MF DNES

Rady od podvodníka

V USA hledaný, v Česku advokát Čtyři roky byl na útěku. V Praze se vydával za advokáta.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Nejprve útěk z Ameriky, kde mu hrozilo vězení za podvody, do Česka. A po několika letech útěk z Česka, kde se o něj začala zajímat policie kvůli jeho advokátní praxi, zpět do USA.

Američan Raza Sikandar dokázal pomocí kradených dokladů několik let unikat úřadům v Evropě i Americe. Zatčen byl až koncem loňska, když se – jak jinak než kradeným pasem – prokázal před imigračním­i úředníky na letišti v New Yorku.

„Byl zatčen na útěku před úřady České republiky, které jej stíhají za to, že se vydával za advokáta,“stojí v textu Sikandarov­a obvinění, jež MF DNES prostudova­la.

Útěk do Prahy

Sikandar se do Česka vydal už v roce 2016. Při odletu do Evropy použil pas, který vzal svému bratrovi. Na své doklady cestovat nemohl, v té době na něj bylo vypsáno hned několik zatykačů pro podvody v hodnotě tisíců dolarů a například v jednom okrsku ve státě Virginia byla jeho podobizna na „tablu“deseti nejhledaně­jších lidí.

Sikandarov­i se přesun podařil. Místo skrývání se však pustil do práce a začal nabízet advokátní služby. Využil přitom zřejmě opět identitu svého bratra.

Na stránkách, kde nabízel své advokátní služby, je uvedeno jméno Raza Sikandar, v seznamu advokátů České advokátní komory byl ale zapsaný jako Shuja Hasan Sikandar,

což je zřejmě jméno jeho bratra.

Česká advokátní komora MF DNES potvrdila pouze to, že se policie komory na Sikandara vyptávala. Jak se muž, který přicestova­l na kradenou identitu, dostal na oficiální seznam advokátů, však nevysvětli­la.

„Poskytli jsme policii kopie dokladů, jež advokát Shuja Hasan Sikandar předložil se svou žádostí o zápis do seznamu advokátů vedeného komorou,“uvedla mluvčí komory Iva Chaloupkov­á s tím, že Sikandar v Česku působil v letech 2018 a 2019.

Sikandar byl zapsán jako takzvaný zahraniční advokát, to znamená, že mohl poskytovat právní služby jen v oblasti mezinárodn­ího práva a také práva státu, v němž získal oprávnění k poskytován­í právních služeb.

Sikandar musel předložit doklad,

který prokazoval, že může v USA pracovat jako advokát a navíc složit takzvanou uznávací zkoušku.

Sice tak nemohl zastupovat své klienty před českými soudy, statut advokáta mu však přidával na důvěryhodn­osti, což využil před rokem v době, kdy se o něj začaly zajímat tuzemské úřady.

Sikandar jistému Američanov­i žijícímu v Česku slíbil, že mu pomůže při řízení o trvalém pobytu. Půjčil si od něj jeho pas a obratem jej využil k útěku z Česka, kde se o něj začali zajímat policisté. Podle všeho právě pro podezření, že Sikandar, který ve své advokátní kanceláři na pražských Vinohradec­h poskytoval mimo jiné rady ohledně „leteckého práva“, nemá ve skutečnost­i k právnické profesi oprávnění. Policie však na dotaz MF DNES odmítla případ komentovat. „Trestní řád neumožňuje poskytovat jakékoliv informace ke konkrétní osobě,“uvedl její mluvčí Ondřej Moravčík.

„V době, kdy byl zahraniční­m advokátem, jsme nezískali žádné informace o tom, že by poskytoval právní služby v rozporu se zákonem, takže jsme nic takového ani neřešili,“tvrdí Chaloupkov­á.

Na kradený doklad přicestova­l Sikandar do USA. Jenže při příletu do země nedokázal úředníkům na letišti zodpovědět otázky, které se týkaly jeho identity. Otisky prstů pak prozradily, že je hledaný hned kvůli několika případům.

Propuštění na kauci mu soud – i vzhledem k tomu, že před spravedlno­stí již několikrát uprchl – letos v lednu zamítl. V současné době tak čeká na soud ve vazbě. Redakce se jej nebo jeho bývalé kolegy z pražské kanceláře pokusila kontaktova­t, avšak neúspěšně.

 ?? Foto: archiv. ?? Advokát
Raza Sikandar používal v Česku několik jmen. Přicestova­l na pas svého bratra, zpět se vracel na doklady muže, kterému sliboval pomoc s vyřízením trvalého pobytu.
Foto: archiv. Advokát Raza Sikandar používal v Česku několik jmen. Přicestova­l na pas svého bratra, zpět se vracel na doklady muže, kterému sliboval pomoc s vyřízením trvalého pobytu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia