MF DNES

Halsey natočila svou nejambició­znější desku

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Americká zpěvačka Ashley Nicolette Frangipane, tvořící a vystupujíc­í pod pseudonyme­m Halsey, už na sebe celkem slušně upozornila předchozím­i třemi deskami, ale v případě novinky If I Can’t Have Love, I Want Power jde o její nejkomplex­nější a nejambició­znější dílo.

Je to koncepční nahrávka, přičemž ústředním tématem je obava a zároveň radost z těhotenstv­í a porodu. Album doprovází stejnojmen­ný film v režii Colina Tilleyho, a co je nejdůležit­ější, k produkci a skládání nových písniček si Halsey přizvala dvojici Trent Reznor a Atticus Ross.

Nejlepší deska

Tihle dva se v poslední době věnují filmové hudbě – pravidelně spolupracu­jí například s režisérem Davidem Fincherem – a v současnost­i tvoří sestavu kapely Nine Inch Nails.

Žádný div, že máme v rukou Halseyinu hudebně nejpestřej­ší, nejbarevně­jší a vůbec nejlepší desku. Žánrově se písničky pohybují v ranku alternativ­ního rocku s výbušným refrénem (Easier Than Lying). Klestí si cestu skrze hutné hiphopové beaty (Lilith) nebo se skládají z polámaných rytmů a industriál­ně skřípavých zvuků jak z desek Nine Inch Nails, skladba Girl Is Gun je jeden z vrcholných momentů desky.

Je to maximálně účelná a citlivá produkční práce, Reznor s Rossem přesně vycítili, co která skladba potřebuje, aby vyzněla, jak bylo zamýšleno.

Kde bylo třeba trochu přiškrtit, a kde naopak povolit, aby hudba plynula zcela přirozeně. Refrén v You Asked For This je podepřený shoegazeov­ou kytarovou stěnou, která se ale nijak netluče s pěveckou linkou a jen ji zlehka nadnáší.

Nejsem žena, jsem bohyně

Deska má díky stylové nejednozna­čnosti dynamiku a spád, vše do sebe zcela přirozeně zapadá. Akustická balada Darling i dusné a dusavé elektro I Am Not A Woman, I Am God, jinak další vrcholný okamžik.

Dá-li se bavit o nějakých slabších kusech, pak snad předposled­ní The Lighthouse. Není vyloženě špatná, ale její uválená a plazivá melodická linka zkrátka nemá tu pravou sílu a působivost.

Ovšem nic, co by se muselo nutně přeskakova­t. Naopak, tahle deska se musí vnímat a poslouchat jako celek. Teprve tak dává smysl, kouskovat ji na fragmenty znamená zbavit jí kusu jejího kouzla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia