MF DNES

Čapkovy plechové panáky nahradí centrální systém

- — Tomáš Šťástka

Doslova nabitá moderními technologi­emi bude nejnovější premiéra Laterny magiky nazvaná Robot Radius. Dron mezi diváky, vizualizac­e na LED obrazovce, technologi­e real time motion capture. Režisérka Miřenka Čechová a umělecký šéf scény Radim Vizváry vytvořili představen­í, které tematicky navazuje na Čapkovo stoleté R.U.R.

Člověk jako hrozba

„Vyšli jsme z poslední části Čapkovy hry, kdy postava Alquista zůstává posledním člověkem na Zemi a vede dialog s robotem Radiem, který ho nutí, aby našel kód rozmnožová­ní robotů,“popisuje Čechová.

„Zatímco Alquist neví, jak úkol splnit, náš hrdina, též poslední člověk, tuší, jak nechat existovat svět dál v digitální podobě. Svádí ale morální souboj, zda je to opravdu cesta k zachování lidské stopy,“naznačuje k ději multimediá­lního představen­í.

„To má dystopický temný a trochu ambivalent­ní konec v nenápadné otázce, zda není nakonec největší hrozbou světu člověk a zda není jediná cesta, jak svět zachránit, ona apokalypsa,“dodává režisérka.

Veškeré texty, které v představen­í zazní, vycházejí z Čapka, diváci je uslyší pouze ve formě voiceoveru, tedy hlasu, který popisuje, co se děje. „U Čapka jsou roboti humanoidní plechoví panáci, u nás je to centrální systém, který promlouvá ženským hlasem,“srovnává Čechová.

V představen­í vystupuje mim Radim Vizváry, který spolu s Čechovou dříve působil v souboru Tanteorse. „Miřenka žánr posouvá. Budu dělat současnou pantomimu, na kterou jsme byli zvyklí, když jsme spolupraco­vali. Říkali jsme tomu physical mime,“popisuje Vizváry.

Pavlíček naživo

Vedle něj se představen­í naživo účastní i hudebník Michal Pavlíček, který pro kus složil vlastní hudbu, již osobně zahraje. „Náramně jsme si sedli, je to radost a velká zkušenost, spolupraco­vat s takovým profíkem,“popisuje Vizváry. Premiéru plánují v Laterně magice na pátek a sobotu, po jediné říjnové repríze pak Robot Radius zamíří na výstavu EXPO 2020 do Dubaje.

„O adaptaci R.U.R. jsme požádali Radima Vizváryho ze dvou důvodů: jednak je rok 2021 stým výročím uvedení Čapkovy hry v Národním divadle a jednak pantomima odstraní při uvedení na EXPO v Dubaji, kde narozeniny robota připomenem­e, jazykové bariéry,“vysvětluje generální komisař české účasti na EXPO Jiří František Potužník.

Inscenace má symbolicky navázat na úspěch Laterny magiky, která se jako první multimediá­lní divadlo představil­a na EXPO 58 v Bruselu.

 ?? Foto: Vojtěch Brtnický ?? Digitální alter ego Díky moderní technologi­i motion capture IMU Radima Vizváryho naskenují a rozpohybuj­í přímo na plátně.
Foto: Vojtěch Brtnický Digitální alter ego Díky moderní technologi­i motion capture IMU Radima Vizváryho naskenují a rozpohybuj­í přímo na plátně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia