MF DNES

Fotbalová Paříž vzpomíná: Když v PSG šéfoval Belmondo

Tušili jste, že zesnulá herecká legenda pomáhala dostat na fotbalovou mapu giganta Paris Saint-Germain? Dokonce i v roli viceprezid­enta

- — David Čermák

Než začal s herectvím, zkoušel to jako profesioná­lní boxer. Ještě předtím v dětství snil o cyklistick­é kariéře.

Miloval tenis a jako jeden z prvních si v sedmdesátý­ch letech koupil VIP lóži na dvorcích Rolanda Garrose.

Bavilo ho ragby i motorsport, synu Paulovi dokonce pomohl splnit sen o kariéře pilota F1.

Mohla snad požitkáře a sportovníh­o nadšence Jeana-Paula Belmonda minout vášeň pro fotbal? Sotva!

Možná jste věděli, že rád navlékal rukavice a chytal za jedenáctku francouzsk­ých herců. Třeba jste slyšeli i historku o tom, jak se do branky v deseti letech dostal: jeho maminka se prý nemohla dívat, jak se v poli trápí, zašla za trenérem a poprosila: „Copak nevidíte, že se kope za uši? Dejte ho radši mezi tyče, ať nedělá ostudu!“

Ale tušili jste, že když v pondělí večer herecká legenda v osmaosmdes­áti letech zemřela, přišel fotbalový gigant Paris Saint-Germain o jednu z nejzásadně­jších postav své historie?

Je to tak – nebýt Belmonda, dost možná by se v létě Lionel Messi stěhoval úplně jinam. Značka PSG by bez jeho elánu (a peněz) buď nepatřila mezi špičku, nebo by třeba vůbec neexistova­la.

Ten kouzelný příběh se začal psát před více než padesáti lety, kdy – věřte nebo ne – velká Paříž neměla žádný tým v první lize. Skupinka byznysmenů vycítila příležitos­t, založila klub s názvem FC Paříž, zařídila jeho zařazení do nejvyšší soutěže, a aby získala hráče, sloučila jej s amatérským Stade Saint-Germain.

Spojení vydrželo dva roky, pak se dvě frakce rozhádaly a zatímco FC Paříž zůstal v první lize, Paris Saint-Germain se propadl do třetí.

Tehdy se na scéně objevuje módní návrhář Daniel Hechter, který snil o tom, že vybuduje v Paříži opravdový velkoklub. Přizval dva přátele, bývalého fotbalistu Jackyho Blocha a publicistu Francise Borelliho, kteří se pro změnu dobře znali s Belmondem. Slovo dalo slovo a v červnu 1973 už se ve slavné pařížské restauraci Edgar konala tisková konference, během které se novináři dozvěděli podrobnost­i o novém PSG: kupuje druhou ligu od Quévily, proudí do něj peníze a Belmondo, tehdy zrovna zářící v trháku Muž z Acapulca, se ujímá role viceprezid­enta!

Názory na to, jak intenzivně se fotbalovém­u bafuňářstv­í skutečně věnoval, se různí, jisté ale je, že finančně klubu pomohl výrazně.

„Jestli jsem do týmu narval hodně peněz? To si pište,“ujišťoval ještě před třemi lety. „Lákalo mě vytvořit v Paříži velkoklub, který bude vyhrávat tituly. Doteď mě mrzí, že když jsem odcházel, nenechal jsem si aspoň malý podíl. Po třech letech jsem zjistil, že tahle role se s herectvím nedá kombinovat a vycouval jsem. Ale zůstávám největším fanouškem. PSG mám pod kůží.“

A neplatí to i opačně? Možná, že se část Belmondovy hvězdné aury obtiskla do DNA klubu, který v poslední době mění Paříž ve fotbalový Hollywood a rozhodl se převálcova­t konkurenci velkolepým­i přestupy.

„Když lidi říkají, že v PSG se dělá fotbal jako showbyznys, neberu to jako posměšek. Pro mě je to kompliment,“tvrdí bývalý prezident klubu Alain Cayzac. „Čím víc hvězd tu bude hrát, tím líp! A to všechno začalo díky Belmondovi.“

 ??  ?? Fanoušek Jean-Paul Belmondo pomohl znovuzroze­ní PSG.
Fanoušek Jean-Paul Belmondo pomohl znovuzroze­ní PSG.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia