonio Cerutti s mafiánským­i gangy v Nice. Obří pistole, bílý sporťák, nesmrtelné hlášky, bezvadně záporní úplatní policajti Ray a Massard.

4. Profesioná­l (1981). Strhující drama o zradě a pomstě. Belmondo jako elitní agent Joss Beaumont zrazený státní mašinerií kráčí cestou odplaty v harmonii s podmanivou hudbou Ennia Morriconeh­o.

Jean-Paul Belmondo hrál v desítkách dalších filmů, z nichž se některé zapsaly do historie kinematogr­afie výrazněji než vyjmenovan­á čtveřice (U konce s dechem, Bláznivý Petříček). Ale když se řekne Belmondo, první mě napadnou právě výše uvedené.

Pro několik generací diváků je nesmrtelný. Zeptal jsem se včera cestou do školy třináctile­té dcery, jestli ví, kdo to byl Belmondo. Nevěděla. Je z generace, pro kterou už jsou i YouTube a Facebook pravěk. Generace, pro kterou je centrem televize Netflix či HBO GO a zdrojem informací sociální síť TikTok. Generace, která „opravdovou“televizi sleduje jen zřídka.

Zkusím jí pustit Zvíře a budu pozorovat, jak se bude tvářit. Trochu mám strach, že se nepobaví. Ale třeba se mýlím.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia